Nog geen beoordelingen

Panna cotta met gorgonzola

Panna cotta wie kent het niet? Het betekent letterlijk gekookte room en staat in Italië bijna overal op de dessert kaart. Afgelopen vakantie at ik voor het eerst een hartige panna cotta bij Da Marchesi en was direct verkocht. Dit voorgerecht wilde ik zeker in mijn kerstmenu hebben. Dit is een winterse versie van panna cotta met gorgonzola. En houd je niet van deze blauwe kaas, dan geef ik je een alternatief met pesto.

De smaak van deze hartige panna cotta is heel delicaat. Mijn advies is dan ook om kleine glaasjes te vullen. De geroosterde walnoten zorgen voor een fijne crunch in combinatie met de zachte room. Voor het “wauw” effect steek je er een blaadje roodloof in. Dit smaakt fantastisch bij de gorgonzola en zo wordt de presentatie extra feestelijk. Het is immers kerst en dan is het leuk om uit te pakken.

Panna cotta met gorgonzola

En of je het gelooft of niet, maar de bereiding is echt super simpel. Je kunt dit voorgerecht bijna in zijn geheel voorbereiden en ter plekke alleen nog even feestelijk opmaken.

De panna cotta met gorgonzola is het vierde en laatste recept van alle kerst voorgerechten. Het liefst eet ik alleen allerlei kleine hapjes. Wij hebben in ieder geval genoten van de gerookte makreelsalade op stokbrood, de vitello tonnato in een glaasje, de coquilles met citroensaus én de panna cotta met gorgonzola. Heb je al een keuze gemaakt welk kerst voorgerecht je wilt maken? Het is een mix en match menu dus kijk wat bij je past.

Kerstrecepten

Panna cotta met gorgonzola

Ingrediënten

4 personen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram gorgonzola
  • 30 gram walnoten
  • zeezout
  • 1 roodloof
  • paar mini blaadjes basilicum
  • extra nodig: 4 amuse glaasjes / weckpotjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water.
  • Breng de room op een matig vuur aan de kook. Roer de gorgonzola door de room. Haal van het vuur en knijp de blaadjes gelatine uit en roer door de room totdat het volledig opgelost is. Schenk de panna cotta in kleine glaasjes. Zet minimaal een uur in de koelkast. Het liefst wat langer.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de walnoten 5 minuten. Laat iets afkoelen, bestrooi met zeezout en hak in stukjes.
  • Haal de panna cotta uit de koelkast. Verwijder het harde onderste gedeelte van het loof. Trek een paar blaadjes eraf. Steek een of twee blaadjes roodloof in de room en strooi de walnoten crunch erover en garneer met de basilicum.

Linda’s Tips

  • Tip: ben je geen gorgonzola liefhebber? Laat de blauwe kaas achterwege en roer 4 eetlepels zelfgemaakte pesto door de panna cotta. Rooster dan eventueel pijnboompitjes in plaats van walnoten en steek er little gem blaadjes in.
  • Voorbereiding voor kerst: maak de panna cotta tot en met stap 2 en zet de glaasjes in de koelkast. Bij het serveren strooi je de geroosterde walnoten erover en steek je de blaadjes erin.
Panna cotta met gorgonzola

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Panna cotta met gorgonzola

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.