Nog geen beoordelingen

Gebakken citroenen uit de oven van Jamie Oliver

Mijn grote kookheld is Jamie Oliver. Ik weet niet of jullie de Italië serie kennen, waarbij hij met een blauw Volkswagenbusje door de verschillende provincies crost? In één van die afleveringen maakt hij gebakken citroenen uit de oven voor zijn verjaardag. Het boek Italië heb ik al jaren in huis en dit recept heb ik nooit eerder gemaakt. Totdat één van mijn buurvrouwen dit hapje voorschotelde bij een etentje.

De gebakken citroen uit de oven is een lekker fris hapje dat de smaakpapillen prikkelt. Jamie Oliver vult de citroentjes met mozzarella, verse basilicum blaadjes, ansjovisfilet en kersttomaatjes. Mijn vulling bestaat uit mozzarella met rauwe ham en gemarineerde zongedroogde tomaatjes. Het lekkerste is om verse zongedroogde tomaatjes te gebruiken die elke supermarkt tegenwoordig in het tapas assortiment heeft. Daarbij heb ik ook experimentje gemaakt met blaadjes salie, rauwe ham en mosterd. De versie met zongedroogde tomaatjes heeft mijn voorkeur en hieronder beschrijf ik het recept.

De gebakken citroen kun je als voorgerechtje of hapje presenteren met kerst. Serveer de citroentjes op kleine bordjes met brood erbij. Lepel de mozzarella uit de citroenen en dip het heerlijke vocht dat eruit loopt op met stokbrood.

Gebakken citroenen uit de oven van Jamie Oliver is een lekker fris hapje dat de smaakpapillen prikkelt. De vulling bestaat uit mozzarella, ham en tomaat.

Gebakken citroenen uit de oven

Ingrediënten

12 stuks
 • 4 biologische citroenen
 • 4 plakken rauwe ham
 • 2 bollen mozzarella
 • 12 verse gemarineerde zongedroogde tomaatjes alternatief zijn 6 zongedroogde tomaatjes uit een pot
 • flinke eetlepel basilicum

Voor erbij

 • stokbrood

Extra nodig

 • Bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je dit recept van gebakken citroenen uit de oven

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Was de citroenen en snijd uit elke citroen 3 plakken van 1 cm. Verwijder het vruchtvlees met een scherp mesje, zodat je holle cirkels overhoudt.
 • Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Leg een uitgehold citroen cirkeltje op het bakpapier. Neem een stukje mozzarella dat in het cirkeltje past. Snijd een stukje ham af en leg dit op de mozzarella.
 • Leg een tomaatje op de ham. Mocht het tomaatje te groot zijn, snijd het dan doormidden en gebruik de helft. Dek af met een tweede (kleiner) stukje mozzarella. Het citroen cirkeltje moet nu gevuld zijn.
 • Herhaal dit bij de rest van de citroentjes. Schuif de bakplaat met bakpapier 10 tot 15 minuten in de oven, totdat ze mooi bruin kleuren en de kaas gesmolten is. Laat iets afkoelen om verbranding van de hete mozzarella te voorkomen. Serveer de gebakken citroenen met basilicum en stokbrood.

Linda’s Tips

 • Voorbereiding voor kerst: bereid de gebakken citroenen maximaal 4 uur van te voren voor tot en met stap 4. Zet de gevulde citroenen afgedekt in de koelkast.
 • Tip: gebruik het vruchtvlees van de citroen om een kan kraanwater op smaak te brengen of zoek een recept op met citroen limonade.
Gebakken citroenen uit de oven van Jamie Oliver is een lekker fris hapje dat de smaakpapillen prikkelt. De vulling bestaat uit mozzarella, ham en tomaat.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recept: Linda | Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.