5 tips voor meer rust

Je slaat je agenda open en je voelt een vlaag van paniek die je naar de keel grijpt: wat een drukte! Niet alleen barst je van de meetings en afspraken op het werk, ook je sociale leven vraagt een hoop van je. Een etentje met vriendinnen hier, een familiebezoek daar. Je probeert alle ballen hoog te houden en daar komt een hoop stress bij kijken. Stress kan er weer voor zorgen dat je sneller naar ongezond eten grijpt, waardoor je aankomt of juist snel afvalt. Daarom is het belangrijk om stress op afstand te houden en meer rust in je leven te creëren. Maar: hoe doe je dat? Jasper Alblas geeft je 5 tips voor meer rust.

1 Leef mindful
Mindful leven betekent bewuster leven. We zijn vaak zo gehaast en gestrest dat we ons niet meer bewust zijn van de dingen om ons heen. Ook doen we veel dingen gedachteloos of op de automatische piloot. Niet bepaald een stressvrije manier van leven, of wel? Neem je daarom voor om vanaf nu meer te letten op de dingen om je heen en de dingen die je doet. Natuurlijk heb je het soms even druk, maar probeer op bepaalde momenten je écht bewust te zijn van jouw leven op dat moment. Merk op wat je doet, voelt, ziet, ruikt, hoort en proeft. Wat gebeurt er om je heen?

tips voor meer rust

2 Slaap elke nacht 8 uur
Misschien voor de hand liggend, maar we weten allemaal dat slaap in drukke periodes vaak niet de hoogste prioriteit krijgt. Terwijl je een goede nachtrust juist nodig hebt om goed te kunnen presteren! Zorg daarom echt dat je goed slaapt. Hoe je dat doet? Door een lekker slaapritme te creëren (elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaan en weer opstaan), ’s avonds een warme douche of een ontspannend masker te nemen en vooral je telefoon en laptop twee uur voor je gaat slapen aan de kant te leggen.

tips voor meer rust

3 Eet natuurlijke en koolhydraatarme voeding
In stressvolle periodes hebben we minder tijd om op onszelf te letten. Ook onze voeding moet er dan aan geloven. We schuiven gauw een kant en klare maaltijd naar binnen, bestellen pizza of halen een vlugge vette hap. Dat lost je tijdgebrek misschien op, maar op de lange termijn werkt het juist averechts. Je hebt een dip na het eten, voelt je de hele dag futloos en ‘s avonds kun je maar moeilijk in slaap komen. Van goede en gezonde voeding krijg je juist energie en het geeft je een voldaan en verzadigd gevoel. Eet wat vaker natuurlijke en koolhydraat arme maaltijden. Let er daarbij vooral op dat je snelle koolhydraten – zoals brood, pasta en ontbijtgranen – laat staan en vervang deze door de langzame gezonde koolhydraten uit quinoa, zoete aardappelen en havermout. Eet daarnaast: meer groenten, peulvruchten, fruit, noten, zaden en pitten.

4 Creëer gezonde rituelen die jouw leven stressvrij maken
Hoeveel stress en drukte je aankunt, verschilt sterk per persoon. Ook ontspanning is niet voor iedereen hetzelfde. Misschien heb je behoefte aan meer doordeweekse avonden waarop je helemaal niets doet. Komt je hoofd pas echt goed tot rust na een heerlijke sportsessie? Ga dan bijvoorbeeld zwemmen na het werk of doe ’s ochtends een paar yogaoefeningen. Voor een ander is koken misschien een ontspannende bezigheid. Bedenk vooral waar jij energie van krijgt. Wanneer voelde je je voor het laatst echt uitgerust? Wat heb je die dag (of die dag ervoor) gedaan?

5 Bepaal je eigen agenda
Wanneer we het druk hebben zien we door de bomen soms het bos niet meer. We worden geleid door ons werk, afspraken en alle andere verwachtingen waar we aan ‘moeten’ voldoen. Het is daarom belangrijk om op zulke momenten even op de rem te trappen en je eigen agenda te bepalen. Laat je leven niet door anderen invullen, maar bepaal van te voren wat je prioriteiten voor die dag of week zijn en probeer die in ieder geval te halen. Welke deadlines zijn het meest belangrijk? En met wie wil je echt graag afspreken? Het zal je verbazen hoeveel je doet omdat het ‘moet’!

tips voor meer rust

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.