Één van mijn inspiratiebronnen is Instagram. Ik word zo blij van die mooie foodfoto’s de hele dag. Nu waren zowel Maura als Suus tegelijkertijd bezig met koekjes met slechts 2 ingrediënten. Ooh, wat houd ik van die simpele en makkelijke recepten. En ook nog eens 2 van mijn favo ingrediënten: havermout & banaan.
Hoe rijper de banaan, hoe zoeter het koekje. Wel zo fijn, want op die manier hoef je geen suiker toe te voegen. De havermout fungeert als een soort van meel. Bananen variëren in grote en dat beïnvloed het “deeg”. Voeg meer havermout toe als het “deeg” te nat is. Met als resultaat een lekker “chewy” koekje voor bij een kop thee of koffie.
Inmiddels heb ik al meerder keren geëxperimenteerd, want ik heb wekelijks rijpe bananen op de fruitschaal liggen. Naast de 2 hoofdingrediënten kan je allerlei extra’s toevoegen. Ik houd van een stevige bite dus kies voor noten. De rozijnen en chocolade maken dit koekje helemaal af.
Struin je keukenkastjes af naar fijne extra’s en ga op zoek naar je favoriete combinatie. Enne, inmiddels staat er een nieuwe versie online: amandel banaan koekjes. Crunchy van buiten en zachte van binnen.
Havermout banaan koekjes
Recept voor 12 koekjes:
- 300 gram rijpe banaan (bananen verschillen best in grote, dit waren 2 forse jongens)
- 100 gram havermout
Extra’s
- 20 gram ongezouten en ongebrande noten
- 20 gram rozijnen
- 20 gram pure chocolade min. 72% cacao
Stappen om havermout banaan koekjes te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pel de bananen, snijd in stukjes en prak fijn met een vork.
- Voeg de havermout toe en meng goed door elkaar.
- Nu kun je aan de slag met de extra’s. Hak de noten & chocolade in stukjes. Niet te fijn, want je wilt nog wel kleine herkenbare stukje overhouden. De noten en de helft van de rozijnen voeg je toe aan het “beslag”. De chocolade & rozijnen houd je apart.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Om de koekjes even groot te houden, gebruik ik een eetlepel. Neem een flinke eetlepel “beslag” en leg op het bakpapier en ga door totdat “beslag” op is. Strooi vervolgens de rozijnen en stukjes chocolade erover. Druk plat met de bolle kant van de lepel, zodat ze in het koekje gedrukt worden.
- Zet de havermout banaan koekjes 20 minuten in de oven. Even laten afkoelen en val aan!
Tip: voor de extra’s zijn de mogelijkheden natuurlijk legio. Je kunt pitten & zaden, kaneel of koekkruiden, sinaasappelschil, gedroogd fruit of wat dan ook gebruiken.
Nieuwsbrief: wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Deze ga ik straks zeker maken!! Dankje voor dit basic tecept.
groet Alice
De koekjes smaken lekker…
Ik heb er iets meer chocolade in gedaan, mag wel toch?
Tuurlijk Kees, geen enkel probleem om er meer chocolade in te doen. De keuze is aan jou :) Geniet ervan. Groeten, Linda
Oeeeeh, nu heb ik ook weer zin in deze koekjes! Blij dat je ze lekker vond. Lijkt me ook lekker met chocolade, heb ik weer een nieuwe variatie om te proberen :)
Leuk dat je ze gemaakt hebt! Liefs, Maura
Jaa, ze zijn echt lekker en zoooo makkelijk om te maken. De volgende keer doe ik er eens kokos bij. Lijkt mij ook super. Groeten, Linda
Maken jullie het met een reep gewone chocolade ?
Ik heb alleen lovechoc raw chocolate in huis en raw cacao nibs , zou het met die nibs lukken ?
Tuurlijk is love choco of raw chocolate ook goed. Zelfs nog beter, dus geen enkel probleem.
Graag wil ik weten wat je als alternatief voor bananen kunt gebruiken. Deze lust Ik namelijk niet. .. Diana
Hi Diana, tja dat is een lastige. De banaan zorgt voor de zoete smaak en ook voor binding. Als eerste moet ik aan mango denken, alleen verwacht ik wel dat je dan meer havermout nodig hebt en misschien nog iets anders om te binden. Het zou een heel nieuw recept worden, dus kan je helaas niet direct een antwoord geven. Groeten, Linda
Hoi, .ik varieer ook wel door de banaan Te vervangen door appel (moes van maken met staafmixer of zo). En voeg altijd nog een ei toe!
Ook heb ik ze wel eens gemaakt met rijstemelk ipv banaan/appel. Dit lukt wel maar ze Worden net iets minder smeuig.
Geraspte kokos erdoor en erover is trouwens ook heerlijk!
Misschien met dadels?
Hmmmm krijg al trek.
Hoe lang kan je dit bewaren? En hoe kan ik dit het beste bewaren?
Een dag of 2 in een afgesloten bak. Al denk ik niet dat dit nodig is. Ze zullen snel op zijn.
De bananen havermout koekjes in de koelkast of buiten de koelkast bewaren?
Ik zou ze in de koelkast bewaren. Maar ze zijn vast al op. Gr. Linda
hoi Linda,
Heb ze nu in de oven staan dus ben benieuwd! Weet jij of ze ook in de vriezer bewaard kunnen worden?
Groetjes,
Metta
Ik heb ze nooit in de vriezer gedaan, maar zal het een volgende keer eens uitproberen. Hoe vond je de koekjes? Gr. Linda
Waarschijnlijk kun je ze wel in de vriezer bewaren, havermout en bananen zijn in te vriezen, dus waarom deze koekjes niet?? Ik heb ze vanmiddag gemaakt, de smaak vind ik prima….precies zoet genoeg….máár ik vind ze te zacht. het zijn bij mij geen echte koekjes geworden, de koekjes hebben meer een soort van onbtijkoekachtige bite. Ik heb ze al 7 minuten langer in de oven gezet….in de hoop dat ze krokanter zouden worden. misschien worden de koekjes krokanter wanneer je van de havermout meel maakt??? Is dat mogelijk?? Horen deze koekjes zo ‘zacht’ te zijn?
Hi Marlies, de koekjes blijven inderdaad zacht, zoals vermeld in het recept. Het zijn chewy koekjes.
Zojuist kwamen deze koekjes uit de oven… En ze zijn zoals verwacht erg lekker. Ontzettend snel te maken en – als je niet oppast – te verorberen. Dank je voor dit recept!
Hi Marcel, fijn om te horen. Geniet ervan.
Ik heb de havermout bananenkoekjes gisteren gemaakt met noten, rozijnen en kokos en het smaakt heerlijk, zo lekker dat ze nu al op zijn.
Ik heb deze koekjes gisteren gemaakt met rozijnen, hazelnoten en wat kaneel. Vind ze echt heerlijk!!!!!
Ik heb ze nu in de oven staan, het ruikt echt heerlijk in de keuken. Ben heel benieuwd naar de smaak, heb er wat kokos bij gedaan.
Ik had nog 2 overrijpe bananen liggen en las dit recept en ben meteen aan de slag gegaan. Het ruikt nu al heerlijk. Ben benieuwd. Heb gemengde rauwe noten en koekkruiden toegevoegd.
Hoi Linda, waar haal jij de pure chocolade van 82% of hoger? kun je ze buiten eko plaza die niet hier in de buurt is nog ergens anders kopen (buiten een webshop?) waar je met verzendkosten zit. ?
Ik geniet van al wat je maakt..
Weet jij misschien hoeveel calorieën er ongeveer per koekje inzitten?
Nee noa, ik tel geen calorieën. Gr. Linda
Mjummie! Ik voeg vaak ook nog een (overrijpe) kiwi toe. Superlekkere manier om oud fruit weg te werken en m’n kinderen vinden ze ook lekker.
Goede tip, dat heb ik niet eerder gehoord of gedaan.
Wat een heerlijke koekjes zijn dit. Ik heb de schaal naast mij staan en stiekem ben ik al aan mn tweede begonnen. Ik heb er een beetje kaneel, hazelnoten, rozijntjes en pure chocolade doorheen gedaan.
Echt super lekker!
Klinkt goed!
Kun je hier ook gebruik maken van bosbessen of frambozen in het beslag/repen?
Hi Joep, nee dat denk ik niet. De banaan zorgt ook voor bindmiddel en zoetigheid. Met bosbessen en frambozen mis je de binding.
Dit Recept staat bij koolhydraat arm maar een banaan bevat toch heel veel koolhydraten ?
Hi Tamara, ik weet niet precies wat je bedoeld. Er staat nergens koolhydraatarm vermeld. Gr. Linda
Hoi gebruik je havermout vlokken of havermout meel?
Hi Gini, ik gebruik de vlokken. Gr. Linda
Top, ik ga ze direct vandaag maken. Bedankt voor je snelle reactie ?
Lekker maar hoeveel koolhydraten zitten er in een koekje?
Hi Petra, geen idee want die tel ik niet. Gr. Linda
Hallo Linda,
Klopt het dat deze koekjes niet hard en lekker knapperig worden?
Gr. Anne-Marie
Hi Anne-Marie, dat klopt. Zo staat het ook beschreven in het recept. Gr. Linda
Tip: Het kan soms lastig zijn om de bananen met een vork te prakken. Dit gaan makkelijker wanneer je de stukjes banaan in een schaaltje 1 min opwarmt in de magnetron.
Zo hoef je niet per sé te wachten tot de bananen goed rijp zijn, maar kun je de koekjes maken met versere bananen :)
Heerlijk heb ze net gemaakt daarvoor de eierkoeken
Ik heb ze nu ook in de oven staan, dit keer met pindakaas erdoor ipv noten. De vorige keer met alleen rozijnen erdoor en wat aan mijn zoontje gegeven, maar die vind rozijnen maar wat raar! Nou ja… dat mag met 10 maandjes oud :)
Wauw, wat goed dat je hem dit soort zelfgemaakte snacks al laat eten. Leuk! Gr. Linda
Hey Linda!
Bedankt voor dit recept. Ik probeerde het zonet even uit maar toen ik ze uit de oven haalde bleven ze aan mijn bakpapier plakken. Wat deed ik mis? Alvast bedankt voor je antwoord!
Julie
HI Julie, geen idee. Ik heb dit nooit eerder gehad. Zeker omdat het bakpapier er juist voor zorgt dat je geen vet ofzo hoeft te gebruiken. Heb je de koekjes wel eerst helemaal laten afkoelen? Dat zou een reden kunnen zijn. Gr. Linda
Kan het ook met nog niet echt rijpe bananen?
Ik wil het zo graag nu maken!! Maarja anders zou ik moeten wachten haha
Hi Hannah, oh ben je er al mee aan de slag gegaan? Hoe rijper de bananen hoe zoeter de koekjes. Ik vind het met rijpe bananen lekkerder.
ik had wel meer noten gebruikt, 50 gram en 25 gram pure chocolade ( 74% cacao) in totaal met banaan en havermout is dat 1865 calorieën, gedeeld door 14 koekjes is 133 calorieën per koekje.
vergeten het koekje een beetje plat te drukken, ziet er nu leuk uit, een soort pindarotsje met een chocolade kratertje, i.p.v. rozijnen cranberry,s. lekker makkelijk!ga hier wel verder mee expirimenteren!
Hi hallo, nou dat klinkt goed. Houd je mij op de hoogte van je experimentjes? Gr. Linda
rijpe bruine bananen die ik heb bewaar ik in de vriezer, als er dan onverwacht visite komt kan ik snel deze koekjes maken. mijn huis ruikt lekker en we hebben wat gezelligs op tafel. zou ook graag iets verzinnen om ze een x knapperig te krijgen. deze x staan ze in de oven met kokosrasp en chocolade door het basisrecept
Hi Trudy, het klopt dat de havermout banaan koekjes niet knapperig worden. Misschien past dit recept beter bij je? https://www.lekkeretenmetlinda.nl/amandel-banaan-koekjes-met-kaneel/
Succes. Gr. Linda
Ik heb ze net gemaakt, erg lekker, maar met geen mogelijkheid van het bakpapier af te krijgen… :-(
Ze zijn wel erg lekker, met noten en rozijnen, maar zonder chocolade gedaan.
Wat moet ik doen om ze er makkelijker af te krijgen?
Ik zou het bakpapier een klein beetje vochtig maken, dat helpt vaak ook nog wel. Laat je weten of het dan wel lukt? Gr. Linda
Lekker hoor! Ik heb alleen banaan en havermout gebruikt. Smikkelen zonder schuldgevoel. :)
Deze houden we erin!
Hallo,
Ik wil deze koekjes gaan uitproberen. Alleen wat is de juiste temperatuur voor de oven?
Groetjes Margriet
Hei,
Zou je eens iets met havermout willen maken zonder te bakken?
Het is maar een idee hoor ?.
Groetjes!
Hi Bente, wat voor soort recepten zoek je met havermout? Dan kan ik hier eens naar kijken.
Ik hoor graag van je.
Wat klinken deze lekker!!!! Domme vraag misschien maar…. Kan het met Brinta denk je?
Hi Meike, ik heb het nog nooit gedaan. Maar ik denk wel dat dit lukt. Laat je weten hoe het smaakte?
Ik heb ze inmiddels zelf ook gemaakt, omdat ik iets makkelijks en simpels wilde maken en al deze ingrediënten had liggen. Ondanks alle positieve reacties, was hij bij mij toch niet zo geslaagd. Ik vond zelf het beslag en uiteindelijk de koekjes echt te zacht. Ook de smaak vond ik niet zo. Wel leuk om eens te proberen.
De havermout banaan koekjes blijven inderdaad zacht, dat staat ook in het blog. Daarbij is het wel van belang dat de bananen goed rijp zijn. Maar goed, het kan natuurlijk gewoon ook niet je smaak zijn. Hopelijk is dat bij een volgend recept beter. Gr. Linda
Net de havermout koekjes uit de oven gehaald. Smaakt goed. Heb i.p.v. chocolade, puur hagelslag gebruikt. Gaat prima.
Hi Wilma, dat klinkt helemaal goed. Geniet er lekker van.
Moeten de rozijnen van tevoren geweld worden in water, of is dat niet nodig?
Hi Didi, je kan ze van te voren zeker even wellen. Lekker juist.
Ik ben benieuwd hoe ze je smaken.
Als tip: ik heb er nog een lepeltje pindakaas door gedaan: keilekker!
Hi Elke, dat klinkt zalig! Gr. Linda
Hoi Linda,
Wegens intoleranties experimenteren we steeds vaker. Ik maak ook regelmatig pitjes heerlijk met plakje kaas er tussen.
Nu met 4 ingrediënten de koekjes gemaakt; banaan havermout en kokos en cacao er over heen. Heerlijk dat zelf gebakken baksel
Hi Pauwel, lekker hoor om nog kokos en cacao door de koekjes te doen. Even een vraagje, wat zijn pitjes? Gr. Linda
Beetje honing toevoegen en mee onder mengen !!! Heerlijk !!!
Hmm altijd lekker.
Ik zou graag deze koekjes maken met chocolade maar heb nu enkel de mignonette noir 70% liggen.
Kan ik dit hiermee ook maken of niet? Anders doe ik er een paar met rozijntjes en een paar gewone…
Alvast bedankt.
Hi Evy, ik zou de koekjes niet met gevulde chocolade maken. Je kunt eventueel ook cacao toevoegen.