4.2 uit 41 beoordelingen
bereiding 20 minuten

Gekarameliseerde wortelen met honing

Gekarameliseerde wortelen met honing is een makkelijk bijgerecht dat bij jong en oud in de smaak valt. Succes verzekerd! De gestoofde worteltjes kun je serveren bij een diner, kerst of gewoon als groente bij een doordeweekse maaltijd.

Deze gekarameliseerde wortelen maakte ik voor het eerst tijdens het benefietdiner van Microkrediet voor Moeders. De worteltjes stoof je met boter, bouillon en zoetstof naar smaak in een pan. Je kunt suiker gebruiken of honing. Ik had nog een fijne tijmhoning in huis en dat is een goede combi met de worteltjes.

Gekarameliseerde wortel

Het resultaat is heerlijke zoete wortel, geliefd bij kinderen. Voor een feestelijke presentatie laat je een stukje loof zitten. Alleen al om de mooie kleuren op je bord, wil je deze gekarameliseerde wortelen maken. Dol op kleur? Probeer dan deze regenboog wortels uit de oven.

Gekarameliseerde wortelen

Gekarameliseerde wortelen met honing

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 bos worteltjes
  • flinke klont roomboter
  • 1 eetlepel (tijm) honing
  • 200 ml groentebouillon
  • snufje zout naar smaak
  • snufje peper naar smaak
  • verse kruiden zoals tijm of peterselie (optioneel)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je gekarameliseerde wortelen?

  • Schraap de wortelen schoon met de groene zijde van een schuursponsje en laat het loof zitten. Natuurlijk kun je de wortelen ook schillen met een dunschiller maar dat vind ik teveel werk. De werkwijze met het sponsje is lekker snel en een tip van Bo, één van de co-Bloggers van Francesca Kookt! Snijd dikke wortelen doormidden, zoals op de foto.
  • Smelt de boter in een grote pan (ik gebruikte hiervoor mijn grootste koekenpan). Leg de wortelen in de pan en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Hussel ze voorzichtig door de boter zodat ze voorzien zijn van een boterlaagje en verwarm ze even mee.
  • Schenk de honing erbij met de bouillon en doe de deksel op de pan. Laat in 6 -8 minuten gaar stoven.
  • Haal de deksel van de pan, zet het vuur hoger en laat al roerend het vocht een beetje verdampen. Ook zonder deze stap zijn de wortelen al heerlijk.
  • Breng vervolgens op smaak met een snufje zout en peper naar smaak en optioneel verse kruiden.
  • Bekijk hier nog meer recepten voor het kerstdiner.

Linda’s Tips

  • Tip: de gekarameliseerde wortelen met honing zijn ook ideaal voor een doordeweekse maaltijd met vis en aardappelen.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.