Samenwerking. Dit jaar ben ik lekker vroeg met mijn eerste kerstrecept en dat is met een bijzondere reden. Geen zorgen deze feestdagen, want we gaan een compleet kerstmenu proefkoken. Zie het als een generale repetitie, zodat je straks met kerst relaxed aan tafel zit. Lees snel verder, want het proefkoken gaan we samen doen!
Doe je ook mee? Meld je aan voor het PLUS proefkook kerstmenu !
Goed eten, daar houd ik van. Samen met PLUS supermarkt ga ik iets heel speciaals doen. Dit jaar heb je geen stress meer met kerst, want we gaan 14 december a.s. met elkaar een kerstdiner proefkoken, tijdens een speciale live uitzending van RTL Koffietijd. Hoe tof is dat? In de studio gaan de vaste Koffietijd Chefs een heerlijk kerstmenu bereiden, wat jij thuis tegelijk mee kunt koken. Ik ben ook in de studio aanwezig om je te helpen met vragen en opmerkingen. Deze kan je tijdens de uitzending insturen via de social media kanalen van Koffietijd.
Doe je ook mee met proefkoken? Meld je snel aan via deze link. Uit alle aanmeldingen wordt een selectie gemaakt. Deze fans krijgen een PLUS waardebon en een boodschappenlijstje thuisgestuurd voor alle ingrediënten. Tijdens de uitzending kook je vanuit je eigen keuken mee.
Proefkoken doe ik zelf al jaren voor een belangrijk etentje of de eetclub van vroeger. Manlief en ik staan graag gezellig samen in de keuken om de bereiding van een gerecht te bepalen, de smaak te finetunen en de presentatie te bedenken. Het proefkoken zorgt niet alleen voor rust met kerst, maar voegt ook een extra moment gezelligheid aan tafel met het gezin toe.
Mislukt recept
Zoals jullie weten mislukt er regelmatig iets bij mij in de keuken. Normaal is dit niet zo’n probleem, maar met kerst zit ik hier absoluut niet op te wachten. Bij mijn kerstrecept van vorig jaar, ging de bereiding van de varkenshaas in bladerdeeg compleet mis. Het bladerdeeg was niet gaar. Bij de tweede keer heb ik de champignon roomsaus naast het pakketje geserveerd in plaats van erin :).
Het eerste recept voor mijn kerstmenu dit jaar is dit heerlijke hapje met Hollandse garnalen. Op twee fronten ging dit recept mis, zowel de smaak als de presentatie klopte niet. Bovenstaand zie je een foto van de eerste keer met rivierkreeftjes. Met kerst wil ik goed eten en het moet er mooi uitzien. De presentatie was niet feestelijk genoeg. De eyecatcher van de amuse (rivierkreeft), was vermengd met mayonaise en niet zichtbaar in het glaasje. On top zat een crunch van kroepoek dat het hapje een bleke uitstraling gaf.
Het proefkoken is niet alleen handig om de bereiding testen, maar ook de smaak en uitstraling. Zodra het eten er mooi uitziet, smaakt het direct ook lekkerder. Het amuse glaasje is vervangen door een champagneglas. De avocado mousse is met een zelfgemaakte spuitzak met aandacht in het glas gespoten. De volgorde van de laagjes is aangepast en de walnotencrunch vervangt de kroepoek. Daarbij vond ik de Hollandse garnalen beter passen bij kerst. Kijk eens naar het verschil. Over dit recept maak ik mij deze kerst geen zorgen meer, dankzij de proefkooksessie. En mijn gezin? Die hebben alvast een heerlijk kerstrecept op.
Met deze amuse hoop ik je alvast op een idee gebracht te hebben voor het kerstmenu. Ben jij al uit je kerstmenu? Download de PLUS app voor meer inspiratie tijdens de feestdagen en maak kans op mooie prijzen, of check mijn verzameling kerstrecepten.
Amuse Hollandse garnalen in een glaasje
recept voor 4 personen:
- 2 rijpe avocado’s
- rode peper
- 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 1/2 Granny Smit appel
- 2 eetlepels roomkaas
- 2 eetlepels crème fraîche
- 4 walnoten
- 2 eetlepels Zaanse mayonaise
- 100 gram Hollandse garnalen (MSC)
- 4 sprietjes bieslook
- peper en zeezout zout naar smaak
- extra nodig: 4 champagne glazen, spuitzak of diepvrieszakjes
Stappen om een amuse Hollandse garnalen in een glaasje te maken:
1e laag
1. Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd 2 cm van de rode peper af en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Rol de limoen met je handpalm over het aanrecht. Dit zorgt ervoor dat er veel meer sap uit je limoen komt. Rasp de limoen en houd apart. Pers de vrucht uit. Hak de knoflooktenen grof. Maal de avocado, rode peper, 2 theelepels limoensap en de knoflook tot een egale massa met een staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Zet koel tot gebruik.
2e laag
2. Snijd het sjalotje fijn. Voor de amuse heb je genoeg aan twee eetlepels gesneden sjalot. Verwijder het klokhuis en snijd de appel met schil in blokjes van 0,5 cm bij 0,5 cm. Meng de roomkaas met de crème fraîche, sjalot en de appel. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
3e laag
3. Rooster de walnoten 5 minuten in een droge koekenpan goudbruin. Laat even afkoelen. Hak de noten grof met een snufje vers gemalen zeezout. Meng de mayonaise met 2 theelepels limoensap en 1/2 theelepel limoenrasp.
Opmaak van de amuse met Hollandse garnalen:
Vul een spuitzak of een diepvrieszakje met de avocado mousse. Duw de inhoud van het zakje naar één van de punten toe en maak het met een draaiende beweging dicht. Zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje geperst wordt, want achtergebleven luchtbellen gaan “sputteren” tijdens het spuiten. Knip een klein hoekje uit. Spuit de avocado mousse voorzichtig in de champagneglazen. Neem een lange koffie- of ijslepel voor de tweede laag. Houd het glas schuin en schep het appelmengsel in de flûte. Sluit de amuse af met de Hollandse garnalen. Gebruik hiervoor wederom een lange lepel. Maak met een diepvrieszakje een mini spuitje van de limoen mayonaise. Spuit een klein toefje in elk glas. Strooi de walnotencrunch en bieslook over de amuse. Serveer met een lange lepel.
Niet vergeten – PLUS proefkoken zaterdag 14 december
Goed eten is samen eten. Zet 14 december alvast in de agenda en nodig vrienden of familie uit voor het proefkook kerstmenu. Ik heb er in ieder geval onwijs veel zin in. Hoe cool is het om met PLUS, Koffietijd en heel Nederland tegelijk te koken? Iedereen kan meedoen vanuit de eigen keuken. Vergeet je dus niet aan te melden. Wie weet word jij geselecteerd en ontvang je een waardebon om bij PLUS alle ingrediënten te kopen. Aanmelden kan tot en met 2 december.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie