Ik ben er nog steeds niet over uit, hoe ik deze wafels wil noemen. Thuis hebben ze de naam pizzawafels gekregen. Alleen is dat voor mij zoekwoord technisch niet zo handig. Wie kent er nu pizzawafels? Ik heb ze dan ook maar hartige wafels genoemd. Een heerlijk bakrecept voor de zondag en ook koud als tussendoortje zalig om te eten.
Het idee achter deze hartige wafels is om kinderen meer groente te laten eten. Laatst las ik weer dat van de kinderen tussen 7 en 18 jaar slechts 1% de aanbevolen hoeveelheid groente binnen krijgt. (bron: Nationaal Kompas) Oeps, ik schrik er iedereen keer weer van. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om die 150 – 200 gram groente makkelijk te halen.
Een paar eenvoudige ideeën: geef rauwkost mee tijdens de lunch met 3 tomaatjes heeft je kind al 50 gram groente binnen. Verwerk groente in een smoothie die je makkelijk kunt invriezen. Maak een groentespread en laat de kids lekker dippen. Wie wilt nu niet met de vingers eten? Serveer bij elke maaltijd rauwkost. Dit werkt bij mij als een dolle. Voordat ik het eten op tafel heb gezet, zijn de schaaltjes vaak leeg gesnoept.
Een volgende optie is groente verstoppen. Eigenlijk is dit niet mijn ding. Ik vertel mijn kids liever wat ze eten, dan dat ik zaken voor ze achter houdt. Alleen lust de jongste geen courgette (denkt hij) dus heb ik de wafels “verkocht” door ze een toffe naam (tip 6) te geven: pizzawafels.
De hartige wafels zijn speciaal ontwikkeld voor de workshop aan volwassen die ik gaf bij Kids Culinair Zoetermeer van Francesca Kookt. Een grote hit bij jong en oud.
Hartige wafels
2 stuks
- 80 gram speltmeel
- 1 ei
- 80 – 100 ml (plantaardige) melk
- 1/2 geraspte courgette (100 gram)
- 20 gram kaas
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- olijfolie
- optioneel: 2 zongedroogde tomaatjes op olie
Hoe maak je de hartige wafels:
- Voeg het meel, ei en de melk toe aan een beslagkom. Mix tot een homogene massa. Voeg de geraspte courgette, kaas, kruiden, bakpoeder, snufje zout en optioneel de tomaatjes toe. Roer goed door elkaar.
- Verwarm het wafel apparaat en smeer in met olijfolie.
- Vul de 2 wafelvormen met het beslag en bak de wafels gaar en goudbruin.
Tip: heb je geen wafelapparaat? Dan kun je er ook kleine pannenkoekjes van bakken.
Tip: ben je meer een zoetekauw dan zijn de havermoutwafels met appel iets voor jou.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Welke kaas gebruik je voor deze wafels ? Er zijn zoveel soorten en het zoutgehalte is soms zo erg verschillend.
Hoi Linda,
Ik ga dit recept gebruiken voor mijn school project (Food Design)
Groeten,
Lucas
Hi wat leuk Lucas. Ik ben heel benieuwd. X Linda
Hoelang moeten de wafels in de wafel apparaat???
Gr
Lucas
Hallo Linda
Is de courgette in stukjes of geraspt?
Groetjes
Marijke
Hallo, klinkt heel lekker. Kan je ipv speltmeel ook andere meel gebruiken, zoals volkorenmeel of boekweitmeel? Ook dezelfde vragen als de anderen: welke kaas? Hoe moeten we courgette erbij?
Groetjes,
Ineke
Hi, natuurlijk kun je ook ander meel gebruiken. Voor de kaas geld hoe ouder hoe pittiger en lekkerder als je het mij vraagt. Ik gebruik graag belegen of Parmezaanse kaas. De courgette rasp je van te voren. Gr. Linda
Leuk recept Linda. Ga ik zeker eens proberen voor onze mannenblog. Zal vermoedelijk wel iets ongezonder zijn :p
HI Jelle, maakt niet uit hoor. Ik ben benieuwd wat je er van maakt. Gr Linda
Gisteren gemaakt en zo lekker! Ook manlief en kinderen vonden t voor herhaling vatbaar. Bedankt voor t fijne recept!
Hi wat leuk om te horen. Enne, mochten jullie variaties maken dan hoor ik dat graag. Gr. Linda
Jammer dat de reacties niet te lezen zijn!
Hi Pluck, hoe bedoel je dat? Ik kan de reacties gewoon zien. Gr. Linda
Beste Pluck
Om de reacties te lezen ga je op beantwoorden staan……..succes….
Beste Linda
GOH wat ben IK blij jouw site gevonden te hebben,was al zolang op groentewafels aan het zoeken.
Blijkt op de regionale tv t zijn vermeld,maar kon geen site gevonden krijgen met hartige wafels……TOTDAT ik die van jou tegenkwam…….heb een moestuintje dus kan er flink wat groenten doorheen doen is beter dan die zoete waar ik niet zo van houd……!!!
Dankje hartelijk……
Wat een heerlijke enthousiaste reactie. Te gek. Ik ben benieuwd naar jou smaak combinaties.
Hoeveel kan is 1wafel dan
Cal bedoel ik
Hi Shirl, ik tel geen calorieën, dus daar kan ik je niet bij helpen. Gr. Linda
Hoe lang kan je de wafels bewaren? Zijn ze de volgende dag ook nog lekker?
Als je ze in de koelkast bewaart, waarschijnlijk een dag of twee. Persoonlijk zou ik het houden bij 1 dag voor de smaak. Je zou ze ook eventueel kunnen invriezen en ongeveer 20 min voor gebruik ontdooien. Groetjes! :)