Nog geen beoordelingen

Hartige wafels

Ik ben er nog steeds niet over uit, hoe ik deze wafels wil noemen. Thuis hebben ze de naam pizzawafels gekregen. Alleen is dat voor mij zoekwoord technisch niet zo handig. Wie kent er nu pizzawafels? Ik heb ze dan ook maar hartige wafels genoemd. Een heerlijk bakrecept voor de zondag en ook koud als tussendoortje zalig om te eten.

Het idee achter deze hartige wafels is om kinderen meer groente te laten eten. Laatst las ik weer dat van de kinderen tussen 7 en 18 jaar slechts 1% de aanbevolen hoeveelheid groente binnen krijgt. (bron: Nationaal Kompas) Oeps, ik schrik er iedereen keer weer van. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om die 150 – 200 gram groente makkelijk te halen.

hartige wafels

Een paar eenvoudige ideeën: geef rauwkost mee tijdens de lunch met 3 tomaatjes heeft je kind al 50 gram groente binnen. Verwerk groente in een smoothie die je makkelijk kunt invriezen. Maak een groentespread en laat de kids lekker dippen. Wie wilt nu niet met de vingers eten? Serveer bij elke maaltijd rauwkost. Dit werkt bij mij als een dolle. Voordat ik het eten op tafel heb gezet, zijn de schaaltjes vaak leeg gesnoept.

Een volgende optie is groente verstoppen. Eigenlijk is dit niet mijn ding. Ik vertel mijn kids liever wat ze eten, dan dat ik zaken voor ze achter houdt. Alleen lust de jongste geen courgette (denkt hij) dus heb ik de wafels “verkocht” door ze een toffe naam (tip 6) te geven: pizzawafels.

De hartige wafels zijn speciaal ontwikkeld voor de workshop aan volwassen die ik gaf bij Kids Culinair Zoetermeer van Francesca Kookt. Een grote hit bij jong en oud.

hartige wafels

Hartige wafels

Ingrediënten

2 stuks
  • 80 gram speltmeel
  • 1 ei
  • 80 – 100 ml plantaardige melk
  • 1/2 geraspte courgette 100 gram
  • 20 gram kaas
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • olijfolie
  • optioneel: 2 zongedroogde tomaatjes op olie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Voeg het meel, ei en de melk toe aan een beslagkom. Mix tot een homogene massa. Voeg de geraspte courgette, kaas, kruiden, bakpoeder, snufje zout en optioneel de tomaatjes toe. Roer goed door elkaar.
  • Verwarm het wafel apparaat en smeer in met olijfolie.
  • Vul de 2 wafelvormen met het beslag en bak de wafels gaar en goudbruin.

Linda’s Tips

  • Tip: heb je geen wafelapparaat? Dan kun je er ook kleine pannenkoekjes van bakken.
  • Tip: ben je meer een zoetekauw dan zijn de havermoutwafels met appel iets voor jou.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.