• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Chocolade lava cake met salted caramel

Lava cake met salted caramel

december 23, 2016 door Linda 1 Reactie

De chocolade lava cake met salted caramel is een toetje om je vingers én bord bij af te likken. Vorig week heb ik het recept voor caramelsaus online gezet. Met de mededeling dat dit nodig was voor het kerstdessert. Eindelijk is het zover. Met de caramelsaus maak je een gezouten variant. En ja wat past daar nog meer bij? Chocolade? Yes please. Een chocolade lava cake met salted caramel. Alleen het idee al dat de warme chocolade met caramel uit de cake loopt…

Het idee voor de lava cake met caramel spookte al weken in mijn hoofd. De uitvoering bleek in eerste instantie wat lastig te zijn. Ik had bedacht een verantwoorde versie te maken met palmsuiker en amandelmeel. Ook wilde ik minder boter gebruiken en vol goede moed ging ik aan de slag. Alleen bleef mijn lava cake volkomen vloeibaar. Best lekker hoor, niks mis mee. Alleen was dit niet de bedoeling.

Lava cake met salted caramel

Ik kreeg direct flashbacks naar mijn dessert van twee jaar terug. Het lukte niet om een verantwoorde pavlova te maken. Het zweet brak mij uit, hoe nu verder? Van de afdeling “zoete recepten” heb ik nooit zoveel begrepen. Ik doe vaak maar wat en dat resulteert regelmatig in mislukkingen. Ik heb mijn oorspronkelijke ideeën aan de kant geschoven en gekozen voor de “standaard verhoudingen”. Ok, ik gebruik iets minder suiker omdat de caramel ook al zoet is. Daarbij maak ik kleine lava cakejes. In het nieuwe jaar ga ik met een andere versie aan de slag.

Oh en gooi de eiwitten niet weg. Hiermee kun je schuimpjes (meringues) maken. Gebruik hiervoor het basis recept van de schuimkrans.

Lava cake met salted caramel

Lava cake met salted caramel

voor 4 – 6 personen

  • 100 gram pure chocolade (>72% cacao)
  • 100 gram roomboter
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers (geel) > eiwit meringues
  • 50 gram kristal suiker
  • 25 gram (spelt) bloem
  • 6 eetlepels dulce de leche
  • maldon zout (grof zeezout)
  • optioneel: poedersuiker en rode besjes
  • extra nodig: 4 tot 6 ovenschaaltjes of muffin vormen

Hoe maak je lava cake met salted caramel:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Smelt de chocolade en boter au-bain marie. Breng op smaak met snufje zeezout, dit lift de smaak van de chocolade op. Laat even afkoelen.
  3. Klop de eieren met het suiker tot een romige massa. Schep de chocolade erdoor en dan de bloem.
  4. Vet de ovenschaaltjes in en vul tot de helft met het beslag. Meng de dulce de leche met een flinke snuf maldon zout. Dit zijn van die zoutkristallen zoals in de Tony Chocolonely. Verdeel de salted caramel over de schaaltjes en dek af met het restant van het beslag.
  5. Zet de schaaltjes 10 minuten in de oven, totdat de bovenkant gaar is. Snijd de lava cake aan de zijkant los met een warm mes en keer om op een bordje. Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer er rood fruit bij. Direct opeten anders stolt de lava.

Voorbereiding voor kerst: maak het chocolade dessert tot en met stap 3 en bewaar het beslag in de koelkast. Verwarm de oven voor en pak het dessert op vanaf stap 4.

Lava cake met salted caramel

enjoy X-mas met Linda

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Snapchat | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: Dessert, Kerst Tags: Chocolade, dessert, dessert recepten, kerst, kerstrecepten, moederdag, nagerecht, nagerecht recepten, salted caramel, salted caramel recepten

Lees Interacties

Reacties

  1. Nadja zegt

    januari 3, 2017 om 6:13 pm

    hahaha… waarom moet Lava cake “verantwoord” zijn?

    Bij het bakken kun je niet freewheelen, de verhoudingen van boter, suiker enz. komen heel nauw – in tegenstelling tot koken. Misschien dat het daarom mislukt ;-)
    Ik weet eigenlijk ook niet of caramelsaus in een lava cake zo’n goed idee is, dat wordt allemaal erg vloeibaar inderdaad. Misschien dat dat ook de reden is.
    En eigenlijk overbodig… goede chocolade in het cakje.. beetje ijs en slagroom.. en je bent in de chocoladehemel – en dat is heel erg verantwoord :-)

    Gr. Nadja

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 256

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Limoncello pasta met zalm Limoncello pasta met zalm
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin
  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl