Valt mijn pompoen fase erg op? Sorry! Van huis uit heb ik deze groente niet meegekregen en het lijkt erop alsof ik de jaren aan het inhalen ben. Een blog is nu eenmaal persoonlijk en is een afspiegeling van wat ik zoal eet. Ik heb wel vaker zo’n manie dat ik weken dezelfde groente eet in allerlei variaties. Nu is dus de pompoen aan de beurt in deze linzen pompoen soep.
De combinatie linzen, pompoen, tomaten en kokosmelk kan niet misgaan. En al helemaal niet met gember, chilipeper en kruiden als smaakmaker. De linzen bevatten plantaardige eiwitten dit zorgt voor vulling van de soep en de maag. Op een flinke kop soep kun je wel even teren en zul je minder geneigd zijn om te snaaien.
Het is nu weekend en dat is een handig moment om een pan soep te maken, waar je de hele week van kunt “snoepen”. Aan het einde van de dag of juist als ik sta te koken, krijg ik trek in allerlei lekkers. Als ik nog soep in de koelkast heb, verwarm ik dit kort en schenk het in een glas. Vervolgens drink ik de soep op als een snack. Mijn trek is direct gestild en zo krijg ik ook nog een extra portie groente binnen.
Hebben jullie trouwens de linzen soep bij Reny al gezien? Gek worden wij ervan als wij – zonder dat wij het van elkaar weten – een zelfde soort recept plaatsen. Dit keer is het wel heel erg. Zij kiest ook voor een soep met een Aziatische twist. Lekker met kikkererwten en een zelfgemaakt broodje.
Linzen pompoen soep
recept voor 6 flinke kommen:
- 1 ui
- 1 cm verse gember
- 2 flinke tenen knoflook
- scheutje olijfolie / kokosolie
- Snufje chilipeper
- 250 gram pompoen (vers of diepvries)
- 300 gram ongekookte rode linzen, afgespoeld
- 1 liter water
- 2 blokjes bouillon naar keuze
- 1 blik tomaten (400 gram)
- 250 ml kokosmelk
- snufje peper en zout naar smaak
- Optioneel: verse koriander, citroensap, vissaus of tabasco
Stappen om een linzen pompoen soep te maken:
- Snijd de ui in stukjes. Verwijder de schil van de gember en snijd fijn. Hak de knoflook. Verwarm een scheut olijfolie in braadpan met een dikke bodem. Bak hierin de ui, gember, knoflook en een snufje chilipeper.
- Snijd ondertussen de pompoen (met schil) in flinke blokken (3 bij 3 cm) en voeg toe aan de pan. Bak een paar minuutjes mee. Voeg 1 liter water, de linzen, de bouillonblokjes en het blik tomaten toe. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen op een medium hoog vuur. Roer regelmatig en check of de linzen niet droog staan. Voeg anders meer water toe.
- Roer op het laatst de kokosmelk erdoor en verwarm even mee. Pureer de linzen pompoen soep en breng op smaak met een snufje peper en zout. Mocht de soep te dik voor je zijn, voeg dan gerust gekookt water toe.
- Serveer met verse koriander en breng de soep nog meer op smaak door een scheutje citroensap, vissaus en of tabasco.
Tip: vries de soep in per portie, zodat je elke week een kop kunt nemen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dit is een heerlijke soep.
Enkel ik kon nergens vinden op welk moment ik de linzen erin moest doen. Het leek me logisch om dat gelijk met de pompoen te doen. Is dat goed?
Groetjes
Ik was op je site aan het speuren naar iets lekkers om vanavond te koken, maar ik werd even afgeleid door deze onwijs leuke hartvormige soepkommen! Waar heb je die gekocht?
En pompoensoep is ook één van mijn favorieten :-) Heb al vele combi’s geprobeerd (met gekarameliseerde peer: SOOOOO good!) dus deze sla ik ook even op.
Pompoensoep is hier een favoriet in het gezin. Echter vind ik zelf kokos in m’n eten echt niet lekker als ik het ook proef. (En dat voor een Indo ?)
Hier met gefruit uitje, knoflook, winterpeen, paprika, 2 grote aardappelen voor het binden en een biologische pompoen. Lekker in een groenteboullion, beetje zout en lekker wat peper. Daarna pureren en dat is het. Met een heerlijk stokbroodje kruidenboter heb ik het hele gezin blij.
Pompoen uit de oven met wat kruiden is ook erg lekker.