Stoofperen zonder suiker, dat kan toch niet? Jawel hoor, er zijn genoeg alternatieven om de stoofperen lekker zoet en smakelijk te maken. Gebruik de Gieser Wildeman, dit peertje heeft van zichzelf een zoetere smaak. Dit recept past goed in mijn filosofie om met kleine aanpassingen je eetpatroon lekker & gezonder te maken. De suiker is vervangen door biologische diksap. Dit is ingedikt vruchtensap. Niet te verwarren met siroop of limo waar suiker aan is toegevoegd.
Een andere optie is om de suiker te vervangen door honing of ahornsiroop. Dit laatste is een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet met lichte caramel smaak. Toevallig had ik ook nog dadels in huis. Ze staan bekend als een vervanger voor suiker. Kook ze mee met de peertjes. De dadels geven zo hun eigen natuurlijke “zoetje” af aan het vocht.
Stoofperen zonder suiker
- Ongeveer 1 kilo Geiser Wildeman
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 2 dadels
- stukje citroenschil
- 1 dl biologische diksap appel zwarte bes (zonder toegevoegde suiker)
- Optioneel: stukje gember van 1 cm
Hoe maak je stoofperen zonder suiker?
- Schil de peren en verwijder klokhuis
- Doe het fruit in een pan met dikke bodem en zorg dat peren net onder water staan
- Snijd dadels in kleine stukjes
- Voeg kruidnagels, kaneel, dadels, citroenschil en diksap toe. Optioneel ook het stukje gember.
- Laat ongeveer 2 uur zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn.
- Verwijder de kruidnagels, kaneel, citroenschil en gember. Serveer nog warm of laat afkoelen.
Tip: Bij de natuurwinkel kan je ook terecht voor suiker alternatieven zoals oerzoet. Dit is onbewerkt gedroogd sap van suikerriet. Hierdoor zijn vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen behouden. Erg populair onder foodbloggers is het gebruik van kokosbloemsemsuiker. Dit wordt gemaakt van de zoete sap van de kokosnootbloesem. Niet goedkoop maar wel verslavend lekker.
Tip: Stoofperen kan je makkelijk invriezen. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dit ga ik zeker binnenkort maken! gek op stoofperen♡
nu een gezonde variant, ik ben blij! 😀
Mmmmmm
Ben vanmorgen toevallig op je site terecht gekomen
Heerlijke recepten bedankt .voor die stoof peertjes kam ik daar ook
Gember poeder voor gebruiken?dat heb ik in huis.en hoeveel dan?groet Adri
Hi Adri, dank voor je compliment. De verhouding van 1 cm verse gember is een halve theelepel gemberpoeder. Succes ermee en laat je weten hoe het smaakte? Groeten, Linda
Helemaal blij met dit recept, eindelijk stoofpeertjes zonder suiker! Heeerlijk! Ik heb zonnatura zwarte bessensap gebruikt, smaakte lekker, wel wat dun.. tips om het verantwoord te laten binden? Durfde er geen arrowroot aan toe te voegen.. bang voor mislukking!
Hi Caatje, ik heb geen idee hoeveel zwarte bessensap je gebruikt hebt. Ik doe er normaal diksap bij. Misschien is het een idee om iets minder water te gebruiken? Ik bind het sap van de stoofperen normaal niet, dus kan je er ook geen tips voor geven. Groeten, Linda
Klinkt heel heel heel erg fijn!
Lekker hoor! Ik gebruik zo’n flesje zwarte bessensap, is zoeter als de rode. Met flink speculaaskruiden of kaneel en dan aanvullen met water.
Paar uurtjes koken tot ze lekker zacht zijn en het vocht helemaal in laten koken tot het een sausje is geworden. Dan de peertjes er weer eventjes bij doen om heet te maken, in de schone potjes doen die al klaar staan, met vuurvaste handen de deksel erop en op zijn kop zetten.
Hele jaar door peertjes!
Of gewoon in een bakje doen en in de vriezer. Kun je ook het hele jaar door eten. Heerlijk hoor!
Met gember en dadels ga ik ook proberen!
Hoe zo zonder suiker. In biologische diksap, honing en ahornsiroop zit ook suiker. Je lichaam merkt het verschil echt niet.
HI Gert, dat klopt. Dit is een van mijn eerste recepten en inmiddels heb ik zelf meer kennis gekregen. Mijn keuze zou altijd wel zijn om diksap te nemen zonder toevoegingen, altijd beter dan al die siropen waar suiker aan is toegevoegd. Een andere optie is CoolBear een siroop met biologische stevia. De cassis variant zou ook goed bij de peertjes passen.
Wat een super recept. Het hele huis rook naar kaneel. Ik eet mijn hele leven al stoofperen. Waarom altijd suiker? Ze zijn zelfs lekkerder met jouw recept. Ik heb crombach appel-peren diksap gebruikt, ook prima.
Leve het internet, en leve de stoofpwren zonder suiker.
Bedankt voor dit inspirerende recept! Ik heb het grotendeels gevolgd, maar ik heb het diksap achterwege gelaten. In plaats van citroenschil heb ik sinaasappelschil gebruikt. Ook een kardamompeultje leeggehaald en de zaadjes erbijgedaan. 4 dadels i.p.v. 2. En een steranijs meegekookt + een zoet appeltje in stukjes. Ik heb het wel ongeveer 6 uur op een heel klein pitje laten sudderen. Prachtig rode zoete peertjes! Echt zonder enige zoetstof!
Oh lekker die kardemom en steranijs erbij, dat doe ik een volgende keer ook.
lekker recept. Mijn ervaring is dat stoofperen ook mierzoet worden zonder enige zoete toevoeging, als je ze maar lang genoeg (3 uur) opzet. Ik heb er kaneel, gember en citroensap bij gedaan. Diksap is onnodig.
Ik lees veel over lekker lang koken maar wat is het resultaat als ik de snelkookpan gebruik?
Hi Els, het lijkt mij dat je de peertjes ook in de snelkookpan kunt klaarmaken. Hiermee verkort je de tijd aanzienlijk. Je kunt het beste even googlen of er een recept is met stoofperen uit de snelkookpan. Gr. Linda
Ik gebruik geen enkele toevoeging bij stoofperen. Neem wel altijd Gieser Wildeman peertjes, maar vind ze altijd zoet genoeg zonder extra toevoegingen.
Hoi,
Als je diksap en dadels toevoegt ipv suiker maakt dat voor het effect op je bloedsuikerspiegel geen verschil met het gebruik van kristal suiker. Ook deze zoete ingrediënten worden door je lichaam als gewone kristalsuiker verwerkt.
Het is natuurlijk hartstikke lekker maar “stoofperen zonder suiker” dekt dan niet helemaal de lading.
succes!
Hey Hanneke, dit blog is uit mijn begintijd van 5 jaar geleden. Het ging erom dat je geen extra suiker toevoegt, zoals bij een gewone stoofpeer wel gebeurd. Ik zal binnenkort even een update bij dit recept plaatsen, zodat duidelijk is hoe ik dit bedoeld heb. Gr. Linda
Hoi,
Die stoofpeertjes heb ik onlangs gemaakt. Heerlijk was het. Groeten Thyrza
Fijn om te horen Thyrza.
Ik heb ze niet geschild. Was ook heerlijk.
Ik heb ze in vieren gesneden en ze waren met een uurtje gaar.
Nou klinkt goed Erica, lekker.
Ik zou graag perensap willen bewaren in glazen flessen met schroefdop. Ik heb een fruitigers waarmee ik de peren kan ontsnappen. Graag recept voor de bereiding aub?
Helaas heb ik daar geen recept voor. Ik advies je hiervoor even te googlen. Succes.