Vijf voordelen van banaan

Eet jij graag bananen? Dan hebben we goed nieuws: bananen eten brengt veel voordelen met zich mee. Dit gele, zoete fruit helpt je gezond te blijven, is een bron van energie en is bovendien een makkelijke én gezonde snack om mee te nemen. Wil je weten wat de grootstevijf voordelen van banaan zijn? Lees dan snel verder naar het gastblog van Jasper Alblas in de serie: de voordelen van!

Vijf voordelen van banaan:

1. Bevatten veel voedingsstoffen
Bananen bevatten enorm veel voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Als je maag van slag is, kunnen de vezels in een banaan ervoor zorgen dat het gerommel in je buik kalmeert. Vitamine B6 is goed voor je stofwisseling en hormoonhuishouding en Vitamine C helpt je bij het behouden van een stevige weerstand. Verder zit er in bananen het essentiële mineraal magnesium, maar ook kalium, wat je weer helpt bij een gezonde bloeddruk. En dit is nog niet eens alles!

gezonde wentelteefjes met banaan

2. Goede hulp bij het afvallen
Bananen bevatten bovendien langzame koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een langdurig vol gevoel. En laat dat nu juist handig zijn als je gewicht probeert te verliezen! Als je een vol gevoel hebt, ben je veel minder snel geneigd om aan het (ongezond) snacken te slaan. Ideaal dus als tussendoortje op kantoor.

3. Goed voor de geestelijke gezondheid
Ja, dat lees je goed: bananen eten helpen je geestelijke gezondheid (en daarmee je algehele gemoedstoestand) te verbeteren. Dit komt doordat bananen het aminozuur tryptofaan bevatten, dat door het lichaam wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en is een neurotransmitter dat van invloed is op je humeur, je eetlust, je zelfvertrouwen en emoties.

4. Energiebron
Als je sport of van plan bent om weer te gaan sporten, is het goed om te weten dat bananen de ideale snack voor het sporten zijn. Bananen bevatten namelijk relatief veel calorieën (ongeveer 100 calorieën per stuk). Maar omdat bananen daarnaast ook een boel gezonde voedingsstoffen bevatten (zie punt 1), doen die extra calorieën dienst als energieboost!

amandel banaan koekjes met kaneel

5. Makkelijk verwerken in je eetpatroon
Last but not least: bananen zijn heel simpel te verwerken in je dagelijkse eetpatroon. Je kunt bananen het beste eten tijdens de lunch of als late middagsnack (of snack voor het sporten). Maar ook in je ontbijt kun je veel met banaan: bijvoorbeeld door je ontbijtsmoothie of door je havermoutontbijtje. Eet als lunch een volkoren cracker of volkoren boterham met notenboter en plakjes banaan of bak een heerlijk, voedzaam en gezond bananenbrood. En natuurlijk kun je banaan ook gewoon zo eten.

makkelijke ontbijtrecepten met de blender

Foto header: Shutterstock

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.