Review 3 x ontbijt kookboeken

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Met een goed ontbijt start je de interne motor. Het is eigenlijk vreemd dat er tot een paar maanden geleden nauwelijks kookboeken over te vinden waren. Inmiddels is er een ware ontbijttrend te zien. Zowel thuis wordt er meer aandacht aan besteed, maar ook in restaurants zie je dat de kaart veranderd. Er komen steeds meer goede en originele ontbijtjes op te staan. Het is dan ook tijd om drie ontbijt kookboeken onder de loep te nemen.

Toch gek dat wij voor het avondeten elke dag iets nieuws willen en in de ochtend standaard aan de havermout, een boterham met kaas of een bakje yoghurt met cruesli zitten. Of ontbijt jij misschien helemaal niet? Zelf heb ik jaren in de auto snel een boterham naar binnen gewerkt en nam ik er ook niet de tijd voor. Inmiddels heb ik een uitgebreid ochtendritueel. Door de weeks ben ik fan van havermout, een bak yoghurt of een smoothie. In het weekend start ik graag rustig op en maak ik een verwenontbijtje. Zo’n slow start heeft effect op de hele dag. Zalig!

Kan jij ook wel nieuwe inspiratie gebruiken voor de ochtendmaaltijd? Lees dan even mee met mijn uitgebreide review van 3 verschillende ontbijt kookboeken:

Super Starters van David Bez

ontbijt kookboeken super starters

Ik ben een grote fan van het werk van David. Al vaker heb ik genoemd dat zijn boek Super Salades, mijn kijk op de lunch salade veranderd heeft. De opvolger is Super Starters met meer dan 150 gezonde en snelle ontbijt variaties. Kenmerkend voor David is zijn fotografie en opbouw van de recepten. Elke kom wordt op een eenvoudige en zeer smakelijke en kleurrijke manier op de plaat gezet. Voor elk recept gebruikt hij een stappenplan van 6 onderdelen. Stap 1 is fruit en of groente, daarna (ontbijt) granen en pitten. Elke ontbijt bevat een portie eiwitten en een topping voor smaak en kleur. Om het helemaal af te maken een dressing. Hierbij moet je dressing niet letterlijk nemen. Je kunt hierbij denken aan sappen of zuivelproducten. Zo heeft elke ontbijt 5 tot 6 ingrediënten die je combineert.

ontbijt kookboeken super starters 2a

Wat misschien even wennen is, dat je soms de avond ervoor een korte voorbereiding doet voor het ontbijt van de volgende dag. Ik ben verrast door zijn enorme variatie aan smaak combinatie met fruit en groente. Origineel vind ik zijn ideeën voor de “dressing”. Zo komt hij met alternatieve voor yoghurt door een banaan citroenpuree, avocadopuree of noten yoghurt te maken. Verwacht geen recepten met pannenkoeken, brood of warme recepten uit de oven. Dit ontbijtkoekboek staat vol met snelle gerechten waarbij je een aantal losse ingrediënten combineert in een kom. Binnen 10 minuten staat je ontbijt klaar.

Super starters (met 150 recepten) is o.a. te koop bij Bol.com en kost € 19,95

ontbijt kookboeken super starters

Good morning van Food Bandits

ontbijt kookboeken good morning

Sinds jaar en dag volg ik het blog Food Bandits al op Instagram. Ik kan heel blij worden van de prachtige fotografie. Dit ontbijtboek neemt je mee naar de lekkerste ontbijtrecepten en fijnste ochtendrituelen. De recepten zijn ingedeeld naar lazy sunday, warmte uit de oven, geen-tijd-ontbijt, supergezond, morning rituals, in de voorraadkast en verrassingsontbijt. De icoontjes geven aan of het recept glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en of veganistisch is. Alle recepten lijken mij even lekker. Ik kan geen keuze maken, welke ik als eerste wil uitproberen.

ontbijt kookboeken good morning

Bij het doorbladeren straalt dit boek ook veel rust uit. Recepten en tips voor een relaxte opstart van de ochtend wisselen elkaar af. Nu ik dit blog aan het schrijven ben, heb ik het boek 3 keer door zitten bladeren op zoek naar opmerkingen. Tja, ik vind het gewoon een heel mooi vormgegeven boek. Voor sommige ingrediënten moet je misschien even naar de natuurwinkel. Mijn ervaring is dat als je iets nieuws in huis haalt en dat bevalt, je het product vaker zult gebruiken. Misschien houdt de (lange) ingrediënten lijst je soms tegen. Maar ja, zo kom je nooit tot iets nieuws. Neem de tijd eens voor het ontbijt. Hoe fijn is het eigenlijk om te genieten van een voedzaam ontbijt waarvan het hele huis lekker ruikt met een vers gezet kopje koffie voor je neus? Ik vind dat pure rijkdom.

Good morning (meer dan 55 recepten) is o.a. te koop bij Bol.com en kost € 19,95

ontbijt kookboeken good morning

All day breakfast – Denise Kortlever

ontbijt kookboeken all day breakfast

Van het ene prachtig vormgegeven kookboek, val ik direct in het volgende fantastische ontbijtboek. Denise van het blog The Little Things maakte het allerlekkerste ontbijt- en lunchboek. Denise is culinair journalist en dit boek is geïnspireerd door de ontbijt recepten die zij over de hele wereld proefde.

ontbijt kookboeken all day breakfast

Het boek bevat de meest uiteenlopende ontbijtjes van breakfast in bed met tips voor het perfecte roerei. Makkelijke recepten die in no time gemaakt zijn zoals Denise’s ultieme granola met “geheime ingrediënten”. Of uitgebreide brunch recepten. Niks voor niks heb ik de ricotta pannenkoekjes bijna binnen 2 dagen na ontvangst van het boek gemaakt. Maar ook feestelijke recepten voor als je iets te vieren hebt of niet… Ook leuk zijn de anti kaker recepten met stapels pannenkoeken, breakfast burrito’s en een soufflé-omelet. Juist door de kleine accentjes zijn de recepten net even origineler, zoals de 5-spice in de cake of een drupje rozenwater in de jam of de espresso boter. De foto’s zijn stuk voor stuk om je vingers bij af te likken. Dus Denise, waarmee begin jij je eigen ontbijtbarretje? Ik kom direct langs.

All day breakfast (meer dan 80 recepten) is o.a. te koop bij Bol.com en kost € 20,-

Mijn mening?

Het boek van David is ideaal voor doordeweeks voor als je weinig tijd hebt en goed wilt ontbijten. De focus ligt op fruit en groente en geeft je zoveel inspiratie om nieuwe ideetjes aan je ontbijt toe te voegen. Good Morning en All Day Breakfast vind ik beiden meer voor het weekend. Good Morning vind ik een onthaast- & ontbijtkookboek in één met goede gezonde recepten en prachtige foto’s. All day breakfast prikkelt mijn zintuigen net even iets meer. Ik zit nog net niet te kwijlen boven de foto’s en de recepten hebben de “Denise touch” waardoor ze net even anders zijn. Mijn tip: koop alle 3 de ontbijt kookboeken en je ontbijt is nooit meer hetzelfde.

Helaas kon ik één boek nog niet meenemen in dit review. Mara Grimm werkt aan Het grote ontbijtboek over de geschiedenis van het ontbijt. Met hierin een verzameling van recepten van over de hele wereld en adresjes waar je terecht kunt voor een ontbijt buiten de deur. Dit boek is vanaf mei te koop. Ik ben benieuwd.

Voor dit review van de ontbijt kookboeken heb ik boeken toegestuurd gekregen en daar mijn eerlijke mening over gegeven. Deze blogpost bevat affiliate-links naar Bol.com. Mocht jij iets bestellen, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.