Zoete aardappel aubergine stamppot

Het toffe van de detox is de inspiratie die ik krijg om nieuwe recepten uit te proberen. En bij voorkeur ook makkelijk, snel klaar en met weinig ingrediënten. Dit gerecht voldoet aan twee van de drie eisen. De aubergines worden gepoft in de oven en dat kost iets meer tijd. Natuurlijk kun je dit ook de avond ervoor doen of overdag als je thuis bent. Vervolgens is dezoete aardappel aubergine stamppot binnen 15 minuten klaar.

Door de detox word ik aangespoord om meer vis te eten. Vaak klinkt vis bereiden heel ingewikkeld en eigenlijk stelt het niks voor. Bij een vriendin had ik ooit de combinatie kabeljauw met aubergine puree gegeten, als onderdeel van een uitgebreid diner. Nu voor een makkelijke avondmaaltijd zocht ik nog goede koolhydraten om de maaltijd compleet te maken. De smaak van zoete aardappel past goed bij de neutrale smaak van de witte vis en de romige textuur van de aubergine puree.

De oplettende lezer ziet waarschijnlijk al dat ik mijn baba ganoush recept als basis heb gebruikt voor de zoete aardappel aubergine stamppot. Voor een snellere versie kun je de aubergine ook vervangen door rucola.

Zoete aardappel aubergine stamppot met vis is makkelijk te maken met weinig ingrediënten. De stamppot wordt op smaak gebracht door baba ganoush.

Zoete aardappel aubergine puree

recept voor 4 personen:

  • 4 aubergines
  • 800 – 1000 gram zoete aardappel met schil
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • sap van 2 citroenen
  • 4 eetlepels tahin (sesam pasta – oosterse schap)
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • vers gemalen peper en snufje zout
  • 300 -400 gram witte vis filet naar keuze (schelvis, kabeljauw, tilapia)
  • optioneel: verse koriander

Stappen om zoete aardappel aubergine puree te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aubergines, maak droog en prik gaatjes met een vork in de schil. Zet 50 minuten op een rooster in het midden van de oven. Draai om na 25 minuten. Laat afkoelen.
  2. Was de zoete aardappel (laat de schil zitten) en snijd in stukken. Kook in 12 minuten gaar en laat droog stomen.
  3. Snijd de aubergines doormidden en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit. Meng met de knoflook, citroensap, tahin en komijnpoeder. Stamp de aardappels grof met een aardappelstamper. Meng de aubergine dip door de zoete aardappels.
  4. Verwarm een koekenpan. Kruid de vis met een snufje peper en zout en bak de vis in een paar minuten goudbruin.
  5. Schep de aubergine zoete aardappel puree op een bord en leg een stukje vis erop.
  6. Nog verse kruiden in huis, strooi dit er dan over.

Detox Family Tip: in plaats van zoete aardappel kun je ook een normale aardappel gebruiken of een mix van beide varianten.

Op zoek naar nog meer lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.