Zelf kruidenthee maken

Ik ben een enorme theeleut. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Ook hierin probeer ik te variëren, wat soms nog best wel een klus is. In mijn keukenkastje staan zo’n 10 verschillende soorten kant-en-klare theepakjes. Voor zelf kruidenthee maken, heb je slechts kruiden, specerijen en fruit nodig. Het stelt eigenlijk niet veel voor.

Zo heb ik gember en citroen standaard in huis. Het is misschien even wennen, de smaak van gember citroen thee. Inmiddels ben ik er gek op en zelfs mijn kinderen vragen erom. Op Bali heb ik de meest fantastische gemberthee gedronken. Het is mij nog niet gelukt om die smaak te evenaren. Ik ben namelijk te lui om water en gember eerst 10 minuten te koken in een pannetje.

Voor het gemak voeg ik de ingrediënten toe aan kokend water en drink het op. Herkenbaar? Voor het lekkerste resultaat laat je de kruidenthee even trekken. Investeer in dubbelwandige glazen, zodat de thee niet te snel afkoelt of haal de thermoskan tevoorschijn. Op mijn bureau staat altijd zo’n kan met gekookt water, anders vergeet ik te drinken.

kruidenthee maken

Ook fijn is een frisse sinaasappel kaneel thee. Alleen al de kleuren in het glas maken mij blij: oranje, bruin, groen en wit. Voor de foto heb ik het fruit, specerijen en kruiden opgebonden. In een kop leg je gewoon alle ingrediënten los. Munt is ook zo’n fijn kruid om altijd in huis te hebben en goed voor de spijsvertering. Zet eens zo’n plant in een pot op het terras of balkon. Zo heb je er langer plezier van.

Van zoethout heb ik mooie herinneringen van vroeger. Ik kon uren sabbelen op zo’n stokje. Bij een winkel zoals de Tuinen kun je dit makkelijk kopen. En laat je kinderen er ook eens mee kennismaken als alternatief voor snoep.

Zelf kruidenthee maken

Gember citroen thee

kruidenthee maken

  • 3 schijfjes gember
  • 2 halve schijfjes citroen
  • optioneel: honing

Sinaasappel kaneel thee

kruidenthee maken

  • 2 partjes sinaasappel
  • 1 kaneel stokje (alternatief losse poeder)
  • 1 takje munt
  • 1 plakje gember

Zoethout thee*

kruidenthee maken

  • 1 stukje zoethout (sla erop met de stamper van een vijzel om de tak te breken en sappen vrij kunnen komen en gebruik een thee ei)
  • 1 takje munt
  • 2 schijfjes citroen

*zoethout verhoogt de bloeddruk dus drink deze thee met mate

kruidenthee maken

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.