Ik zit een beetje in de pompoen fase. Na het diner van spelt met pompoen, wortelen en feta van afgelopen week, nu een lunch recept met mijn grote oranje vriend.
Via Facebook kreeg ik een berichtje van volger Marleen “Leek wel alsof iedereen voor jouw gerecht gaat” omdat de pompoen bij zowel de Jumbo als de Albert Heijn uitverkocht was. Kijk, hier word ik nu zo blij van.
Om het jullie makkelijk te maken een pompoen recept met blokjes pompoen uit de vriezer. Voor het gemak heb ik altijd zo’n pak in de vriezer om mijn maaltijd meer groente mee te geven of snel een eenvoudige soep te maken.
Met de pompoen maak ik dit keer broodbeleg. Ik ben gek op het assortiment van Zonnatura met allerlei groentespreads en ook bij de verse humus zie je tegenwoordig een pompoenvariant. Waarom zou ik zelf niet eens mijn eigen pompoen broodbeleg maken?
De pompoen wordt kort gekookt met een klein beetje water. Zo blijven alle vitamines het beste behouden. Ondertussen maak ik een noten pasta die met de pompoenmousse wordt gemengd. Het resultaat is een zacht zoete pompoen spread.
Groente eten wordt zo wel heel makkelijk. Je kunt de spread ook als dip gebruiken, op brood, op toast en door de pasta.
Pompoen spread
Wat heb je nodig:
- 150 gram pompoen (diepvries)
- 4 eetlepels water
- 50 gram pecannoten (walnoten)
- 2 theelepels honing
- snufje kaneel
- optioneel: snufje gember
- extra nodig: glazen potje
Stappen om pompoen spread te maken:
- Kook de pompoenblokjes 4-6 minuten in 4 eetlepels water. Let op dat niet al het water verdampt. Giet af en laat afkoelen.
- Maal de pecannoten in een keukenmachine of hakmolen van de staafmolen fijn tot de olie vrijkomt. Vrij snel ontstaat er een soort meel dat tegen de zijkanten van je keukenmachine plakt. Zet met regelmaat het apparaat stil en schraap het meel van de zijkanten. Door de kleine hoeveelheid ontstaat er binnen 3 minuten een notenpasta.
- Voeg de afgekoelde pompoen toe met de honing en een snufje kaneel. Persoonlijk vind ik een snufje gemberpoeder ook te gek.
- Bewaar in een glazen potje in de koelkast.
Tip: Zelf broodbeleg maken is snel en makkelijk. Bladgroente die er niet meer zo mooi uit ziet, verwerk ik graag in een groene groentespread. Zo hoef je restjes sla of in dit geval spinazie niet meer weg te gooien en kom je eenvoudig aan een extra portie groente.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Lijkt me heerlijk….Ga ik proberen.
Heb je enig idee hoelang je dit kunt bewaren?
Zeker een dag of 3. Ik ben het aan het testen nu.
Op de foto zie ik walnoten…
Hi Patrick, dat klopt. Mijn pecannoten waren op en ik miste nog iets op de foto. Dus ik heb even gesmokkeld met walnoten. Gr Linda
Hoi,
Moet het perse in een glazen potje? Of staat dat gewoon leuk? #durftevragen?
Hi Lisenka, dat hoeft niet perse. Maar ik bewaar dit soort dingen liever in glas dan in plastic bijvoorbeeld. De spreads of jam die je in de supermarkt koopt is ook verpakt in glas. Misschien heb je nog een leeg jampotje ofzo? Gr. Linda