Zelf mayonaise maken

Elke foodblogger hoort een aantal basics op de blog te hebben. Zelf mayonaise maken hoort hier ook bij. En, ik geef je nog 2 extra ideetjes om een truffel mayonaise te bereiden en een knoflook kruiden variant.

Mijn eerdere pogingen om mayonaise te maken zijn jammerlijk mislukt. Eindelijk ben ik er achter wat er iedere keer misging . Het draait om 3 zaken: temperatuur, soort olie én het tempo van het toevoegen van de olie.

zelf mayonaise maken

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Indien ze direct uit de koelkast komen, kan de mayonaise schiften. Gebruik zonnebloemolie of echt hele neutrale olijfolie. Ik heb wel eens mayonaise gemaakt met lekker peperige olijfolie uit Toscane. Nou die mayonaise smaakte te veel naar olijfolie. Je wilt juist een romige smaak hebben. Daarbij is geduld je grootste vriend bij het maken van deze snelle mayonaise recept. Klinkt een tegenstrijdig. Voeg de olie rustig toe aan de blender. Say what? Ja, ik heb de mayonaise met de blender gemaakt. Zo heb ik mijn handen vrij om de zonnebloemolie langzaam toe te voegen. Natuurlijk kun je ook gewoon met een garde flink kloppen.

Het resultaat is verbluffend, een heerlijke romige mayonaise. Vervolgens kon ik het niet laten om er direct twee smaakmakers aan toe te voegen. Truffel mayonaise is favoriet hier in huis. Geen krieltjes uit de oven zonder deze smaakmaker. En ook een klein beetje knoflook en verse peterselie is zalig.

zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

voor 2 potjes

  • 1 ei op kamertemperatuur (zo vers mogelijk)
  • 2 theelepels pittige Dyon mosterd
  • 2 theelepels witte wijn azijn
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels citroensap
  • snufje zout & witte peper

voor 1 potje truffelmayonaise

  • voeg 2 theelepels balsamico azijn met witte truffel toe

voor 1 potje knoflook kruiden mayonaise

  • voeg een klein 1/2 geperst teentje knoflook toe
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie (hierdoor is de mayonaise minder lang houdbaar)

Hoe maak je zelf mayonaise klaar:

  1. Voeg het ei, mosterd en azijn toe aan de blender. Puls kort. Voeg beetje voor beetje de olie toe en zet de blender iedere kort aan (paar seconden). Na enige tijd ontstaat er vanzelf een dikke emulsie. Heb je geen blender, klop dan met een garde. Zorg dat de olie steeds goed gemengd is, voordat je meer olie toevoegt.
  2. Breng de mayonaise op smaak met citroensap, zout en peper. Proef en kijk of de mayonaise naar wens is. Zo niet, voeg dan nog meer mosterd, azijn, citroensap, of zout & peper toe.
  3. Zet in de koelkast.

Tip: door het rauwe ei is de zelfgemaakte mayonaise beperkt houdbaar.

Zelfgemaakte mayo is heerlijk bij een hamburger. Maak jij vaker zelf sauzen? In het bbq E-book staat bijvoorbeeld een pindasaus. Of maak één van de andere 15 recepten. Download het E-book nu!

Download button

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

zelf mayonaise maken

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.