10 x suikervrije drankjes

Yes, het is zover. Samen met mijn foodievriendin Reny, Suzanne en Annemieke start vandaag de Feel Good Boost. Zo na de vakantie is het zo lastig om weer terug in het gareel te komen. Ook wij hebben hier last van en inspireren jullie om je eetpatroon een oppepper te geven. De boost duurt 3 weken met elke week een ander thema. Bij Mind Your Feed kun je er alles over lezen. Het eerste thema heb ik al een beetje verraden met de titel 10 x suikervrije drankjes.

Nu zijn wij niet van de suikerpolitie om jullie 1oo% suikervrij te laten leven. Mijn hemel, ik moet er niet aan denken. Vergeet ook niet dat je lijf suiker nodig heeft. Dit kun hier en hier teruglezen. De Feel Good Boost draait om een stuk bewustwording van je eet- en drinkpatroon.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 35% van onze dagelijkse suikerconsumptie afkomstig is van frisdranken, vruchtensappen en allerlei andere zoet spul. Nou dat vind ik toch elke keer weer schrikken. Zeker omdat de meeste mensen onbewust suiker drinken. Frisdrank wordt niet voor niks vloeibaar snoep genoemd.

Wat zijn de alternatieven voor suikerhoudende frisdranken en sappen? De light producten? Euh nee! Al heb ik niks tegen natuurlijke stevia. De smaak hiervan wordt alleen niet door iedereen even gewaardeerd. Kun je dan helemaal niks meer drinken? Natuurlijk wel. Af en toe een glas sap is echt niet verkeerd, overdrijf alleen niet met bijvoorbeeld 3 glazen appel druiven sap per dag.

Op de blog heb ik inmiddels een aardige verzameling met suikervrije drankjes. De 10 lekkerste suikervrije recepten heb ik voor je op een rijtje gezet.

Water

Water is je grote vriend voor als je je weer gezond en fit wilt voelen. Iedereen weet wel dat het goed voor je is, alleen “doen” is een tweede. Kun je tips gebruiken om meer water te drinken? In dit blog wordt uitgelegd waarom water zo belangrijk voor je is en hoe je zorgt dat je voldoende water drinkt.

1. Vier fruitwater recepten

Maak water drinken leuker door er een op een natuurlijke manier smaak aan toe te voegen.

fruitwater recepten

2. Zelf ijsthee maken

IJsthee (zonder prik)

Een pak kant en klare ijsthee vind ik te zoet. Op een eenvoudige manier kun je zelf ijsthee maken. Het resultaat is een zachte milde ijsthee.

zelf ijsthee maken

3. Vijf ijsthee recepten

Heb je de basis van ijsthee onder de knie? Goed, dan gaan wij direct door met 5 verschillende ijsthee recepten.

ijsthee recepten

4. Winterse ijsthee

Ook in de winter is ijsthee een welkome afwisseling. Gebruik hiervoor winterse smaken zoals de Chai Latte.

winterse ijsthee cold brew ice tea

Zuivel

5. Zelf yoghurt drink maken

Het zuivelschap staat vol met yoghurt drinks. Hierin zie je twee categorieën: de drinks met suiker en de drinks met zoetstoffen. Van de ingrediëntenlijst word je niet vrolijk. Vaak heb je geen idee wat je drinkt. De oplossing? Maak de yoghurt drink eens zelf.

zelf drinkyoghurt maken

Frisdrank

Een lekker bubbeldrankje hoort bij de zomer. Heerlijk die tinteling op je tong.

6. Zomers fruitdrankje

Een zomers fruitdrankje met grapefruit en citroen is dan ook een fantastische dorstlesser.

zomers fruitdrankje

Soort sportdrank

Na het sporten, grijpen veel mensen naar een sportdrankje. Ik zie dit zelfs gebeuren bij de voetbal van mijn 7-jarige zoon. Op dat niveau en leeftijd is dat toch echt niet nodig.

7. Amandelsmoothie

De snelle suikers uit de banaan geven direct een boost.

Amandel speculaas smoothie

Vruchtensappen en smoothies

Het Voedingscentrum heeft onlangs de Schijf van Vijf aangepast. Het advies is om groente en fruit niet meer te drinken en alleen te eten. Het idee is om je lijf het werk te laten doen. Je bent langer bezig met 3 sinaasappels eten dan het drinken van een verse jus. Daarbij krijg je in één keer een hoeveelheid calorieën en suiker binnen van het fruit.

Ik begrijp het standpunt van het Voedingscentrum. Alleen vind ik dit nogal een lastig punt. Mijn vader bijvoorbeeld at nooit fruit, dat vind hij namelijk niet lekker. Maar mijn moeders vers geperste sapje uit de Versapers drinkt hij met liefde elke dag op. Tja wat is dan goed? Helemaal geen fruit eten of een vers geperst groente en fruit sapje?

Als ik naar mezelf kijk, dan is in het weekend de regelmaat soms ver te zoeken. Een feestje hier, partijtje daar en sportactiviteiten. Dan geeft het mij een goed gevoel als ik de kids een smoothie met groente en fruit geef om zo het gemis te compenseren. Kijk dan ook waar jij je goed bij voelt.

8. Vijf gezonde sap recepten & vijf smoothie recepten

Het bietensapje blijft toch echt mijn favoriet.

Gezonde verse sappen

Het vitamine monster is favoriet bij de kids.

smoothie recepten

Warme dranken

Voor als het straks kouder wordt is niks fijner dan jezelf verwarmen aan een kop warme drank. Een tijdje terug stond de wereld op zijn kop toen bleek dat een theemerk suiker in zijn zakje verwerkte.

9. Zelf kruidenthee maken

De warme variant van het fruitwater: zelf kruidenthee maken. Een gember citroen thee drink ik in de winter heel graag. De gember geeft je ook een boost.

kruidenthee maken

10. gezonde chocolademelk

Bij chocolademelk denk ik direct aan dat gele pak. Echt onwijs lekker! Met een paar ingrediënten maak je zelf een gezonde amandel chocolade melk.

gezondere chocolademelk

Maak jij één van de suikervrije drankjes? Deel dan jouw recept met #feelgoodboost op social media om andere te inspireren.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.