5 uit 1 beoordeling

Geroosterde bieten uit de oven

Geroosterde groenten, ik ben er gek op. De natuurlijke suikers in groente komen zo perfect tot hun recht. Het ideale is ook dat je er geen omkijken naar hebt. Op het menu vandaag; geroosterde bieten uit de oven.

Gekookte rode bietjes wie kent ze kent? Vroeger kreeg ik dit thuis met een uitje, speklapje (grrhhh) en aardappels. Mijn zusje gruwelt van bieten. Mijn moeder heeft ooit eens gele bieten gekocht om te testen of ze bieten echt vies vond. Nou dat heeft mijn moeder geweten. Elk jaar krijgt ze dit wel eens naar haar hoofd geslingerd, mijn zusje vindt het nog steeds “kindermishandeling”.

Ik ben gek op bietjes en eet ze regelmatig bij de lunch in een bieten linzensalade. Die prachtige intense kleur op je bord, wauw. Nu kan je tegenwoordig ook makkelijker choggia bieten (met die mooie kleuren structuur) of gele bieten krijgen. De smaak is net iets zoeter en dan de normale biet. Het roosteren in de oven haalt het zoetje extra op. Terwijl de bietjes in de oven staan heb jij tijd voor andere dingen. De rest van het eten voorbereiden, de boel opruimen of even lekker een boekje lezen.

Geroosterde bieten uit de oven

Geroosterde bieten uit de oven

Ingrediënten

4 personen
  • 8 gele bietjes van dezelfde grootte
  • 8 kleine teentjes knoflook
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • beetje zeezout en vers gemalen peper
  • kruiden: paar takjes verse tijm of rozemarijn
  • voor erbij: balsamico stroop en zachte geitenkaas
  • extra nodig: aluminium folie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de bietjes zorgvuldig en dep droog met keukenpapier.
  • Plet de teentje knoflook met schil en al. Maak een dressing van de olijfolie, balsamico azijn, peper, zout en de kruiden (alleen de blaadjes).
  • Leg elk bietje op een stuk aluminiumfolie, giet 1 eetlepel dressing erover, 1 teentje knoflook erbij en vouw dicht. Leg ze midden in de oven en laat in 1 uur gaar worden. Check een keer met een satéprikker. Vervolgens iets af laten koelen en voorzichtig met je vingers de velletjes eraf trekken.
  • Snijd ze in plakjes en leg ze op groot bord of schaal. Verdeel er eventueel wat zachte geitenkaas over en afmaken met balsamico stroop.

Linda’s Tips

  • Tip: ook lekker bij de dressing is geraspte sinaasappelschil.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.