3 vegetarische balletjes recepten

Vandaag wil ik het met jullie hebben over specerijen. Wat mij betreft zijn kruiden en specerijen een ondergeschoven kindje in de Nederlandse keuken. Terwijl deze ingrediënten juist het verschil kunnen maken in een recept. Dit laat ik ook zien bij deze 3 vegetarische balletjes recepten. De basis voor de receptuur is hetzelfde, maar door gebruik van andere kruiden en specerijen geef je er een twist aan. Hierdoor kun je de zelfgemaakte balletjes voor diverse gerechten gebruiken.

Tijdens de Week Zonder Vlees heb ik gemerkt dat mensen zoeken naar alternatieven voor vlees of vis. Wist je dat je heel eenvoudig zelf vegetarische balletjes kunt maken? Peulvruchten zijn hiervoor de ideale basis. Het fijne aan deze receptuur is dat je alle ingrediënten op voorraad kunt houden. Het enige dat je nodig hebt zijn linzen (uit blik of pot), ui, knoflook en havermout, vervolgens maken de specerijen het verschil.

In mijn recepten maak ik graag gebruik van verschillende kruiden en specerijen. Dit is juist de basis om te koken zonder pakjes en zakjes. De smaak van kant en klare varianten zijn vaak te zout en er is weinig onderscheid in de verschillende smaken.

3 x vegetarische balletjes

Daarom ben ik ook zo blij met de kruiden van Euroma. Het assortiment bestaat uitsluitend uit pure en natuurlijke producten. Ze bevatten geen zout, zijn zonder toegevoegde suikers, of andere onnodige toevoegingen. Zout voeg je naar smaak zelf toe.

De verpakkingen dragen allemaal het 100% puur logo. Ik ben er even ingedoken, want de betekenis was mij onduidelijk. Het logo heeft niet alleen betrekking op de puurheid, maar ook op de herkomst van de producten. De beste kwaliteit van de specerijen wordt uit de oorsprong gehaald. Zo komt de Ceylon kaneel uit Sri Lanka, De Zwarte Peper en Steranijs uit Vietnam en de Kruidnagel uit Madagaskar. Op die plekken waar het klimaat en de voedingsbodem het beste is, worden de specerijen ingekocht voor een eerlijke prijs. Dat geeft mij een extra goed gevoel.

Even terug naar het recept. Voor de 3 vegetarische balletjes recepten ben ik aan de slag gegaan met verschillende specerijen. Peulvruchten zijn een perfect alternatief voor vlees vanwege het hoge eiwitgehalte. Linzen hebben een licht nootachtige smaak en dat combineert goed met allerlei gerechten.

De balletjes zijn veelzijdig en voor meerdere soorten gerechten te gebruiken van een Italiaanse pasta, ter vervanging van kip bij een curry, bij de borrel of een maaltijd met groente en aardappelen. Kijk maar even mee.

3 x vegetarische balletjes 8a

3 x vegetarische balletjes recepten

Basis recept voor 4 personen (+/- 16 balletjes)

  • 1 blik/pot linzen van 310 gram
  • kleine ui (50-60 gram)
  • 1 flinke teen knoflook
  • 40 gram havermout
  • 5 – 7 eetlepels olijfolie
  • optioneel: zout naar smaak toevoegen

Basis recept voor vegetarische balletjes:

  1. Spoel de linzen af om eventueel overtollig zout te verwijderen. Laat de bonen goed uitlekken in een zeef. Als de linzen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Maal de linzen, ui, knoflook en havermout tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de keukenmachine of maatbeker van de staafmixer. Voeg naar smaak zout toe.
  2. Hiermee heb je de basis gelegd voor de vegetarische balletjes. Nu kun je smaak toevoegen aan het basis recept met de specerijen. De specerijen van Euroma zijn op een bijzondere manier gevriesdroogd. Hierdoor gaat de smaak niet verloren. Zodra het in aanraking komt met vocht, verandert het terug in de oorspronkelijk staat en dat proef je. Meng goed door elkaar. Bewaar het mengsel minimaal een half uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken intrekken en nemen de havermout en de specerijen het vocht op. Het zorgt er ook voor dat de balletjes niet uit elkaar vallen in de pan.
  3. Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Mocht het mengsel iets de droog zijn, maak je handen dan vochtig met water. Om even grote balletjes te draaien, heb ik gebruik gemaakt van een maatlepel.
  4. Verwarm een koekenpan met de olijfolie. Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijf de balletjes goed bewegen, zodat ze aan alle kanten gebakken worden.
3 x vegetarische balletjes 4a

Italiaanse balletjes met champignon en rode ui

De balletjes met champignon en rode ui zijn ideaal voor bij een pasta met een rode saus. In plaats van gehakt voeg je de gebakken balletjes toe. Een potje gedroogde paddenstoelen is altijd handig om in huis te hebben. Het zijn kleine smaakbommetjes die je gerecht direct een heerlijke bite geven. De zoete ui past hier goed bij met haar lichtzoete smaak.

  • basisrecept
  • 2 theelepels Paddenstoelen, 15 minuten geweld in lauwwarm water
  • 2 theelepels Rode ui

Bereiding:

  1. Maak het basis recept. Laat de geweekte paddenstoelen even uitlekken in een theezeefje. Voeg bij stap 2 de specerijen toe.

Oosterse balletjes met citroengras en gember

Vervang de kip in een Oosters (roerbak) gerecht eens door deze balletjes met citroengras en gember. De zure, frisse en citroenachtige smaak past perfect bij een curry of roerbak gerecht. De gember geeft een kruidige scherpte aan het gerecht zonder pittig te zijn.

  • basisrecept
  • 3 theelepels Citroengras
  • 2 theelepels Gember

Bereiding:

  1. Maak het basis recept.
  2. Voeg de specerijen bij stap 2 toe.
3 x vegetarische balletjes

Vegetarische balletjes met chili

Deze vegetarische balletjes met chili misstaan niet op een borrelplank met tzatziki of als vleesvervanger met aardappelen en groente. De chili geeft pit aan de balletjes, zonder dat je mond in brand staat. Mijn zoon houdt niet van pittig en heeft ook gewoon gesmuld van deze balletjes.

  • basis recept
  • 2 theelepels Chili

Bereiding:

  1. Maak het basis recept.
  2. Voeg de chili bij stap 2 toe.

Ben je benieuwd naar nog meer smaken en recepten? Kijk dan eens op de inspiratiepagina van Euroma.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Euroma. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.