7 tips om kinderen meer groente te laten eten

Kinderen en groente eten, het is lang niet even makkelijk. Regelmatig krijg ik te horen dat kinderen ‘s avonds niks eten en alleen met een toetje op naar bed gaan. Voor mij staat de avondmaaltijd ook voor gezelligheid en ik kan mij voorstellen dat je niet altijd strijd wilt aan tafel.

Mijn koters zijn goede eters, al wordt niet elke maaltijd met een 10 beloond hoor. Ook ik schotel ze gerechten voor die minder in de smaak vallen of die ze ronduit vies vinden. Meestal kan ik dit van te voren inschatten en ik zorg dan voor andere groente momentjes op de dag, zodat ik mij er ‘s avonds niet druk om maak. Ik geef je mijn tips om kinderen meer groenten te laten eten.

1. groente bij de lunch

Wij zijn waarschijnlijk allemaal opgegroeid met een standaard aardappel, groente en vlees maaltijd. Weet je, groente is niet voorbehouden aan de avondmaaltijd. Rauwkost meegeven naar school doe je misschien al. Een andere ideetje is de kids vaker een soepje te geven. Op de woensdag en vrijdag maak ik regelmatig een eenvoudige soep. Niks bijzonders, het is een kwestie van een pan water opzetten, goed blokje bouillon erin en 1 soort groente koken en vervolgens pureren. De soep serveer je lauwwarm in een glaasje met een rietje.

Of voeg de groente toe aan een boterham. Dat plakje komkommer en stukjes tomaat zijn zo gesneden.

Tomaten paprika soep

2. groente in een smoothie / sapje

Mijn kinderen hebben de weg naar de vriezer inmiddels gevonden om zelf een fruitsmoothie te maken. Aan de smoothie kun je makkelijk bladgroente zoals spinazie of zelfs boerenkool toevoegen. Bij de Xenos / Hema koop je voor € 2,- per stuk smoothie bekers van zowel plastik (voor hele kleine kids) of glas met een rietje erin. Zo maak je het drinken van de smoothie net iets leuker.

tips om kinderen meer groente te laten eten

3. keuze in 2 soorten groente

Hoe meer verschillende soorten groente je kinderen eten, des te meer verschillende vitamines en mineralen krijgen ze binnen. Zet niet 1 maar 2 soorten groente op tafel. Bij mij thuis walgen ze van broccoli. Toch blijf ik het ze aanbieden en zorg dat er nog een andere groente gekookt wordt waar ze dol op zijn. De stukjes broccoli worden snel opgegeten om vervolgens te genieten van de gebakken prei.

4. groente in én met een dip

Dippen is voor iedereen een klein feestje. Pureer er groente door en dat hebben ze vaak niet door. Presenteer de dip op een leuke manier in een bakje, glaasje en steek de groente erin. Het groentetuintje met witte bonen spread wordt enthousiast ontvangen. Een hummus, quacamole of pompoenspread is ook altijd goed.

witte bonen spread

5. groente in een wrap

Kinderen zijn gek op wraps. Heb je een slechte eter in huis? Probeer de groente anders eens in een wrap te rollen. Je kunt ook van die kleine varianten kopen van 10 cm breed. Precies een leuke maat voor de kids. Wie weet is het zo aantrekkelijker om de groente te proberen.

boekweitwraps met hummus

6. maak groente op een andere manier klaar

Nu kun je groente eten bij een maaltijd en verwerken in één pastasaus. Heb je wel eens gedacht om van bloemkool koekjes te maken als een soort hamburgers? De bloemkoolpuree ter vervanging van de aardappelpuree wordt hier enthousiast ontvangen. Of geraspte courgette te verwerken in een pizzawafel, of wortel in de havermoutpap of havermoutkoeken? Zo zijn er genoeg voorbeelden te vinden om groente op een andere manier klaar te maken. Bij Mind Your Feed vond ik deze boekweitmuffins met spinazie en bij Francescakookt groentenmuffins.

quinoakoekjes met bloemkool

7. betrek de kinderen bij koken en eten van groente

Neem de kinderen mee op smaakavontuur en betrek ze bij het kopen en koken van de groente. Hoe klein ze ook zijn, ze willen ook gehoord worden. Bezoek de markt of de supermarkt en vraag welke groente ze lekker vinden of geef ze een keuze: broccoli of sperziebonen. Laat ze meehelpen in de koken. Hoe klein ze ook waren, ik had altijd “een taakje” voor mijn kinderen. Van groente wassen, tot tomaten snijden die ik helemaal niet nodig had. Ondertussen werd het meeste al opgegeten. Zoonlief vindt het nu heel leuk om te roeren in een pan “mam, heb je een roerder nodig?” Met mijn dochter ben ik een fase verder. Zij komt zelf met ideeën en komt zelfs met recepten aanzetten van bijvoorbeeld de Eetkalender. Daarnaast vraagt ze ook wanneer wij weer “lekker ongezond” eten en ook daar geef ik aan toe. Het draait om de balans!

tips om kinderen meer groente te laten eten

Kortom, geef de kinderen een stem in de keuken. Bespreek ook waarom die groente zo belangrijk voor ze zijn. Geef groente of een gerecht een coole naam. Een groene smoothie heet bij ons een vitamine monster. Bij een vriendin heten doperwten vuurballetjes en een ander heeft het over prinsessensoep (van de rode bieten).

Geef niet op, blijf het proberen. Alleen houd het wel leuk aan tafel. Heeft je kind een keer geen zin om te eten. Maak er geen drama van. De volgende dag start je gewoon weer opnieuw.

Heb jij nog een goede tip voor andere ouders? Laat gerust een reactie achter, ter inspiratie voor andere.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.