5 tips om meer water te drinken

We weten het eigenlijk allemaal wel. De enige drank die echt belangrijk is om te drinken is water. Toch zijn er veel mensen die het lastig vinden om voldoende water te drinken. Ze vergeten het gewoon, of vinden het vervelend om vaak naar het toilet te moeten. Omdat je lichaam voor 70% uit water bestaat is het toch heel belangrijk om het vochtgehalte voldoende aan te blijven vullen, zodat alle processen in je lichaam goed kunnen blijven functioneren. Vijf tips om meer water te drinken.

Wat is de functie van water in ons lichaam?

Water heeft verschillende functies in het lichaam. Zo regelt het de temperatuur in ons lichaam, dient het als bouwstof van onze cellen en speelt het een rol bij de spijsvertering. Door water wordt ons eten verteerd. Ook vervoert water zuurstof naar de cellen en afvalstoffen uit ons lichaam.

Waarom kun je maar beter voldoende water drinken?

  • Het vermindert je hongergevoel. Water zorgt voor een voller gevoel. Vooral als je bezig bent met afslanken is het daarom erg belangrijk om voldoende water te drinken. Zo heb je minder snel trek of kun je het eten nog even uitstellen.
  • Het spoelt gifstoffen weg. Dit is erg belangrijk voor je gezondheid, want dit zorgt ervoor dat stoffen die niet in je lichaam horen er uitgaan. Hierdoor wordt je niet ziek. Ook dit is erg belangrijk om goed vet te kunnen verbranden.
  • Het vervangt ongezonde frisdranken. Veel mensen drinken regelmatig frisdrank en krijgen daardoor ontzettend veel ongezonde suikers binnen. Dit zorgt voor snelle stijgingen in je bloedsuikerspiegel, wat erg ongezond is en vet verbranden bijna onmogelijk maakt. Ook heb je niet door dat je ontzettend veel calorieën binnenkrijgt terwijl je niet eet en het stimuleert alleen maar om nog meer trek te krijgen in ongezonde zoete voedingsmiddelen.
  • Water geeft energie. Als je merkt dat je futloos bent, of hoofdpijn hebt, dan helpt het je vaak enorm als je even een groot glas water drinkt. Je lichaam geeft aan dat je vocht tekort hebt en dat aan moet vullen. Als je dat hebt gedaan, kun je weer goed functioneren en verdwijnen de kwaaltjes.

fruitwater recepten

Hoe zorg ik dat ik voldoende water drink?

  1. Start de dag met een groot glas water. Eventueel aangevuld met sap van een halve citroen. Je lichaam heeft veel vocht verloren tijdens een nacht slapen, door middel van ademen, zweten en urine. Het is goed om dit direct aan te vullen en hierdoor kan je lichaam direct weer aan de slag en komen alle processen op gang. Drink het citroen water altijd met een rietje om het glazuur van je tanden te beschermen.
  2. Bouw je waterritme op. Begin elk dagdeel met je flesje van een halve liter te vullen en probeer dit helemaal op te drinken. Dus in de ochtend, middag en avond. Hou bij hoeveel je drinkt en als die halve liter per dagdeel niet lukt, probeer het dan elke dag met een extra slok te vergroten. Zorg dat je uiteindelijk tussen de 1,5 tot 2 liter water uitkomt op een dag.
  3. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Zet hem in het zicht, zodat je niet kunt vergeten ervan te drinken.
  4. Leer goed te luisteren naar je dorst mechanisme. Soms is het lastig om dorst en honger van elkaar te onderscheiden. Als je trek hebt drink dan altijd eerst een glas water, vaak heb je namelijk dorst in plaats van honger.
  5. Maak het water smaakvol. Voeg schijfjes citroen, limoen, sinaasappel, komkommer, munt en tijm toe. Zo heb je je eigen gezonde frisdrank, die super gezond en lekker is.

Dit blog is geschreven door Jasper Alblas.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.