Pompoen is een echte herfstgroente. De diep oranje kleur past zo mooi bij de blaadjes van de bomen op dit moment. Prachtig om te zien hoe de natuur dit regelt en je bijna als vanzelf de groente eet die bij het seizoen past. Pompoen kan ik eigenlijk het hele jaar door eten en ik dwing mezelf om deze niet eerder te kopen. Pompoen is een veelzijdige groente. Of je er nu soep van maakt, verwerkt in een taart of een salade. Het is allemaal even goed. Een ander fijn pompoen recept is roosteren in de oven. De bereiding is eenvoudig en de speciale kruiden maken de geroosterde pompoen net even bijzonderder: Za’atar.
Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten met sesamzaad, sumuc (gedroogde besjes), tijm en oregano. Ik gebruik deze kruiden ook over mijn labne een hartige yoghurtdip. De smaak is een kruising tussen tijm en oregano en het sesamzaad geeft een lekkere bite. En dat in combinatie met de smaak van de pompoen: verrukkelijk!
Serveer de geroosterde pompoen met za’atar bij een stukje witvis of verwerk in een salade.
Geroosterde pompoen met za’atar
recept voor 4 personen:
- 1 fles pompoen
- 2-3 eetlepels Za’atar*
- 2-3 eetlepels olijfolie*
- snufje zeezout
- optioneel: verse koriander
* gebruik afhankelijk van de grootte van de pompoen meer kruiden en olijfolie
Stappen om geroosterde pompoen met za’atar te maken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de zaadjes. Snijd elke helft in gelijke plakken en verwijder indien gewenst de schil. Ik vind dit teveel werk en eet de pompoen met schil en al op.
- Meng de Za’atar, olijfolie en zeezout in een kommetje en mix goed door elkaar. Giet het kruidenolie mengsel over de pompoen stukken en hussel goed door elkaar. Gebruik eventueel een siliconen kwast om het mengsel te verdelen.
- Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster zo’n 35 – 45 minuten totdat de randjes bruin worden.
Tip: Gooi de zaadjes van de pompoen niet weg. Hiermee kun je een hartige snack maken. Het recept volgt snel.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie