5 tips voor meer energie in de winter

Het is koud. Je hebt moeite met opstaan, gaat in het donker naar je werk en komt er pas weer vandaan als het al weer donker is. Je bent moe en hebt nergens meer energie voor dus je ploft lekker neer op de bank. En zo gaat dat al weken. Niks aan die donkere wintermaanden. Maar we hebben er nog een paar voor de boeg en je leven wordt er op deze manier niet echt leuker op. Jij wilt toch juist van elke dag genieten en zoveel mogelijk leuke dingen doen?

Een gastblog van Jasper Alblas die zich bezighoudt met gezond afvallen. Lees snel verder voor zijn 5 tips voor meer energie in de winter. Om je energielevel een boost te geven om er een (nog) leuke winter van te maken.

1. Drink groene smoothies en groente sappen
Groenten en fruit zitten boordevol met vitamines en mineralen. Deze zijn goed voor je weerstand en je hebt ze in de winter extra nodig. Doe ze in de blender en maak er de lekkerste sappen en smoothies van. De vitamines en mineralen worden dan heel snel door je lichaam opgenomen waardoor je direct energie krijgt.

Het is even wennen en het kost tijd om het voor te bereiden maar dit is het echt waard. Test het eens een week en maak elke dag een groene smoothie of een verse groentesap. Je merkt direct verschil. Naast je verhoogde energielevel, gaat je huid stralen en voel je je fitter.

groene smoothie vitamine monster

2. Eet zo natuurlijk mogelijk
In bewerkte producten zitten vaak veel suikers en ongezonde vetten. Je lichaam kan deze niet goed verwerken. Ze verstoren veel belangrijke processen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je uit balans raakt en dat kost erg veel energie.

Je kunt er voor kiezen om meer te eten volgens een koolhydraat arm dieet om suikers te vermijden en zoveel mogelijk voedsel uit de natuur te eten. Groenten, fruit, vis, vlees, ei, oliën, zaden, pitten en noten. Je kunt dit op smaak brengen door er lekkere kruiden en specerijen over te doen.

Het lichaam kan dit makkelijk verteren omdat dit de voeding is die het nodig heeft en waarvoor het is gemaakt. Klik hier als je inspiratie zoekt voor leuke gezonde recepten.

3. Haal bewust adem
Veel mensen zijn erg druk, hebben stress en daardoor een korte en snelle ademhaling. Je zou het misschien niet direct bedenken maar zuurstof is enorm belangrijk als het gaat om energie. Je kunt 3 minuten zonder maar langer gaat het toch echt niet lukken.

Als jij weinig energie hebt is het goed om bewust te letten op je ademhaling. Haal diep adem en adem door tot onder in je buik. Train dit en focus je hier bijvoorbeeld ieder uur even op. Op den duur ga je merken dat je meer zuurstof binnenkrijgt en dus meer energie hebt.

En dat heb je toch echt nodig om je werk goed te kunnen doen, lekker te kunnen sporten en gezellig te kunnen zijn voor de mensen om je heen.

4. Beweeg
Bewegen geeft je direct energie. Als je niet sportief bent kan dit lastig zijn. Maar het gaat niet eens direct om sporten. Neem de trap op je werk, pak de fiets, loop een blokje om. Hoe actiever je de dag door komt hoe meer zin en energie je hebt om ook na werk nog leuke dingen te doen.

Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht. Je krijgt er meer energie van maar zorgt er ook voor dat je beter slaapt en makkelijker je bed uit kunt komen.

Photo: Getty Images
Photo: Getty Images

5. Wees sociaal
Dwing jezelf om afspraken in te plannen met mensen die je leuk vindt. Zij geven je energie. Je hebt anderen nodig om gelukkig te zijn en je goed te voelen.

Die bank is erg verleidelijk en misschien moet je je er even toe zetten maar een gesprek met een leuk persoon kan je zoveel blijer maken en zoveel meer energie geven dan de zoveelste avond op de bank.

Zoek inspiratie, wees sociaal en dwing je zelf om actief te zijn. Praat met mensen, ook op straat. Lach naar ze en deel eens een compliment uit. Je zult merken dat je er veel positiviteit en energie voor terug krijgt.

Foto header: death to the stockphoto

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.