Gevulde avocado met aardappelsalade

Mijn oma van moederszijde kon heel goed koken. Wij zeggen thuis altijd: oma kon van niets, iets maken. Wat heb ik er veel voor over om nog eens met haar in de keuken te staan. Ze overleed toen ik 18 jaar oud was, dus die kans heb ik nooit gehad. De gevulde avocado met aardappelsalade is door haar geïnspireerd.

gevulde avocado met aardappelsalade

Naar mijn gevoel gingen wij elke zondag bij opa en oma langs. Altijd stonden er pannen op het vuur. Haar Chinese tomatensoep met rijst was te gek. Leftovers werden niet weggegooid. Zij had de oorlog meegemaakt en eten verspillen was uit den boze. Van een restantje aardappelen, maakte zij een heerlijke frisse aardappelsalade met een eitje.

Terwijl ik een variant van haar aardappelsalade stond te maken, dacht ik na over de fotografie. Hoe krijg ik die aardappelsalade nu aantrekkelijk op de foto? Zo’n salade ziet er vaak rommelig uit. Mijn blik viel op een rijpe avocado die nodig op moest. Twee vliegen in één klap. De avocado zorgt voor extra smaak en door de aardappelen hierin te serveren, ziet de lunchsalade er direct appetijtelijk uit.

Zo zie je maar waar dat je op een eenvoudige manier een feestje van de lunch maakt. Kook de aardappelen en het eitje gerust de avond ervoor. Vervolgens draai je ‘s ochtends de salade zo in elkaar.

gevulde avocado met aardappelsalade

Gevulde avocado met aardappelsalade

voor 2 personen:

  • 200 gram aardappelen in de schil (bijvoorbeeld Roseval)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 1 theelepel kappertjes of een augurk in stukjes
  • zout en peper naar behoefte
  • 1 avocado
  • vers gesneden kruiden: platte peterselie of bieslook

Hoe maak je het klaar:

  1. Was de aardappelen met een borsteltje schoon onder de kraan en snijd in vier parten. Zet een pan met water op en kook in 7 minuten gaar. Laat het eitje direct in de pan meekoken met de aardappelen, dat scheelt afwas. Haal het eitje uit de pan en spoel af onder koud water. Giet de aardappelen af en laat afkoelen.
  2. Meng de olijfolie, citroensap, mosterd, sjalotje en kappertjes met zout en peper naar behoefte door elkaar. Snijd het ei in stukjes. Hussel de dressing door de aardappelen en het ei en laat bij voorkeur minimaal een uurtje intrekken in de koelkast.
  3. Snijd de avocado doormidden. Haal het vruchtvlees eruit en snijd in blokjes. Meng dit met de aardappelsalade en strooi er vers gesneden kruiden over.
  4. Serveer de aardappelsalade in de avocado of gewoon op een bord.

gevulde avocado met aardappelsalade

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.