Hoe detoxen en waarom

Zo het hoge woord is eruit. Ik ga detoxen! In totaal 28 dagen geen gluten (o.a. tarwe, rogge, spelt), zuivel van een koe, vlees, suiker, keukenzout, alcohol, koffie, witte rijst, alle pasta’s, gemodificeerde soja en kant en klare producten. Oeps wat een lijst. De eerste vraag is, kan je nog wel lekker eten dan? Ik ga de uitdaging aan met mezelf. Heb je zin om mee te doen? Dan doen wij het samen!

De detox challenges vliegen je tegenwoordig om de oren. Kant en klare sap pakketten worden aan huis geleverd. Alleen maar drinken en niks eten. Dat houd ik niet vol en na zo’n detox hoor ik regelmatig klachten (haaruitval of darmen die van slag zijn). Nee, alleen sappen is niks voor mij. Ik heb nog graag iets te kauwen. Een detox met normaal eten en drinken past beter bij mij. Dan kom je snel uit bij het principe van Jacqueline van Lieshout, oftewel de Detoxcoach van In 28 dagen van giftbelt naar tempel. Haar programma is niet gericht op afvallen maar op ontgiften. Het richt zich op het eten van veel vezels, (biologische) groenten en fruit.

hoe detoxen en waarom

Nu ben ik geen detox expert. Ik heb 2 keer het 3 daagse programma van Bluebelle gevolgd. De eerste keer vond ik het pittig, de 2e keer was een stuk makkelijker. Ook bij de dames mag je “normaal” eten en drinken, met dit verschil dat je voor 3 dagen een dagmenu krijgt. Lekker makkelijk, dan hoef je er zelf niet over na te denken. Bij het programma van de Detoxcoach is dit anders, daarbij bepaal je zelf wat je eet en drinkt binnen de gestelde richtlijnen natuurlijk.

Persoonlijke redenen om te detoxen
Ik heb verschillende redenen om te detoxen. Het belangrijkste voor mij is een soort reiniging van mijn lijf én hoofd. Juist ja, ook het psyche speelt bij mij een rol. De laatste tijd ligt mijn focus wel heel erg op mijn blog, waardoor ik andere belangrijke zaken soms een beetje uit het oog verlies. Ik heb juist ook een bepaalde rust nodig die ik mezelf te weinig gun. Die telefoon lijkt wel aan mijn hand vast te zitten. Altijd even kijken of ik ergens op “moet” antwoorden of er nog een leuke blogpost van een collega is om te lezen.

detox

Daarbij heb ik de afgelopen maanden minder gezond gegeten en gedronken. Mijn quotum van 2 koppen koffie overschrijd ik dagelijks. De fles wijn plopt te vaak open en een stuk kaas kan ik slecht weerstaan. Ik ben benieuwd of ik voldoende wilskracht heb om een aantal voedingsmiddelen – tijdelijk – niet te consumeren. Nu is het ook niet de bedoeling om na de detox weer op het oude patroon verder te gaan. Nee, door mij te houden aan de principes van de Detoxcoach hoop ik nieuwe inspiratie en recepten aan mijn eetpatroon toe te voegen. Ik heb een stuk of 6 boeken naast mijn laptop liggen en krijg er helemaal energie van. Alleen al het idee dat ik goed voor mezelf ga zorgen, geeft mij een goed gevoel.

Ik ga mijn voedingspatroon tegen het licht houden en er achter komen wat mijn “poison” is. Ik verwacht ook veel over mezelf te leren en dat zorgt voor een blijvende verandering. Makkelijk zal het niet zijn, maar door het met jullie te delen, kan ik er niet meer onderuit. Ik hoop zelfs dat jullie meedoen, op je eigen manier.

Middels een eetdagboek zal ik mijn ervaringen met jullie delen en de opmerkingen van manlief. Want ja, kan je nu wel lekker eten tijdens een detox? Dat is wat ik wil bereiken, lekker eten en bewust met mezelf bezig zijn. Wil je meer weten van mijn detox? Volg mij dan opof Met de hashtag #detoxmetlinda tref je al mijn updates, tips, recepten en andere detox inspiratie aan.

Overmorgen een uitgebreide post met wat je WEL mag eten en drinken en een toffe winactie. Op zoek naar lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.