3 uit 8 beoordelingen
bereiding 8 minuten

Gerookte makreelsalade op stokbrood

Nog 11 nachtjes slapen en dan is het eindelijk kerst! Hier in huize Linda is de voorbereiding al weken aan de gang. Het kerstdiner wordt gestart met een schaal vol kleine gerechtjes. Het eerste hapje is een romige gerookte makreelsalade op stokbrood. Ben je ook zo nieuwsgierig wat er de komende tijd online komt? Nou vooruit, lees snel verder.

kerstrecepten

Dit jaar heb ik allerlei kerstrecepten met een Italiaanse touch bedacht. Lekker en simpel zoals je gewend bent met veel praktische tips. Geen stress dit jaar of ellenlange voorbereidingen. In mijn enthousiasme heb ik zoveel recepten gemaakt, dat het genoeg is voor twee kerstmenu’s. Aangezien smaken verschillen kunnen jullie de kerstrecepten onderling mixen en matchen.

Mijn kerstrecepten heb ik afgelopen zomer al bedacht. Ik kwam terug van vakantie en schreef in één keer allerlei ideeen op. Alleen twijfelde ik over de smaken en of het wel “kersterig”genoeg zou zijn. Ik wilde de recepten dit jaar een kleine “upgrade” geven zonder ingewikkeld te worden.

Tja, wat doe je dan? Dan vraag je om hulp. Ayt Erdogan is voor mij één van de beste chefs van Utrecht. Hij heeft mij een aantal tips gegeven en een paar van zijn geheimen verteld. Deze makreelsalade is geïnspireerd door zijn Ying Yang van tonijn en makreel. Zo heb je makreel nog nooit geproefd.

Gerookte makreelsalade

Enne voordat ik naar het recept ga zal ik eerst het complete kerstmenu met jullie delen. Ik heb een aantal klassieke recepten in een ander jasje gegoten. Hier komt ‘ie dan:

Kerstrecepten 2016

***

Gerookte makreelsalade op toast

Coquilles met citroensaus

Vitello tonnato in een glaasje

Panna cotta met gorgonzola

***

Hasselback potatoes (aardappeltjes met Parmezaan uit de oven)

Kastanje champignons met witte wijn en rauwe ham

Rode uien met balsamico uit de oven

***

Biefstuk tagliata met rucola en Parmezaan

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

***

Chocolade lava cake met salted caramel

Tiramisu met arancello

***

En wat vinden jullie ervan? Houd de blog dagelijks in de gaten, want elke dag komt één nieuw recept online.

Gerookte makreelsalade

Gerookte makreelsalade op stokbrood

Ingrediënten

8 personen
  • 1 theelepel citroenrasp
  • mespuntje mosterd
  • 2 theelepels mayonaise
  • 2 flinke theelepels mascarpone rest heb je nodig voor het dessert
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 170 gram gestoomde makreel zonder graatjes
  • 1/2 stokbrood of toast
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je gerookte makreelsalade?

  • Meng het citroenrasp, mespuntje mosterd, mayonaise, mascarpone en gembersiroop tot een sausje. Proef de saus. Dit moet een zachte romige smaak hebben. (Doe er zeker niet teveel mosterd bij, dit overheerst te snel)
  • Prak de makreel fijn met een vork en meng met de saus.
  • Snijd het stokbrood in plakken en smeer de makreel erop. Strooi een beetje vers gehakte peterselie erover.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: de makreelsalade kun je gerust een dag van te voren klaarmaken, zodat je ter plekke alleen het stokbrood hoeft te smeren.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.