Gekarameliseerde wortelen met honing is een makkelijk bijgerecht dat bij jong en oud in de smaak valt. Succes verzekerd! De gestoofde worteltjes kun je serveren bij een diner, kerst of gewoon als groente bij een doordeweekse maaltijd.
Deze gekarameliseerde wortelen maakte ik voor het eerst tijdens het benefietdiner van Microkrediet voor Moeders. De worteltjes stoof je met boter, bouillon en zoetstof naar smaak in een pan. Je kunt suiker gebruiken of honing. Ik had nog een fijne tijmhoning in huis en dat is een goede combi met de worteltjes.
Het resultaat is heerlijke zoete wortel, geliefd bij kinderen. Voor een feestelijke presentatie laat je een stukje loof zitten. Alleen al om de mooie kleuren op je bord, wil je deze gekarameliseerde wortelen maken.
Gekarameliseerde wortelen met honing
Recept voor 4 personen:
- 1 bos worteltjes
- flinke klont roomboter
- 1 eetlepel (tijm) honing
- 200 ml groentebouillon
- snufje zout en peper naar smaak
- optioneel: verse kruiden zoals tijm of peterselie
Hoe kun je wortels karameliseren in een pan?
- Schraap de wortelen schoon met de groene zijde van een schuursponsje en laat het loof zitten. Natuurlijk kun je de wortelen ook schillen met een dunschiller maar dat vind ik teveel werk. De werkwijze met het sponsje is lekker snel en een tip van Bo, één van de co-Bloggers van Francesca Kookt!
- Smelt de boter in een grote pan (ik gebruikte hiervoor mijn grootste koekenpan). Leg de wortelen in de pan en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Hussel ze voorzichtig door de boter zodat ze voorzien zijn van een boterlaagje en verwarm ze even mee.
- Schenk de honing erbij met de bouillon en doe de deksel op de pan. Laat in 6 -8 minuten gaar stoven.
- Haal de deksel van de pan, zet het vuur hoger en laat al roerend het vocht een beetje verdampen. Ook zonder deze stap zijn de wortelen al heerlijk.
- Breng vervolgens op smaak met een snufje zout en peper naar smaak en optioneel verse kruiden.
Tip: de gekarameliseerde wortelen met honing zijn ook ideaal voor een doordeweekse maaltijd met vis en aardappelen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
klinkt lekker en leuke variatie op gekookte wortelen!
Zijn heel lekker, zelfs na ze voor het eerst zo gemaakt te hebben. Echt bedankt voor het recept !!!
Ik hou totaal niet van gekookte worteltjes, maar nu ik dit heb geprobeerd gaan we ze zeker vaker eten. Ik vind ze echt heerlijk zo! Bedankt.
Hi Paulien, wat fijn om te horen. Bij mij houden ze ook niet zo van gekookte wortelen, maar deze versie gaat er altijd goed in. Gr. Linda
Graag je recepten ontvangen in mijn mailbox alvast bedankt.
Hi Peter, ik heb je toegevoegd aan de lijst. Je krijgt vanaf zaterdag de eerste nieuwsbrief binnen. Gr. Linda
Hallo Linda, mag ik ook op je maillijst?
Gr karin
Ik zou dit graag volgende week uittesten, maar welk stukje vis of vlees zou je hierbij aanraden?
Hi Hanne, ik zou een stukje kabeljauw of chipolata worstjes erbij serveren. Succes en eetsmakelijk alvast.
Heb deze worteltjes gisteren gemaakt, het viel echt in de smaak bij iedereen!
Heerlijk!