Chili sin carne

Eigenlijk zou je de ingrediënten voor dit super makkelijke en voedzame maaltijd standaard in huis moeten hebben. Normaal eet ik er altijd gehakt bij. Nu even niet (vanwege de detox) en zo is het dan een ookchili sin carne geworden. Maak de chili compleet met zelfgemaakte guacamole. Bij mij thuis altijd een grote hit en zonder hoef ik niet meer aan te komen.

Dechili wordt gecombineerd met ronde rijst. Deze rijst heeft als eigenschap dat het als een “bezem door je darmen gaat”. Ik was dan ook erg benieuwd naar de smaak. En wat blijkt? Ronde rijst lijkt wel een soort risotto korrel. Echt dat ik dit niet eerder ontdekt heb. Zalig!

chili sin carne

Dekruidenmix voor de chili sin carne maak ik altijd zelf. Het is meer een kwestie van een beetje van dit en een beetje van dat. Vaak is het een combinatie van komijn, paprikapoeder, oregano, tijm met een flinke snuf chilipoeder naar smaak. Hopelijk heb je deze kruiden standaard in je keukenkastje staan. En anders kan ik je aanraden dit te kopen. Ik maak veel gebruik van deze ingrediënten en juist als je ze in huis hebt, zal je het vaker in een recept verwerken. Wist je trouwens dat chilipoeder de stofwisseling een boost geeft? Des te meer een reden om dit kruid in ieder geval op de plank te hebben.

De zelfgemaakte guacamole maakt het gerecht helemaal af. In dit blog geef ik je twee makkelijke guacamole recepten waarvan één met producten uit de voorraadkast. Zo gepiept terwijl de chili even staat te pruttelen.

chili sin carne Chili sin carne

recept voor 4 personen:

  • 250 bruine ronde rijst (in supermarkt bij reformschap van het merk Smaakt) of gebruik gewone rijst
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • kruidenmix 1 theelepel van elk: komijn, paprika, oregano, tijm + flinke snuf chilipeper
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kidneybonen
  • 1/2 pak diepvries doperwten
  • optioneel: verse koriander
  • voor erbij: guacamole

Stappen om chili sin carne te maken:

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. De verpakking geeft vaak 45 minuten aan. Proef eens na 35 minuten want dan is de rijst vaak al gaar.
  2. Snijd de uien, paprika’s en knoflook in stukjes. Verwarm een koekenpan en bak de groente zachtjes tot de ui glazig is. Voeg de kruiden toe en bak nog 1 minuutje mee. Voeg de tomatenblokjes en doperwten toe en kook 10 minuten op een laag pitje.
  3. Spoel de kidneybonen af om toegevoegd zout te verwijderen en verwarm nog een paar minuten mee.
  4. Serveer er zelfgemaakte guacamole bij.

Family detox tip: voor de rest van het gezin heb ik een gehakt gerult en op het bord toegevoegd aan de chili.

Tip: ook lekker met geraspte belegen geitenkaas.

Op zoek naar nog meer lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.