Detox voorbereiding en tips

Is zo’n detox nu eigenlijk wel nodig? Kan je lijf het allemaal niet zelf oplossen? De detox ontgiftingstheorie is namelijk wetenschappelijk niet bewezen. Waarom al die moeite doen voor een detox? Hoe werkt het eigenlijk? Wat mag je wel eten? Lees er alles over met een leuke verrassing onder aan de blog.

Gewoontes doorbreken
Voor mij is deze detox om zowel lichamelijk als geestelijk even te ontgiften. Ik ben bijvoorbeeld een koffieverslaafde. Geen idee wanneer ik precies begonnen ben met koffiedrinken, volgens mij vanaf mijn 12e jaar. Sindsdien ben ik er niet meer mee opgehouden. Jaren dronk ik 6-8 (!) koppen koffie waarbij ik in het weekend ontwenningsverschijnselen had. Stap voor stap heb ik de consumptie terug gebracht tot 2 koppen per dag. Tot ik vorig jaar eens 10 dagen geen koffie dronk. En wat bleek? Ik voelde mij veel fitter en helderder in mijn hoofd. Toch ben ik weer begonnen, meer uit gewoonte.

Juist ook allerlei gewoontes hoop ik ook te doorbreken. Zoals het eten in de avond, als de kinderen op bed liggen. De rijstwafels met pindakaas die ik dan eet of een stuk kaas, terwijl ik helemaal geen trek heb. Mijn lijf voeden met pure en onbewerkte producten en een aantal verslavende producten laten staan. Meer rust pakken, bewegen en fitter en energieker worden. Kortom, het wordt een persoonlijke uitdaging en nu ik jullie erbij betrek kan ik niet meer terug.

Ok, 28 dagen geen gluten (tarwe, rogge, spelt), zuivel van een koe, vlees, suiker, keukenzout, alcohol, koffie, witte rijst, alle pasta’s, gemodificeerde soja en kant en klare producten. Alles volgende de richtlijnen van “In 28 dagen van giftbelt naar tempel” van Jacqueline van Lieshout. Nu ben ik zelf niet van de glutenpolitie en ik ben gek op een goed stuk vlees of verse pasta. Alleen laat ik deze voedingsmiddelen 4 weken staan en kijk naar het effect op mijn lijf. Ik heb er veel goede verhalen over gelezen, zeker omdat ik geen honger hoef te lijden.

detox voorbereidinen en tips

Detox boodschappenlijst
Wat mag je dan wel eten tijdens de detox? Ik heb een overzichtje gemaakt:

 • alle soorten groenten
 • kruiden, vers en gedroogd.
 • alle soorten fruit: vers, diepvries en gedroogd (met mate – bij voorkeur ongezwaveld en niet meer dan 1x per week)
 • noten, geen pinda’s (ongezouten en bij voorkeur rauw)
 • alle soorten pitten en zaden
 • kiemen (denk aan alfalfa en tuinkers)
 • peulvruchten: linzen, bonen, erwten etc
 • zeegroente: norivellen, zeewier
 • zuivel van geit en schaap (denk aan yoghurt, melk, kwark. Natuurlijk ook kaas zoal Roquefort, manchego, feta, pecorino. Check of er geen koezuivel aan toegevoegd is.)
 • zuivelvervangers zoals haverdrank en amandeldrank voor in de pap (let op, bij voorkeur zelfgemaakt want k&k bevat suiker)
 • aardappelen met schil: normale, krieltjes en ook zoete aardappel (yes)
 • zilvervliesrijst bij voorkeur de ronde korrel of de normale
 • glutenvrije graanvervangers: quinoa, amaranth, boekweit, gierst, teff, mais en havermout
 • bruine rijst pasta, boekweitnoedels, rijstwafels (bij voorkeur zonder zout), sommige rijstnoodles (lijst volgt)
 • alle soorten vis (ook schaal en schelpdieren en denk ook aan diepvries en blik)
 • eieren
 • kruidenthee
 • zoetmiddel: honing en agave siroop (met mate)
 • kokos, kokoswater en kokosmelk (merk Go Tan of Aroy D)
 • azijn
 • olie: olijfolie, sesamolie en kokosolie
 • olijven
 • zongedroogde tomaatjes
 • smaakmakers: glutenvrije soyasaus (kikkoman), tabasco, mosterd (let op ingrediënten)

Bij alle producten geldt dat ze zonder chemische toevoegingen (of suiker) moeten zijn en bij voorkeur biologisch!

Steun van het thuisfront
Een maand detoxen doe ik niet alleen. Ik krijg steun van mijn omgeving. Manlief steunt mij en ik heb mijn zusje gevraagd om ook mee te doen. En ze zei: JAAHH. Zo cool, want haar poison is zoet en ik zal haar ervaringen ook meenemen. Ze eet overigens nog wel kip. Verder wil eigenlijk niemand mij zien die 4 weken als ze niet lekker met mij kunnen eten en drinken. Dus zo kom ik ook aan mijn rust:)

Er zit in ieder geval één heel moeilijk moment in, ons jaarlijkse straatfeest. Die valt aan het einde van de detox en traditietrouw maakt iedereen een lekker hapje. Het thema dit jaar is internationale tapas en dat met 11 verschillende nationaliteiten. Ik denk dat ik dan van ellende even naar binnen ga om pas bij de koffie weer naar buiten te komen. En ja, mijn zakelijke afspraken (lees tastings) plan ik zoveel mogelijk buiten het detoxen om. Al zit er 1 afspraak aan te komen, waar ik niet omheen kan.

Weekplanning
Naast een gezonde voorraadkast, zal ik per week een eet planning maken. Zo wordt de verleiding kleiner om snel even een boterham uit de vriezer te halen. En zorgt ook voor een goede variatie, anders blijf ik hetzelfde eten. Ik wil juist weer nieuwe recepten uitproberen en daar heb ik zoveel zin in. Zeker door die stapel boeken die naast mijn laptop ligt ter inspiratie.

Rust
Mijn voedingspatroon zal ik de komende tijd goed plannen net als mijn rust. Waarschijnlijk zal ik het de 1e week moeilijk hebben en daar geef ik gewoon aan toe. Lekker op tijd naar bed, een bad en naar buiten voor een frisse neus. Goed voor mezelf zorgen is zo belangrijk. Ik verheug mij nu al op de boeken die ik ga lezen.

Afbouw
In het boek “In 28 dagen van giftbelt naar tempel” lees ik dat het niet verstandig is om zo van de 1 op andere dag te starten met de detox. Het is handig om dit op een goed moment in te plannen en ook te starten met een afbouw van 10 dagen. Waarschijnlijk weet jij wel wat je poison is. Gek op snoep, koek en sapjes? Begin dit dan af te bouwen. Ik ben minder koffie & wijn aan het drinken, probeer minder brood te eten en veel meer water te drinken. Ondertussen ben ik in mijn hoofd druk bezig met de detox. Ik speur het internet af naar verschillende recepten en kijk er echt naar uit om te starten.

Keukenmaterialen
De komende tijd ga ik veel groenten en fruit eten. Nu heb ik het boek al een paar keer van voor naar achter doorgenomen. Dat is overigens wel een must. Het is handig om een staafmixer in huis te hebben. Verder start je elke dag met een groen sapje. Hiervoor heb je een juicer nodig. Heb je die nu niet, vraag dan even rond of je die tijdelijk bij iemand kan lenen.

Detox inspiratie
De komende 4 weken staan in het teken van de Detox. Ik zal jullie inspireren om ook eens naar je eetpatroon te kijken. Bij alle recepten zal ik tips geven hoe je toch met het hele gezin ‘s avonds kan eten, zonder 2 compleet verschillende gerechten klaar te maken.

Ok, ik ben er bijna klaar voor. Ik start maandag 18 mei. Lijkt het je wat om mee te doen?

Even een noot vooraf. Eet je veel suikerhoudende producten, koffie, alcohol en of bewerkte voeding (denk ook aan zakjes en pakjes)? Dan adviseer ik je om eerst te starten met meer pure en onbewerkte voeding. Of zet een eerste stap door bijvoorbeeld alle light producten niet meer te gebruiken. Verlaag je koffieconsumptie naar 1 kop koffie per dag. Ik ben geen detox expert en doe dit voor het eerst. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Ik hoop je door mijn eigen detox te inspireren om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Ook belangrijk om te weten, het draait om ontgiften en niet om afvallen.

Nu zou zo’n exemplaar van “In 28 dagen van giftbelt naar tempel” wel handig zijn natuurlijk. Ik heb contact gehad met zowel Jacqueline zelf als de uitgever en zij willen 3 exemplaren ter beschikking stellen. Dus ja, een winactie!

Winactie
Hoe maak je kans op 1 van de 3 exemplaren?

 • Laat onder aan deze post weten wat jij met het boek wilt bereiken, met een geldig e-mailadres.
 • Natuurlijk ben jeFacebook vriend van Lekker eten met Linda of volg jij, Bloglovin’, of
 • De actie loopt tot en met zondag 17 mei 2015 20:00 uur
 • Sharing is caring ♥

De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt.

De lekkerste detox recepten van mijn site heb ik alvast voor je verzameld.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.