10 x vegetarische bijgerechten voor kerst

Heb je al nagedacht over de groente voor kerst? Naast een stuk vlees, vis of gevogelte als hoofdgerecht mogen de bijgerechten niet ontbreken. In dit overzicht staan de lekkerste vegetarische bijgerechten van krieltjes uit de oven, gekarameliseerde wortelen tot stoofpeertjes. Een tafel met verschillende schalen maakt het kerstdiner helemaal af.

Bij elke kerst groente geef ik je tips voor meal preppen oftewel voorbereiden van de bijgerechten. Op deze manier sta je niet de hele tijd in de keuken en staan de verschillende recepten in een handomdraai op tafel.

Hoeveelheid groente voor kerst per persoon

Met kerst eet je vaak meerdere gangen. Pas het aantal bijgerechten en hoeveelheden per bijgerecht aan op het aantal mensen. Een standaard portie groente bedraagt 200 gram per persoon. Halveer de hoeveelheden bij een recept als je meerdere groenten voor kerst op tafel zet.

10 x vegetarische bijgerechten voor kerst

Klik op de titel om bij het recept te komen

1. Geroosterde groenten uit de oven

Altijd een goed idee om groente voor kerst in de oven te roosteren. Je kunt bijna alle groenten van te voren snijden, zodat je er tijdens kerst nauwelijks omkijken naar hebt. De gegrilde groente past goed bij vis of vlees.

Groente voor kerst geroosterde groente uit de oven

2. Stoofperen zonder suiker

Een klassieker zijn deze stoofpeertjes en mogen tijdens het kerstdiner niet ontbreken. Ook dit vegetarische bijgerecht kun je van te voren voorbereiden. Maak de stoofpeertjes nu alvast en vries ze in.

Vegetarisch bijgerecht voor kerst stoofperen zonder suiker

3. Gekarameliseerde wortelen

Ook een lekker vegetarisch bijgerecht voor kerst zijn gekarameliseerde wortelen. Hoe feestelijk zien deze gestoofde wortelen eruit? Alleen al om de kleur wil je deze serveren. Daarbij lust echt iedereen deze zachte zoete worteltjes. Als je wilt kun je de wortelen volledig bereiden en ter plekke op warmen.

gekarameliseerde wortelen met honing

4. Krieltjes uit de oven

Een schaal met krieltjes uit de oven is altijd goed. Boen de krieltjes van te voren schoon en zet gemarineerde klaar. Ter plekke schuif je de krieltjes in de oven. Serveer met een lik truffelmayonaise.

Krieltjes uit de oven

5. Geroosterde bieten uit de oven

Koop eens een gele biet, dat staat lekker feestelijk op tafel. Door het roosteren krijgt deze groente een lekkere zoete smaak. Deze groente voor kerst kun je ook alvast preppen en verwarmen vlak voor het serveren.

Vegetarisch bijgerecht geroosterde bieten uit de oven

6. Zoete aardappelpuree

Een puree hoort er natuurlijk bij kerst. Deze zoete aardappelpuree is net even anders mede door de toevoeging van rucola. Je kunt dit aardappelpuree een dag eerder maken, zonder de rucola. Verwarm de puree 30 minuten in een oven op 180 graden in afgedekte ovenschaal. Voeg als laatste de rucola eraan toe.

Zoete aardappelpuree

7. Bospeen uit de oven

Een van mijn favoriete vegetarische bijgerechten is bospeen. Met kerst zijn er vaak gekleurde wortelen te koop. Laat het loof eraan zitten, dit zorgt voor een feestelijke presentatie. Maak deze groente voor kerst gerust eerder klaar en verwarm in een koekenpan.

Kerstgroenten bospeen uit de oven

8. Geroosterde bloemkool uit de oven

Serveer de bloemkool eens op een andere manier. De bloemkool krijgt een knapperige bite door het roosteren in de oven. Dit bijgerecht is het lekkerst als je het ter plekke maakt.

geroosterde bloemkool

9. Gekarameliseerde venkel

Een musthave voor bij vis, is de gekarameliseerde venkel. Door de venkel te bakken en even te stoven in de honing, krijgt het een zalige zoete smaak. Hierdoor favoriet bij kinderen omdat het ze aan drop doet denken! Snijd de venkel van te voren in plakken en maak dit makkelijke bijgerecht in 10 minuten vlak voor het serveren van het kerstdiner.

gekarameliseerde venkel

10. Geroosterde pompoen met za’atar

Ken je za’atar al? Haal snel een potje in de supermarkt en experimenteer ermee zoals bij deze pompoen uit de oven.

geroosterde pompoen met zaatar

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.