Zelf pizza maken

Een kant en klare pizza is mij een doorn in mijn oog. De bodem is te dik en het beleg smaakt nergens naar. De oplossing is dan toch weer zelf pizza maken. Alleen komt bij mij niet de gehele bodem knapperig uit de oven. Het midden blijft zachter, terwijl de buitenrand al lichtelijk zwart geblakerd is. Een pizzasteen biedt uitkomst.

Ik geef je mijn recept om zelf pizzadeeg te maken én beleg dat net even anders is dan je gewend bent. Een pizza hawai, salami of met 4 soorten kaas kan je zelf verzinnen. Mijn alltime favoriete beleg is met rauwe ham en rucola. De pizza bestrijk je met tomatensaus en mozzarella. De rauwe ham en rucola doe je er op als de pizza uit de oven komt.

zelf pizzadeeg maken

De aller lekkerste pizza heb ik ooit gegeten toen ik met vriendinnen in Rome was. Na een bezoek aan Vaticaanstad waren veel restaurants dicht voor de lunch. Bij een tent mochten wij toch nog naar binnen en daar at ik een pizza met geroosterde groenten. Dit beleg is iets bewerkelijker, want de groente maak je van te voren klaar. Een mooi klusje als het deeg aan het rijzen is.

De pizza special heb ik pas sinds 2 maanden ontdekt. Manlief heeft mij een prachtig kerstcadeau gegeven van mijn favoriete boerderij La Vialla: een mega pakket met een parmaham. Tijdens de feestdagen vergezelde de ham ons overal naar toe en deelden wij deze delicatesse uit aan liefhebbers. Zo ook onze Italiaanse vrienden die er een hapje met peer en gorgonzola van maakte. Eerlijk is eerlijk, ik had zelf nooit op die combinatie gekomen. Inmiddels staat dit hapje op onze borrelhapjes lijst en smaakt ook op de pizza super goed.

Zelf pizza maken is fun. Maak zelf eens je eigen pizzadeeg en zet de tafel vol met allerlei ingrediënten. Zo kan iedereen zijneigen pizza beleggen. Bij mij thuis altijd een groot succes. De pizzasteen is uitvoering getest. De bodem is knapperig en luchtig. Eindelijk een authentieke pizza voor thuis.

zelf pizza maken

Zelf pizza maken

2 stuks

  • 250 gram bloem (tipo 00 of patentbloem)
  • 5 gram gist
  • 1 theelepel zout
  • 130 ml lauw water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • extra nodig: pizzasteen

Beleg:

  • mijn favoriet – tomaten in blik, mozzarella, rauwe ham en flinke hand rucola
  • geroosterde groente – tomaten in blik, mozzarella, courgette, aubergine en paprika uit de oven. Lees hier hoe je geroosterde groenten maakt.
  • special – tomaten in blik, mozzarella, rauwe ham, gorgonzola en rijpe peer (of uit blik)

Stappen om zelf pizza te maken:

  1. Meng water en gist door elkaar en laat het gist oplossen. Voeg bloem, zout en olijfolie toe. Kneed gedurende 10 minuten tot een fluweelzacht deeg.
  2. Maak er een bal van en leg in een met olijfolie ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  3. Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 250 graden. Bestrooi het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 2 bollen. Kneed het even door, zodat de lucht eruit ontsnapt. Rol het met een deegroller uit tot een dunne lap. Pureer de tomaten met de staafmixer tot saus. Beleg de pizza met het beleg van je keuze. Leg de pizza op de steen en bak in 5-6 minuten knapperig en gaar.

Tip: natuurlijk kun je de pizza ook zonder speciale pizzasteen maken.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.