4.3 uit 3 beoordelingen
bereiding 40 min

Amuse Hollandse garnalen in een glaasje

Dit jaar ben ik lekker vroeg met mijn eerste kerstrecept: amuse Hollandse garnalen. Dat is met een bijzondere reden. Geen zorgen deze feestdagen, want we gaan een compleet kerstmenu proefkoken. Zie het als een generale repetitie, zodat je straks met kerst relaxed aan tafel zit.

Samen met PLUS supermarkt was ik in december 2019 aanwezig bij een speciale live uitzending van RTL Koffietijd. De vaste Koffietijd Chefs bereidden een heerlijk kerstmenu. De kijkers thuis konden tegelijk mee koken. In de studio heb ik alle vragen en opmerkingen behandeld over het proefkoken kerstmenu.

Proefkoken doe ik zelf al jaren voor een belangrijk etentje of de eetclub van vroeger. Manlief en ik staan graag gezellig samen in de keuken om de bereiding van een gerecht te bepalen, de smaak te finetunen en de presentatie te bedenken. Het proefkoken zorgt niet alleen voor rust met kerst, maar voegt ook een extra moment gezelligheid aan tafel met het gezin toe.

Amuse garnalen in een glaasje 6a

Mislukt recept

Zoals jullie weten mislukt er regelmatig iets bij mij in de keuken. Normaal is dit niet zo’n probleem, maar met kerst zit ik hier absoluut niet op te wachten. Bij mijn kerstrecept van vorig jaar, ging de bereiding van de varkenshaas in bladerdeeg compleet mis. Het bladerdeeg was niet gaar. Bij de tweede keer heb ik de champignon roomsaus naast het pakketje geserveerd in plaats van erin :).

Amuse met garnalen in een glaasje

Het eerste recept voor mijn kerstmenu dit jaar is dit heerlijke hapje met Hollandse garnalen. Op twee fronten ging dit recept mis, zowel de smaak als de presentatie klopte niet. Bovenstaand zie je een foto van de eerste keer met rivierkreeftjes. Met kerst wil ik goed eten en het moet er mooi uitzien. De presentatie was niet feestelijk genoeg. De eyecatcher van de amuse (rivierkreeft), was vermengd met mayonaise en niet zichtbaar in het glaasje. On top zat een crunch van kroepoek dat het hapje een bleke uitstraling gaf.

Het proefkoken is niet alleen handig om de bereiding testen, maar ook de smaak en uitstraling. Zodra het eten er mooi uitziet, smaakt het direct ook lekkerder. Het amuse glaasje is vervangen door een champagneglas. De avocado mousse is met een zelfgemaakte spuitzak met aandacht in het glas gespoten. De volgorde van de laagjes is aangepast en de walnotencrunch vervangt de kroepoek. Daarbij vond ik de Hollandse garnalen beter passen bij kerst. Kijk eens naar het verschil. Over dit recept maak ik mij deze kerst geen zorgen meer, dankzij de proefkooksessie. En mijn gezin? Die hebben alvast een heerlijk kerstrecept op.

Hollandse garnalen amuse

Met deze amuse hoop ik je alvast op een idee gebracht te hebben voor het kerstmenu. Ben jij al uit je kerstmenu? Download de PLUS app voor meer inspiratie tijdens de feestdagen en maak kans op mooie prijzen, of check mijn verzameling kerstrecepten.

Amuse Hollandse garnalen in een glaasje

Ingrediënten

4 personen
  • 2 stuks avocado (rijp / ready to eat)
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1/2 Granny Smit appel
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 4 walnoten
  • 2 eetlepels Zaanse mayonaise
  • 100 gram Hollandse garnalen MSC
  • 4 sprietjes bieslook
  • zeezout
  • peper

Extra nodig

  • spuitzak of diepvrieszakjes
  • 4 champagne glazen

Hoe maak je een amuse Hollandse garnalen in een glaasje?

1e laag

  • Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd 2 cm van de rode peper af en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Rol de limoen met je handpalm over het aanrecht. Dit zorgt ervoor dat er veel meer sap uit je limoen komt. Rasp de limoen en houd apart. Pers de vrucht uit. Hak de knoflooktenen grof. Maal de avocado, rode peper, 2 theelepels limoensap en de knoflook tot een egale massa met een staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Zet koel tot gebruik.

2e laag

  • Snijd het sjalotje fijn. Voor de amuse heb je genoeg aan twee eetlepels gesneden sjalot. Verwijder het klokhuis en snijd de appel met schil in blokjes van 0,5 cm bij 0,5 cm. Meng de roomkaas met de crème fraîche, sjalot en de appel. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

3e laag

  • Rooster de walnoten 5 minuten in een droge koekenpan goudbruin. Laat even afkoelen. Hak de noten grof met een snufje vers gemalen zeezout. Meng de mayonaise met 2 theelepels limoensap en 1/2 theelepel limoenrasp.
  • Opmaak van de amuse met Hollandse garnalen:
  • Vul een spuitzak of een diepvrieszakje met de avocado mousse. Duw de inhoud van het zakje naar één van de punten toe en maak het met een draaiende beweging dicht. Zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje geperst wordt, want achtergebleven luchtbellen gaan “sputteren” tijdens het spuiten. Knip een klein hoekje uit. Spuit de avocado mousse voorzichtig in de champagneglazen. Neem een lange koffie- of ijslepel voor de tweede laag. Houd het glas schuin en schep het appelmengsel in de flûte. Sluit de amuse af met de Hollandse garnalen. Gebruik hiervoor wederom een lange lepel. Maak met een diepvrieszakje een mini spuitje van de limoen mayonaise. Spuit een klein toefje in elk glas. Strooi de walnotencrunch en bieslook over de amuse. Serveer met een lange lepel.

Linda’s Tips

garnalen cocktail in een glaasje

Goed eten is samen eten. Proefkoken is het recept voor een stressvrije Kerst. De speciale kerstuitzending van RTL Koffietijd was een groot succes. Lees er alles over in dit blog voor een onbezorgde Kerst.

Amuse Hollandse garnalen in een glaasje

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.