10 x Voordelen van kaneel

Houd je ook zo van de geur en smaak van kaneel? Vooral in het koude seizoen kunnen we het kruidige aroma van deze specerij enorm waarderen. Dat kaneel meer voor je kan doen dan smaak en geur alleen, laten we zien in dit artikel met 10 verschillende voordelen van kaneel.

Kaneel is veelzijdig en kent vele pluspunten. Zo is kaneel goed voor een mooie huid, een natuurlijk conserveringsmiddel, vezelrijk en verminder de kans op gaatjes. Wil jij weten wat de 10voordelen van kaneelzijn? Lees dan snel verder.

Kaneel voordelen

1. Verwarmend

Je keuken is gevuld met een heerlijk aroma als deze appels met spijs uit de oven komen. Je ruikt onmiskenbaar de geur van kaneel, die je vast een warm en gezellig gevoel geeft.

Wist je dat de specerij écht een verwarmend effect heeft? Net als veel andere kruiden laat het je lichaamstemperatuur enigszins stijgen. Dit zogenoemde thermische effect draagt bij aan je calorieverbruik. Zoals je verderop kunt lezen, is dit niet de enige reden waarom kaneel goed is voor je gewicht.

Voordelen van kaneel. Appeltjes met spijs recept

2. Kan zowel in zoete als hartige gerechten

Kaneel doet het niet alleen goed in koekjes en gebak. Ook andere gerechten krijgen een heerlijke smaak door de toevoeging van deze specerij. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pompoensalade met appel en geitenkaas? Deze bijzondere andijviestamppot met kaneel is ook een aanrader.

Tip: gebruik voor de stamppot zoete aardappels in plaats van witte aardappels als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als je wil afvallen of als je je bloedsuikerspiegel beter in evenwicht wil houden.

3. Gezond

Kaneel kan wel een superfood worden genoemd. Het kruid bevat namelijk krachtige antioxidanten die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. In dit artikel vind je een lekker en gezond recept voor thee met kaneel.

Kaneel gebruiken in thee

4. Natuurlijk conserveermiddel

Wist je dat kaneel een natuurlijk conserveermiddel is? Dat komt doordat de specerij zoveel antioxidanten bevat en antibacteriële eigenschappen heeft. Deze gaan de vermeerdering van bacteriën in voedsel tegen. Zo helpt het kruid om de houdbaarheid van voedsel te verhogen.

5. Vezelrijk

Een van de voordelen van kaneel is dat het ontzettend veel vezels bevat. Dat is goed nieuws voor iedereen die zijn vezelinname wil verhogen. Voeg daarom wat vaker kaneel toe aan je toetje, smoothie of soep. Of maak deze rabarber aardbei compote om te profiteren van de vele vezels in dit recept.

6. Goed voor je gewicht

Kaneel bevat een stofje dat je lichaam aanzet tot vetverbranding. Als je wel wat pondjes kwijt wilt, is het dus een goed idee om vaker kaneel aan je maaltijden toe te voegen. Geen cinnamon rolls natuurlijk, maar gezonde lekkernijen als yoghurt met geroosterde vijgen.

Kaneel voordelen, yoghurt met vijgen en kaneel

7. Mooie huid

Als je eetpatroon veel antioxidanten bevat, kan dat bijdragen aan een gladde en elastische huid. Kaneel levert veel van deze beschermende stoffen, dus je zou zeggen dat het eten van deze specerij ook een gunstig effect moet hebben op jouw velletje.

Dat laatste is overigens nog niet bewezen. Uit onderzoek blijkt wel dat kaneelextract de vorming van collageen ondersteunt als het op de huid wordt aangebracht. Collageen is een lichaamseigen stof die zorgt voor een stevige en gladde huid.

8. Frisse adem

Er is onderzoek waaruit blijkt dat kaneel kan zorgen voor een frisse adem. Dit effect komt vooral van de essentiële oliën in de specerij. Deze hebben krachtige antibacteriële eigenschappen. Profiteer ervan met deze stoofperen zonder suiker.

Voordelen van kaneel, geen suiker nodig in dit stoofperen zonder alcohol recept

9. Minder gaatjes

Onderzoek toont aan dat kaneel bescherming kan bieden tegen bepaalde bacteriestammen die gaatjes veroorzaken. Dat betekent natuurlijk niet dat je je tanden niet meer hoeft te poetsen.

Het is wel een fijn idee dat deze gevulde appels je tanden niet al te zeer belasten. Dat geldt natuurlijk alleen als je chocola gebruikt die vrij is van suiker.

10. Natuurlijke zoetmaker zonder suiker

Kaneel bevat weinig calorieën en heeft van nature een wat zoete smaak, waardoor je de hoeveelheid suiker in gerechten kunt verminderen. Dat is niet alleen beter voor je tanden, maar ook voor je bloedsuikerspiegel en je gewicht.

Probeer kaneel eens te gebruiken om je koffie of thee mee te zoeten of om toetjes en havermoutontbijtjes een zoete smaak te geven. Ook ovenkoek met wortel is gezoet met andere zoetstoffen dan suiker, waaronder kaneel.

Ovenkoek met wortel

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Kaneel voordelen en recepten met kaneel

Recepten: Linda Credits tekst: Annemiek PuurFiguur

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.