Quinoakoekjes met bloemkool uit de Allerhande

Het dak ging eraf bij dequinoakoekjes met bloemkool uit de Allerhande: dagje bewust. “Wat? Krijgen wij koekjes als avondeten?” De kinderen gingen nog nooit zo snel aan tafel. Zelf manlief heeft er van gesmuld. Zo lekker, dat wij allemaal voor een 2e ronde zijn gegaan. Dat kan gerust want de koekjes bevatten alleen maar gezonde ingrediënten.

Het originele recept van de quinoakoekjes met bloemkool van de Allerhande is iets aangepast. De smaak van bloemkool is vrij neutraal op het saaie af. Een flinke snuf cayenne peper geeft de koekjes pit. Mijn tijmplant bleek nauwelijks te leven dus heb ik vervangen door verse peterselie en 1 theelepel droge tijm. De quinoa en bloemkool zijn vetarm. Voor een portie gezonde vetten (omega 3) en een lekkere crunchy bite zijn noten en pitten zalig. Houd je niet zo van kaas of wil je op je gewicht letten? Laat de fetakaas achterwege en voeg er kikkererwten aan toe. Peulvruchten zijn een goede bron van vezels en vetarm. Natuurlijk gooi ik het restant van de bloemkool niet weg en kook dit mee als 2e groente naast de spinazie.

Van te voren was ik wel een beetje huiverig naar de reactie van het thuisfront. Weer geen vlees op tafel en ook nog quinoa. Mijn vent is er niet zo gek op, dus ik eet het meestal als ontbijt of bij de lunch. Ook was ik bang dat de koekjes tijdens het koken uit elkaar zouden vallen. Niets is minder waar. De eieren en de bloem houden het “gehakt” goed bij elkaar. Twijfel je nog over dit recept? Op de site van Allerhande staat de kookvideo zodat je kan zien hoe makkelijk je de quinoakoekjes bakt.

Oh en 1 kritisch puntje Mr Albert Heijn, met de hoeveelheden maak je niet 6 quinoakoekjes maar 20!

Quinoakoekjes met bloemkool

recept voor 20 stuks:

  • 250 gram Quinoa
  • 1 kleine bloemkool, waarvan 250 gram roosjes voor de koekjes
  • 2 bosuitjes
  • 1/2 bakje verse peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 150 gram feta kaas
  • 4 eieren
  • 75 gram volkoren bloem
  • flinke hand grof gehakte amandelen
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • flinke snuf cayenne peper, vers gemalen zwarte peper en zeezout
  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram wilde spinazie (gewassen)
  • optioneel: citroensap
  • tzatziki voor erbij

Stappen om quinoakoekjes met bloemkool te maken:

  1. Kook de Quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Laat in een zeef uitlekken en afkoelen.
  2. Doe de bloemkool, bosuitjes, peterselie en tijm in een keukenmachine of staafmixer en pureer tot een grove massa. Voeg de kaas toe en pureer kort.
  3. Doe het bloemkoolmengsel in een kom en voeg de eieren, bloem, amandelen en zonnebloempitten toe. Vervolgens de afgekoelde en uitgelekte quinoa erbij. Kruid naar smaak met een flinke snuf cayenne peper, vers gemalen zwarte peper en klein beetje zeezout. Meng alles goed door elkaar.
  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Schep met behulp van 2 lepels een hoopje beslag in de pan en druk aan met de bolle kant. Ga door totdat de koekenpan vol is. Verwarm de oven ondertussen op 100 graden. Bak de koekjes om en om in 7 – 10 minuten goudbruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm in een schaal in de oven. Bak vervolgens de rest van koekjes.
  5. Zet ondertussen een pan met water op en kook het restant van de bloemkool.
  6. Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de spinazie met knoflook kort (max 5 min) tot deze geslonken is. Voeg eventueel nog een snuf vers gemalen peper toe en paar druppels citroensap.
  7. De koekjes zijn lekker met zelfgemaakte tzatziki (yoghurtdip met komkommer en knoflook). Serveer de quinoa koekjes met de spinazie en gekookte bloemkool.

Tip: kook extra quinoa zodat je van de week een gezonde lunch kan maken: quinoa salade met paksoi en sinaasappel. Ook koud zijn de koekjes lekker dus ideaal om mee te nemen voor de lunch de volgende dag.

Tip: Quinoa is een geweldige vleesvervanger aangezien het een complete bron van eiwitten is. De afgelopen maanden waait er een hele maatschappelijke discussie omtrent dit gezonde graantje. Bij de Albert Heijn verkopen ze het merk Nature Crops, dit is een biologische variant waarbij de boer een goede prijs voor zijn product heeft gekregen.

Tip: Voor een glutenvrij recept vervang je de bloem door boekweitmeel of maal havermout fijn in een keukenmachine.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.