5 uit 2 beoordelingen
bereiding 25 minuten

Italiaanse salade

Op het menu vandaag een Italiaanse salade. Deze salade vol met Italiaanse smaken zet je op tafel als bijgerecht bij een diner of bbq. Of serveer als lunch voor 2 personen.

De Italiaanse keuken is simpel en puur van smaak. Dat zie je ook terug in deze Italiaanse salade. De ingelegde rode ui, croutons en de dressing maak je zelf. Persoonlijk vind ik zelfgemaakt lekkerder, maar je kunt dit ook kant-en-klaar kopen. Kijk wat bij je past.

Italiaanse salade

Italiaanse salade recept

Het leuke aan de Italiaanse salade is dat de variaties eindeloos zijn. Voor deze salade heb ik mijn favoriete ingrediënten bij elkaar gezocht. Hierbij moet je denken aan rode ui, croutons, bladsla melange, gekleurde tomaten, parmaham, mozzarella, olijven en een balsamico dressing.

Welke Italiaanse ingrediënten zijn bij jou thuis favoriet? Ik heb nog een aantal ideetjes voor je. Zo kun je de rode ui achterwege laten en kappertjes toevoegen. Rucola past perfect in de salade en burrata of Parmezaanse kaas is ook een goed idee. Een andere optie is om de rauw ham te vervangen door salami. Daarnaast is een pesto dressing ook lekker in de salade. Als laatste suggestie kun je de olijven vervangen door zongedroogde tomaatjes.

Italiaanse salade

Kortom: er zijn genoeg variaties te bedenken en een salade is zoveel meer dan sla, komkommer en tomaat.

Naast deze Italiaanse salade, staan er nog meer heerlijke variaties online. De volgende salades zijn stuk voor stuk toppertjes:

Salade met Italiaanse ingrediënten

Italiaanse salade

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 rode ui, in ringen
  • 4 eetlepels witte wijn azijn
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 oude Italiaanse bol
  • 100 gram bladsla melange
  • 250 gram gekleurde tomaten, gehalveerd
  • 75 gram Parmaham (of andere rauwe ham)
  • 1 bol mozzarella
  • 2 eetlepels zwarte olijven
  • 1 portie balsamico dressing

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een Italiaanse salade?

  • Vul een glazen pot met de rode ui ringen. Voeg witte wijn azijn toe zodat de ui helemaal onder staat. Laat 10 minuten marineren. Dit kun je ook de avond ervoor al doen.
  • Snijd de Italiaanse bol in blokjes. Verwarm een koekenpan met olijfolie en bak het brood in 10 minuten krokant. Croutons kun je ook eerder maken en luchtdicht bewaren.
  • Leg de sla in een kom. Voeg de tomaten toe. Scheur de proscuitto en mozzarella in stukken. Verdeel de rauwe ham, mozzarella, olijven en rode ui over de salade.
  • Strooi de zelfgemaakte croutons en dressing erover. Serveer direct.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.