De foto’s van deze bloemkoolsalade met granaatappelpitten staat al sinds september vorig jaar voor jullie klaar. Het recept komt uit Simpel van Ottolenghi. Door privé drukte is deze salade van de content planner gevallen. In november leek het mij geen goed idee meer om een salade te publiceren. Nu het buiteneten seizoen gestart is, mag de bloemkoolsalade eindelijk online!
Oh lieve mensen, de smaak van de bloemkoolsalade is goddelijk. Een vriendin van mij omschreef de salade als volgt: “Lin, ik ben in de hemel”! Alle kookboeken van Ottolenghi vliegen de deur uit. Zijn laatste boek Simpel staat al 10 maanden in de top 10 van best verkochte kookboeken. Er zijn inmiddels meer dan 150.000 exemplaren verkocht! Het idee van Simpel is koken met maximaal 10 ingrediënten, binnen 30 minuten staat het eten op tafel en de recepten kunnen voor een deel van te voren gemaakt worden, zonder dat ze afbreuk doen aan de typische Ottolenghi touch.
Bij het doorbladeren van het boek sprong de bloemkoolsalade er voor mij direct uit. Bij Ottolenghi denk ik aan granaatappel, verse kruiden en pistache. Deze ingrediënten komen samen in de salade van bloemkool. Een deel van de kool wordt geraspt en eet je rauw, de andere helft wordt geroosterd. Zo lekker heb ik bloemkool niet eerder gegeten. De salade zal hier tijdens het barbecue seizoen nog vaak op tafel komen.
Na de bloemkoolsalade heb ik niet meer uit Simpel van Ottolenghi gekookt. Tja, het is een grote schande. Ik heb nog niet de rust gevonden in mijn nieuwe keuken om te gaan experimenteren. Al heb ik het volste vertrouwen dat Simpel nog regelmatig uit de boekkast zal komen. Zo lijkt mij de geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie zalig. Daarbij loopt het water uit mijn mond bij de toast met avocadoboter en tomatensalsa. En wat dacht je van de carpaccio van vleestomaten met een salsa van bosui en gember? Binnenkort maar eens een Ottolenghi kookdagje inplannen om een aantal recepten uit te proberen.
Je kunt het boek met 140 recepten bestellen bij Bol
Bloemkoolsalade met granaatappelpitten en pistachenoten uit Simpel
Ingrediënten
- 800 gram bloemkool
- 1 middelgrote ui
- 80 ml olijfolie
- 25 gram peterselie
- 10 gram munt
- 10 gram dragon
- 80 gram granaatappelpitten ongeveer 1/2 granaatappel, zie ook koelversschap met fruit of vriezer
- 40 gram gepelde grof gehakte pistachenoten
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1,5 theelepel citroensap
- zout
Hoe maak je een bloemkoolsalade met granaatappelpitten?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rasp een derde van de bloemkool grof en zet apart in een kom. Snijd de rest van de bloemkool in kleine roosjes van 3 cm en doe in een andere kom. Snijd de ui in plakken. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1/4 theelepel zout en meng dit in de kom met bloemkool en ui. Verdeel dit mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de bloemkool in 20 minuten gaar en goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
- Hak de kruiden grof en rooster de pistache noten licht. Meng de rest van de olijfolie met de komijn, citroensap en een snuf zout. Meng de geroosterde bloemkool, geraspte bloemkool, de vers gehakte kruiden, granaatappel, noten en dressing losjes door elkaar tot het net gemengd is. Serveer op een schaal.
Linda’s Tips
- Tip: de bloemkoolsalade is heerlijk als bijgerecht bij kip of lamsvlees volgens Yotam. Ik had nog een stuk feta in de koelkast liggen en de zilte smaak combineerde perfect bij de rest van de ingrediënten.
Recepten bewaren op Pinterest!
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.
Ben je op zoek naar nog meer bijgerechten voor bij de barbecue? Klik op deze link om 15 makkelijke bbq recepten per mail te ontvangen.
E-book barbecue recepten
In dit E-book zijn 15 makkelijke recepten voor de barbecue verzameld met vlees, vis of vegetarisch. Daarnaast vind je een aantal fijne bijgerechten zoals salades, sauzen en drankjes.
Recept: Linda | Foto credits: My Lucie