• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Zelf mayonaise maken

zelf mayonaise maken

maart 17, 2016 door Linda 10 Reacties

Elke foodblogger hoort een aantal basics op de blog te hebben. Zelf mayonaise maken hoort hier ook bij. En, ik geef je nog 2 extra ideetjes om een truffel mayonaise te bereiden en een knoflook kruiden variant.

Mijn eerdere pogingen om mayonaise te maken zijn jammerlijk mislukt. Eindelijk ben ik er achter wat er iedere keer misging . Het draait om 3 zaken: temperatuur, soort olie én het tempo van het toevoegen van de olie.

zelf mayonaise maken

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Indien ze direct uit de koelkast komen, kan de mayonaise schiften. Gebruik zonnebloemolie of echt hele neutrale olijfolie. Ik heb wel eens mayonaise gemaakt met lekker peperige olijfolie uit Toscane. Nou die mayonaise smaakte te veel naar olijfolie. Je wilt juist een romige smaak hebben. Daarbij is geduld je grootste vriend bij het maken van deze snelle mayonaise recept. Klinkt een tegenstrijdig. Voeg de olie rustig toe aan de blender. Say what? Ja, ik heb de mayonaise met de blender gemaakt. Zo heb ik mijn handen vrij om de zonnebloemolie langzaam toe te voegen. Natuurlijk kun je ook gewoon met een garde flink kloppen.

Het resultaat is verbluffend, een heerlijke romige mayonaise. Vervolgens kon ik het niet laten om er direct twee smaakmakers aan toe te voegen. Truffel mayonaise is favoriet hier in huis. Geen krieltjes uit de oven zonder deze smaakmaker. En ook een klein beetje knoflook en verse peterselie is zalig.

zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

voor 2 potjes

  • 1 ei op kamertemperatuur (zo vers mogelijk)
  • 2 theelepels pittige Dyon mosterd
  • 2 theelepels witte wijn azijn
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels citroensap
  • snufje zout & witte peper

voor 1 potje truffelmayonaise

  • voeg 2 theelepels balsamico azijn met witte truffel toe

voor 1 potje knoflook kruiden mayonaise

  • voeg een klein 1/2 geperst teentje knoflook toe
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie (hierdoor is de mayonaise minder lang houdbaar)

Hoe maak je zelf mayonaise klaar:

  1. Voeg het ei, mosterd en azijn toe aan de blender. Puls kort. Voeg beetje voor beetje de olie toe en zet de blender iedere kort aan (paar seconden). Na enige tijd ontstaat er vanzelf een dikke emulsie. Heb je geen blender, klop dan met een garde. Zorg dat de olie steeds goed gemengd is, voordat je meer olie toevoegt.
  2. Breng de mayonaise op smaak met citroensap, zout en peper. Proef en kijk of de mayonaise naar wens is. Zo niet, voeg dan nog meer mosterd, azijn, citroensap, of zout & peper toe.
  3. Zet in de koelkast.

Tip: door het rauwe ei is de zelfgemaakte mayonaise beperkt houdbaar.

Zelfgemaakte mayo is heerlijk bij een hamburger. Maak jij vaker zelf sauzen? In het bbq E-book staat bijvoorbeeld een pindasaus. Of maak één van de andere 15 recepten. Download het E-book nu!

Download button

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

zelf mayonaise maken

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Pinterest | Instagram |Twitter | Bloglovin’ |

Categorie: Barbecue recepten, Snack Tags: hoe maak je zelf mayonaise, mayonaise recept, zelf maken

Lees Interacties

Reacties

  1. Rosanne zegt

    maart 17, 2016 om 7:51 am

    Wij gebruiken altijd honing-mosterd voor de mayonaise. Dan word hij iets zoeter. En 50% zonnebloemolie 50% arachideolie.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 18, 2016 om 8:45 am

      Oh dat klinkt heerlijk. En die combi van plantaardige olie lijkt mij ook prima.

      Beantwoorden
  2. Marjolein Flick zegt

    maart 17, 2016 om 10:35 am

    Dat klinkt inderdaad niet al te moeilijk! We hebben zelf 12 kippen en eieren in overvloed. Misschien moet ik het toch eens proberen, zelf mayonaise maken. Zou het ook in de keukenmachine kunnen?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 18, 2016 om 8:48 am

      Het kan ook met een staafmixer en het lijkt mij ook dat het uit de keukenmachine moet kunnen. Laat jij mij weten of het gelukt is?

      Beantwoorden
  3. Nienke zegt

    maart 19, 2016 om 10:43 am

    En wat moet ik doen als hij te dun is geworden…. Lijkt meer op slasaus nu ?

    Beantwoorden
    • Mary Ann zegt

      maart 19, 2016 om 10:57 am

      Misschien nog een eidooier toevoegen.

      Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 21, 2016 om 8:49 am

      Inderdaad, heb je nog een eidooier toegevoegd? Waarschijnlijk heb je in het begin te snel de olie toegevoegd, dat zorgt ervoor dat de mayo te dun blijft.

      Beantwoorden
  4. nadine zegt

    juni 17, 2016 om 6:17 pm

    Heerlijk! Net geroosterde bietjes met zoete aardappelfriet en kippenpoten uit de oven… met jouw mayo met wat knoflook (wel op de staafmixermanier). Vriendlief vond van t hele diner de mayo t best geslaagd (hij vond m zelfs heel erg lekker en ging meteen aan de gang met smaaksuggesties!) ;-) bedankt voor de inspiratie!

    Beantwoorden
  5. Marieke zegt

    maart 30, 2020 om 11:29 pm

    Heb je nou het hele ei nodig of alleen de dooier?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      april 13, 2020 om 9:38 am

      Hi Marieke, het hele ei heb je nodig.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 257

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag 257 Weekmenu makkelijke recepten 257
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Limoncello pasta met zalm Limoncello pasta met zalm
  • Groentepakketjes met feta van de bbq Groentepakketjes van de barbecue
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl