Nog geen beoordelingen
bereiding 20 min

Bloemkoolpuree

De kerstgekte is officieel gestart bij Lekker eten met Linda. De afgelopen weken heb ik met veel plezier in de keuken gestaan en heb ik iets te veel gerechten gekookt. Zo leuk als spontaan de recepten ontstaan. Ik kon het niet laten om al die extra’s ook nog even snel te fotograferen.

Het resultaat zie je de komende week voorbijkomen met een aantal fijne kerst bij- en voorgerechten. Zo kun je zelf kijken wat bij je past. Maandag start ik met mijn kerstmenu. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, lees dan mijn blog van gisteren van het rauwe ham mozzarella hapje terug.

Deze kerst geen stress, maar makkelijke en lekkere recepten met praktische tips. Wat dacht je van een bloemkoolpuree? Waarschijnlijk heb je deze groente nooit eerder op deze manier gegeten.

bloemkoolpuree

Het is geen geheim, dat ik geen liefhebber ben van de gekookte bloemkool. Zo ben ik aan het experimenteren geslagen om de bloemkool eens op een andere wijze klaar te maken. Naast de bloemkoolpuree misstaat de geroosterde bloemkool trouwens ook niet bij een dinertje of gewoon voor doordeweeks.

De bloemkoolpuree is echt een must try, deze kerst of wanneer dan ook. Door de Griekse yoghurt, klontje roomboter en de Parmezaanse kaas krijgt deze puree een volle romige smaak. Het is weer eens iets anders dan een aardappelpuree. Al kom ik nog met een aardappel versie waar mijn kinderen dol op zijn.

bloemkoolpuree

Bloemkoolpuree

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • klontje roomboter
  • snufje peper en zout naar smaak
  • optioneel: verse kruiden zoals basilicum of platte peterselie

Bereiding

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook 8 minuten in een pan met water. Zet een vergiet in de gootsteen en kieper de gekookte bloemkool hierin. Laat even uitlekken zodat de bloemkool zijn vocht goed verliest.
  • Pers ondertussen het teentje knoflook uit en rasp de kaas. Doe de bloemkool, knoflook, kaas, de Griekse yoghurt en klontje roomboter in de blender of keukenmachine. Maal tot een puree. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Voeg gerust (verse) kruiden toe als je deze in huis hebt.

Linda’s Tips

  • Tip: De puree is het lekkerst om vers te eten. Wil je de bloemkoolpuree toch graag in zijn geheel voorbereiden en later verwarmen? Maak de puree. Zet in een ingevette ovenschaal 20 – 25 minuten afgedekt met aluminium folie in de oven op 180 graden.

Kerstmenu suggestie

Courgette torentje met een sinaasappelpesto

***

Gegrilde lamsrack met kruidensalsa

Bloemkool puree

***

Gevulde appels uit de oven

***

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer kerstinspiratie.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.