Pannenkoeken bij het ontbijt is ultieme verwennerij. Deze bananenpannenkoeken bestaan uit slechts 3 ingrediënten. Er is geen meel, suiker of zuivel toegevoegd. Je hoeft er dan ook niet schuldig over te voelen. En lekker voedzaam door de eieren en banaan.
Dit recept ontstond per ongeluk. Bij de 3e (!) ronde met bakken, ben ik een aantal ingrediënten vergeten toe te voegen. Laat ik eerlijk zijn, pannenkoeken bakken is niet mijn sterkste ding. De volgende keer mag manlief weer aan de bak. Uiteindelijk smaakten ze wel fantastisch. Door het gebruik van een beetje bakpoeder en een bakring lijken het wel american pancakes geworden.
Naar mijn zoektocht naar minder suiker voor mezelf en mijn kids, kwam ik op het foodblog van focus on foodies terecht. Collegablogger Lianne maakt allerlei lekkere recepten die suikervrij, glutenvrij, tarwevrij en zuivelvrij zijn. Bij het lezen van haar banaan pannenkoeken recept, kreeg ik direct trek. Zij voegt geen bakpoeder toe, maar lijnzaad, kaneel en geraspte kokos. Ook erg lekker kan ik je verzekeren.
Bananenpannenkoeken
Recept voor 8 mini pannenkoeken:
- 2 eieren
- 2 (rijpe) bananen
- 1 theelepel bakpoeder
- (kokos)olie of roomboter
- optioneel Lekker eten met Linda: topping van ahornsiroop en blauwe bessen
- optioneel Focus on foodies: 1 flinke eetlepel lijnzaad, snuf kaneel, theelepel geraspte kokos en geschaafde & geroosterde amandelen on top
- extra materiaal: bakring
Hoe maak je bananenpannenkoeken?
- Prak de bananen flink fijn op een snijplank en kluts de eieren in een kommetje. Voeg de bananen en bakpoeder toe aan de eieren en meng even goed door.
- Verwarm een kleine koekenpan met kokosolie of klontje roomboter op laag vuur. Gebruik je ook een bakring, vet de onderkant en zijkanten in met een beetje olie. Schep een kleine juslepel “beslag” in de bakring.
- Laat een paar minuten stollen. Verwijder de bakring en draai voorzichtig om met een spatel.
- Bak de andere kant ook mooi bruin.
- Doe de pannenkoekjes op een mooi bord, schenk er eventueel een beetje ahornsiroop erover en blauwe bessen.
Tip: blauwe bessen zijn seizoensgebonden. Ik heb nu gebruik gemaakt van diepvries bessen.
Tip: gek op pannenkoeken? Kijk eens bij het overzicht van gezonde pannenkoeken recepten van mij en andere foodbloggers.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Echt heel lekker en makkelijk!! Ga ik vaker maken, groot succes. Heb geen bakring, maar zonder gaat ook prima.
Wordt met tarwepoeder tarwebloem bedoelt?
Hi Maaike, er zit geen tarwepoeder in, maar bakpoeder. Dit kan je trouwens ook weglaten. Succes. Linda
Ik wilde van dit recept een verzevenvoudiging gaan maken (voor meerdere mensen), maar zijn 14 eieren dan niet een beetje veel?
HI Tonya, als je het voor 7 mensen maakt heb je misschien genoeg om het recept voor 6 personen te maken. Een en ander is afhankelijk hoe grote eters je aan tafel hebt. Succes, Linda
Ik had goed resultaat met een deksel op de pan, dan wordt de binnenkant mooi gaar, ook op laag vuur. Net als bij een omelet eigenlijk
Hi Kim, goede tip. Dank je wel. Gr. Linda
Voor hoeveel personen is het recept wat op de website staat?
Groetjes, Madelon
Hi Madelon, voor zo’n 2 personenen. Het zijn echte kleine pannenkoekjes dus ligt er ook aan hoe grote eters je hebt. Gr. Linda
Ik vond ze geen succes. Moeilijk om te draaien, en ze prikten (door het bakpoeder natuurlijk)
Hi Esther, wat jammer. Je kan het bakpoeder makkelijk weglaten. En ja het omdraaien. De eerste mislukte bij mij ook. Je moet even geduld hebben zodat de onderkant mooi bruin is en dan de spatel eronder en voorzichtig omdraaien.
Ik heb ook problemen met het draaien Hoe groot is de diameter van jouw pannenkoek? Ze zijn wel heerlijk!
Hi Lies, ik maak kleine pannenkoekjes van een centimeter of 5. Zet het vuur niet te hoog en blijf geduldig wachten. Succes.
Ik was ook steeds aan het “knoeien” als ik ze om wilde draaien, het leek bij mij meer op een roerei 😉 Ik doe er tegenwoordig een paar eetlepels havermout door heen, werkt super!
Het is een beetje uitproberen, ik neem een eetlepel havermout per banaan. Succes!
Kan je deze ook invriezen?
Nee, ik verwacht niet dat dit lekker is. Ik verwacht dat je dan hele vochtige pannenkoeken over houdt.Gr. Linda
Ik heb ze gemaakt en vond ze echt super lekker!!!
??
Dankjewel xxx natasja
Thanks, leuk zo enthousiaste reactie.
Het bakken was een beetje moeilijk (moeilijk om te draaien) maar het was wel heel lekker!
Klopt je moet voorzichtig en met een beetje geduld de pannenkoekjes draaien. Gr. Linda
Heerlijk dankjewel! Gewoon laten tot de onderkant bruin is en dan pas omkeren, gaat prima. Heelijk ook met aardbeienjam en appelstroop of honing en bosbesjes erop. Zoals jou tip.: )
Graag gedaan!
Tip; je moet het echt doen zoals hierboven de ei los van de banaan prakken. In een ander recept wordt het allemaal samen gemengd, dan lijkt het echt op een mislukt omelet.
Superlekker met een zakje vanillesuiker er doorheen!
Wat een verwennerij Sandy!
Omdat het omdraaien zo rot gaat heb ik er muffins van gemaakt
Ook erg lekker
Ik vond ze niks. De pannenkoekjes stolden niet waardoor het omdraaien één groot geklieder werd. Ik weet heb het recept helemaal gevolgd dus een beetje gek
Hi Dominika, ik verwacht dat je een volgende keer het vuur hoger mag zetten, zodat de pannenkoekjes wel stollen. Succes!
Beste Linda,
Zou je hier ook havermout doorheen kunnen doen?
Gr, Silke