Nog geen beoordelingen

Piadina (Italiaans platbrood) met mozzarella, tomaat en rauwe ham

Met dit simpele lunchgerecht waan ik mij weer even in Italië. Afgelopen zomer hebben wij 3 heerlijke weken doorgebracht op een camping op de grens van de regio Marche en Romagna. Het bijzondere van dit plekje is het panoramische uitzicht over de heuvels. ‘s Ochtends kroop ik in alle stilte de tent uit om op het terras een cappuccino te bestellen en met een boek te genieten van de rust.

Het is ons zo goed bevallen, dat wij dit jaar waarschijnlijk terug gaan. In de omgeving zijn een aantal fijne restaurantjes te vinden met lokale specialiteiten. Van fossakaas (die 3 maanden rijpt onder de aarde), paddenstoelen, truffels en piadina. Dit is Italiaans platbrood dat bij elke maaltijd wordt geserveerd of als lunch gerecht op de kaart staat.

Het lijkt erg op een Mexicaans tortilla met dit verschil dat de piadina net even iets dikker is. Het Italiaanse platbrood eet je met een goede olijfolie of vul je met heerlijke ingrediënten. In de supermarkt hebben wij direct een voorraadje ingeslagen. Regelmatig lunchten wij uitgebreid en maakte onze dochter piadina’s voor het diner. Geweldig om die meid te zien glunderen achter het gaskookstel en iedereen trots vertelden dat zij die avond “weer had gekookt”.

piadina (Italiaans platbrood)

De piadina’s kun je zowel koud als warm eten. Persoonlijk vind ik het Italiaanse platbrood het lekkerst als het warm is. In de horeca wordt het brood onder een grillijzer verwarmd. Voor thuis kun je er voor kiezen om het brood een minuut of 2 te verwarmen in de koekenpan en vervolgens te beleggen. Mijn voorkeur gaat er naar uit om de piadina te vullen en te verwarmen in de grillpan. Net zo lang tot de mozzarella gesmolten is.

En wat was ik blij om bij thuiskomst te zien dat de grotere blauwe supermarkt dit product nieuw in het assortiment heeft.

piadina (Italiaans platbrood)

Piadina met mozzarella, tomaat en rauwe ham

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 bol buffel mozzarella
  • 2 tomaten
  • 1 pak Piadina (Italiaans delicatesse winkel of Albert Heijn)
  • 4 plakken rauwe ham

Optioneel

  • basilicum

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm een grillpan en start ondertussen met de voorbereidingen.
  • Snijd de mozzarella en de tomaat in dunne plakken.
  • Beleg een helft van de piadina met een plak rauw ham, vervolgens 3 plakken tomaat, 2 plakken kaas en een paar blaadjes basilicum. Klap dubbel en druk even aan. Leg het Italiaanse platbrood in de warme grillpan en bak in een paar minuten om en om bruin totdat de kaas is gesmolten.

Linda’s Tips

piadina (Italiaans platbrood)

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.