Nog geen beoordelingen

Vegetarische dahl zelf maken

Zo aan het begin van de week, start ik graag met een vegetarisch recept. Voorheen gebruikte wij de maandag (meatless monday) hiervoor. Planningstechnisch is de maandag geen handige dag dit seizoen met twee sportende kinderen. Bij ons is het nu veggie tuesday, ook helemaal prima. Deze vegetarische dahl is niet alleen vegetarisch (zonder vlees) maar ook vegan. Dit houdt in dat er geen dierlijke producten worden gebruikt in dit recept. Dus geen vlees, melk producten, ei of kaas.

Deze maand wil ik vanwege World Vegan Month 1 x per week vegan eten. Ik ben op ontdekkingstocht om te zien hoe lekker plantaardig eten is. Nu ben ik dol op peulvruchten en kruiden en specerijen. Deze twee komen samen bij de vegetarische dahl. Zo is vegan eten echt geen straf, kan ik je vertellen.

Vegetarische dahl zelf maken

Zoals je waarschijnlijk weet is dahl Indiaas, met een basis van rode linzen. Yup, we gaan vandaag rode linzen wassen en koken. Eerlijk is eerlijk, een kommetje gekookte linzen ziet er niet zo aantrekkelijk uit, maar de smaak is echt te gek.

Dus doe je kruidenlade maar open, want we hebben curry poeder en garam marsala nodig. Nu ben ik dol op de kruiden van Euroma. Echt lieve mensen dit is geen gesponsorde post. Ik heb inmiddels wel 15 verschillende potjes van dit merk in huis staan. Het fijne is dat de smaak echt puur natuur is en er geen zout aan is toegevoegd.

Daarbij houd ik van gemak, de kruidenmixen van Original Spices en Wereldse Melangse zijn al voor je gemixt en kun je direct gebruiken. Het bijkomend voordeel is dat je ook niet tientallen verschillende kruiden op voorraad hoeft te houden.

Met deze vegetarisch dahl om zelf te maken wil ik je laten zien, hoe je makkelijk en snel een super smakelijke vegetarische maaltijd kunt maken. En we gaan zelfs nog een stapje verder, want dit gerecht is geheel plantaardig. Kijk maar eens naar de stappen. Deze dahl heb je zo in elkaar gedraaid.

Vegetarische dahl zelf maken

Vegetarische dahl, zelf maken

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 ui
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 2 theelepels curry madras poeder (Euroma)
  • 2 theelepels garam marsala (Euroma)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 300 gram (schoongespoelde) rode linzen
  • 400 ml gekookt water
  • 300 gram rijst

Optioneel

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd de ui en bak 5 minuten in een pan met dikke bodem en olijfolie.
  • Snijd de knoflook fijn en rasp de gember. Bak de knoflook en gember 1 minuutje mee en de kruiden daarna 30 seconden.
  • Voeg dan de kokosmelk, tomatenblokjes, linzen en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 – 25 minuten koken totdat de linzen gaar zijn.
  • Kook ondertussen de rijst. Serveer de dahl met gekookte rijst en eventueel met naanbrood om in te dippen.

Linda’s Tips

  • Tip: mocht je nog groente in huis hebben zoals spinazie, champignons of pompoen verwerk dit er dan gerust in.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.