5 uit 1 beoordeling
30 min
oventijd 30 min

Uientaart met pecorino

Deze uientaart is heerlijk veelzijdig. Je kunt de hartige taart met ui warm of koud serveren. Als hoofdgerecht met een groene salade of bij een kom soep. Of als een zalig borrelhapje in kleine puntjes gesneden. De uientaart is gevuld met gekarameliseerde rode ui, room, ei en pecorino.

Het is weer #SwiepSwoepSwap tijd. Deze maand ben ik gekoppeld aan Simone’s Kitchen en maakte haar uientaart. Het leuke is dat ik Simone al jaren ken. Ze is één van de beste foodfotografen van Nederland. Simone is een echte duizendpoot. Ze ontwikkelt recepten, fotografeert in opdracht, schrijft de leukste reisverhalen en heeft recentelijk de FoodieAcademie opgericht met verschillende cursussen over bloggen tot fotografie. Ik ben dol op de humor van Simone en vind het super leuk om een recept bij haar uit te zoeken.

Hartige gekarameliseerde uientaart

Hartige taart met ui

Het recept van de uientaart van Simone wordt gemaakt met een bodem van croissantdeeg. De bodem blijft dan relatief zacht en aangezien ik hou van meer stevigheid heb ik hartige taart deeg gekozen. De vulling van normale ui, heb ik vervangen door rode ui met balsamico azijn en bruine suiker. De uien worden langzaam gekarameliseerd en door de twee smaakmakers lekker zoet. De stilton maakt plaats voor pecorino. Dit is harde Italiaanse schapenkaas met een zilte en pittige smaak. Deze kaas is een perfecte tegenhanger van de zoete ui. Je kunt de pecorino ook vervanger door feta of geitenkaas.

Kijk eens zo lekker de uientaart eruit ziet. De hartige taart met ui is trouwens ook een een ideaal (vegetarisch) bijgerecht. Misschien een leuk ideetje voor kerst?

Franse uientaart met kaas

Op de blog staan trouwens nog meer lekkere vegetarische taarten. Wat dacht je van deze spinazie taart of deze galette met champignons. Een tip van mijn vriendinnen is deze courgette taart met pistache, geitenkaas en munt. Ik heb deze taart ooit eens voor ze gemaakt en nu maken zij mijn recept regelmatig voor een borrel of feestje.

Uientaart

Ingrediënten

8 porties
  • 500 gram rode ui in halve ringen
  • klontje boter
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 rol vers bladerdeeg voor hartige taart
  • 100 gram pecorino schapenkaas, geraspt
  • 4 eieren
  • 200 ml kookroom
  • extra nodig: ronde bakvorm

Bereiding

  • Verwarm een koekenpan met boter en bak hierin de rode uien aan. Voeg vervolgens de balsamico azijn en bruine suiker toe en laat 20 – 25 op laag vuur zacht worden.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een ronde bakvorm met het verse bladerdeeg met bakpapier. Klop de eieren met de kookroom en kaas op. Voeg de gekarameliseerde rode uien toe aan het eimengsel. Breng eventueel op smaak met een snufje peper en zout. Verdeel het mengsel over de vorm.
  • Zet de hartige taart met ui 30 minuten in de oven.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.Uientaart met pecorino

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.