Nog geen beoordelingen

Hasselback potatoes

Na het hapjesbuffet van de afgelopen dagen, ga ik direct door met een aantal fijne bijgerechten. Met de Hasselback potatoes begeef ikglad ijs. Mijn hele kerstmenu is Italiaans georiënteerd en deze aardappeltjes zijn officieel Zweeds. Door de Parmezaanse kaas vind ik ze eigenlijk wel perfect bij mijn kerstrecepten passen.

Met de hasselback potatoes heb ik flink geëxperimenteerd. Na de krieltjes uit de oven, aardappelpuree met munt en de gekleurde aardappelen uit de oven zocht ik een bijzonder aardappel recept. En dat lukte pas bij de 3e keer. De rest van het gezin zei toen volmondig: JA. Alleen zo jammer dat ik de hasselback potatoes al bij 3 supermarktketens voor de kerst voorbij heb zien komen… Ach, ik zie dit maar als een teken dat het lekker is.

Hasselback potatoes

Gebruik bij voorkeur krieltjes. Deze aardappeltjes zijn binnen 30 minuten gaar in de oven. Ideaal, want een gewone aardappel heeft gerust nog 15 minuten langer nodig. Nu met de feestdagen verkoopt mijn supermarkt gekleurde krieltjes (normaal, rood en donkerpaars). Dat maakt dit gerechtje net even feestelijker.

Verdubbel de ingrediënten gerust als jij “aardappel” liefhebbers in huis hebt. Ik heb namelijk geen idee hoe uitgebreid jij het kerstmenu wilt maken. Zoals ik al eerder aangaf kun je alle gerechten naar smaak met elkaar mixen en matchen.

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 250 gram gekleurde krieltjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • snufje zout en peper
  • 2 teentjes knoflook
  • een handje geraspte Parmezaanse kaas
  • optioneel: eetlepel verse kruiden zoals tijm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Borstel de krieltjes schoon onder een kraan. Snijd de aardappelen in dunne plakjes bijna helemaal door. Aan de onderkant moeten ze nog vast blijven zitten. Was voorzichtig onder de kraan en dep droog.
  • Verwarm de boter en voeg de olijfolie, zout, peper en de fijngehakte knoflook toe. Zet de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de aardappeltjes in met het mengsel. Zorg dat je nog een beetje overhoudt en zet 30 minuten in de oven. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas.
  • Haal 10 minuten voor tijd uit de oven. Smeer in met het restant van het mengsel en strooi de kaas erover en zet terug in de oven. Strooi er eventueel verse kruiden over bij het serveren.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak de krieltjes klaar tot en met stap 2. Maak ook alvast de boterolie saus en rasp de Parmezaan. Ter plekke smeer je krieltjes in en zet je de hasselback potatoes in de oven. Vergeet niet om een wekkertje te zetten en 10 minuten voor tijd de Parmezaan eroverheen te strooien.
Hasselback potatoes

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.