Yeah, het is november. Gisteren 1 november was het World Vegan Day en deze maand is het zelfs World Vegan Month. Het leek mij leuk en interessant om daar op de blog ook aandacht aan te besteden. Gewoon om te ontdekken hoe lekker plantaardig eten is. Mijn idee is om 1 dagje in de week een veganistische avondmaaltijd te maken. Het doel is eigenlijk om makkelijke en smakelijke recepten te vinden. Op een of andere manier denk ik dat vegan niet lekker genoeg is en veel te ingewikkeld. Hebben jullie dit ook?
Vegan houdt in dat je alle producten van dierlijke oorsprong laat staan. Naast vlees en vis worden er ook geen zuivelproducten, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong gegeten. Een dag in de week vegan eten lijkt mij nog wel te doen. Het is inmiddels een redelijke gewoonte geworden om niet meer elke dag vlees of vis te eten. De volgende stap is om dus om ook zuivel en eieren enzo te laten staan. Ik vind dat best wel lastig. Eerlijk is eerlijk ik ben gek op melk in de koffie, een boterham met roomboter en een gekookt eitje en ik zou niet zonder kaas kunnen. Maar ik realiseer mij ook welke impact de productie van vlees, zuivel en eieren heeft op het milieu. Variatie is voor mij belangrijk en ik wil deze maand bewust(er) op zoek gaan naar alternatieven in de supermarkt en eens iets anders op tafel zetten. We eten dus 1 x per week vegan deze maand.
Ondertussen heb ik de hele blog doorgespit op zoek naar vegan recepten. Het was even een werkje om alle 1121 recepten te beoordelen! Maar het is gelukt en hieruit heb ik een keuze gemaakt voor het vegan weekmenu. Ja, je leest het goed. Ik heb het hele weekmenu eens vegan gemaakt. Ik hoop dat je met recepten zoals de pilav met bonen of de plantaardige bolognese pasta denkt: jeetje wat is dit lekker en makkelijk om te maken zonder allerlei ingewikkelde ingrediënten.
Veel kook- en eetplezier. Liefs, Linda
Wist je trouwens dat het weekmenu elke zaterdag in de nieuwsbrief verschijnt? Schrijf je hier gratis in. Zo mis je geen enkel recept en weekmenu meer.
Vegan weekmenu 130 makkelijke recepten
Maandag: rijst met geroosterde bloemkool en kikkererwten
Dit is zo’n fijn maaltje. Geroosterde bloemkool vind ik echt heel lekker. De groente wordt met kerrie, komijn, ui en paprika op smaak gebracht. Kijk welke kruiden bij je passen en wat je thuis op voorraad hebt. Een snuf chilipoeder combineert er ook goed bij of koriander poeder.
Dinsdag: linzen bolognese pasta
Een pasta met bolognese saus is altijd een goed idee. De linzen hebben de structuur van gehakt. Echt, het smaakt super lekker in dit recept.
Woensdag: pilav met bonen, rozijnen en noten
Bonen zijn voedzaam, lekker en budgetvriendelijk. Daarbij is het een goede bron van eiwitten. Zodra je vlees, vis en zuivel laat staan zijn peulvruchten een heerlijk plantaardig alternatief.
Donderdag: bloemkool curry wraps
Bij dit vegan recept wordt de bloemkool met hot curry gekruid en opgerold in een wrap met spinazie en hummus. De bloemkool curry wraps zijn zo weer eens iets anders, dan een tortilla wrap op Mexicaanse wijze.
Vrijdag: pita falafel met spitskool
Het is makkelijke vrijdag met kant en klare falafel met gebakken spitskool. Echt heerlijk!
Zaterdag: snelle granola uit de koekenpan
Deze granola is binnen 5 minuten klaar en er komt komt geen oven aan te pas. Lekker voor in een plantaardige yoghurt.
Zondag: vegan bananenbrood
Een bananenbrood zonder eieren. Jazeker dat kan! Kijk maar snel hoe je dit heerlijke tussendoortje maakt. Ideaal trouwens om in plakjes in te vriezen.
Laat je het weten als je één van de recepten van het weekmenu gemaakt hebt met #lekkeretenmetlinda of tag mij, dan kan ik je terug vinden. Ben je op zoek naar andere recepten? Kijk dan even bij de receptenindex.
Weekmenu’s bewaren op Pinterest?
Behoren de recepten uit dit vegan weekmenu tot jouw favorieten? Bewaar dit bord dan op één van je Pinterest borden, zodat je het makkelijk terug kunt vinden.