In de categorie comfort food valt deze chili con carne van Jamie Oliver. Jamie is mijn kookvriend zoals ik altijd zeg. En eigenlijk houd ik meer van “oude” Jamie dan de huidige. Ik betrap mezelf erop dat ik weinig kook uit zijn nieuwe kookboeken en iedere keer teruggrijp naar zijn eerste boeken.
Dit chili con carne recept komt uit Happy Days met The Naked Chef uit 2001. Elke herfst / winter schuif ik deze pan een paar keer de oven in. De hoeveelheid is zeker groot genoeg om 2 keer van te eten. De andere helft gaat de vriezer in. Zo ben ik op een drukke dag snel klaar en zet ik dit gerecht in een handomdraai op tafel.
De bereiding van de chili con carne lijkt trouwens erg de spaghetti bolognese die verderop in hetzelfde boek staat. Het sudderen op laag vuur komt de smaak ten goede. Een verrassend ingrediënt is het kaneelstokje. Voeg dit zeker toe, want je weet niet wat je mist.
Het Jamie Oliver recept heb ik hier en daar aangepast. Ik voeg nog paprika’s toe en een fles passata. Zo kan ik op een eenvoudige manier een grote pan eten maken. Dit gerecht ideaal voor een gezellig familie etentje of voor een verjaardag. Je kunt dit chili con carne recept verder uitbreiden met rijst, guacamole (zonder deze dip hoef ik thuis niet meer aan te komen), geraspte kaas, tortilla chips, een flinke klodder dikke yoghurt en een groene salade. Zet gezellig allerlei schaaltjes op tafel en iedereen geniet van dit comfort gerecht.
Chili con carne van Jamie Oliver
recept voor 8 personen
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 gedroogd chilipepertje, fijngehakt (zonder zaadjes)
- 1 flinke theelepel komijn
- snuf chilipeper naar smaak
- 500 gram rundergehakt
- 8 zongedroogde tomaatjes op olie
- 2 blikken tomaten à 400 gram
- 1 fles passata (700 ml)
- 1 kaneelstokje
- 2 blikken kidney bonen
- voor erbij: guacamole, rijst geraspte kaas (cheddar), tortillachips en groene salade
Stappen om chili con carne van Jamie Oliver te maken:
- Je kunt het gerecht op 2 manieren maken op het fornuis of in de oven. Kies je voor de oven, laat deze voorverwarmen op 150 graden.
- Snijd de uien en knoflook fijn. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie en bak de ui en knoflook op een zacht vuurtje glazig.
- Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes. Voeg toe aan de pan met het fijngehakte chilipepertje, komijn en snuf chilipeper. Bak een minuut of 3.
- Voeg het gehakt toe en laat al roerend bruinbakken. Maal de zongedroogde tomaatjes fijn met de hakmolen van de staafmixer of snijd heel fijn met een mes tot een pasta. Voeg de tomatenpasta, 2 blikken tomaten en passata toe aan de saus. Breek het kaneelstokje in tweeën en doe bij de saus. Plaats de deksel op de pan. Zet de pan in de oven voor 1,5 uur of laat zachtjes pruttelen op het vuur. Spoel de kidney bonen af en voeg 30 minuten voor einde van de kooktijd toe.
Tip: de saus is nog lekkerder als je deze een dag van te voren maakt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Oh, dit is een zeer geliefd en al vaak gemaakt recept. Echt zo’n bladzijde in het kookboek dat je makkelijk terug vind. En je toevoegingen ga ik de volgende keer proberen. Hier altijd een schep kwark erbij vanwege de pittigheid…en lekker vers knapperig brood.
Hi Nelly, oh ja een schep kwark klinkt ook goed. Gr. Linda
Wat een heerlijk recept ga het gelijk proberen.
Zeker doen. Dit recept zal je niet teleurstellen. Gr. Linda
Oh de spagetti bolognese is super maar deze ga ik ook proberen………thanx!
Ja als je van de bolognese houdt, dan vind je deze ook te gek. Gr. Linda
Hoi, zou ik deze saus ook kunnen pureren voor het opdienen?
Hi Yvonne, eerst even een vraag: waarom wil je de saus pureren? Ik houd persoonlijk niet van gepureerd gehakt en bonen in een hoofdgerecht. Dan lijkt het teveel op een potje babyvoeding denk ik.
Hoi Linda,
Het weer is er niet naar maar toch ga ik de chili con carne maken, maar dan wil ik het met bruine bonen doen. Jij gebruikt voor dit recept 2 blikken kidneybonen maar wat is het gewicht van de blikken? Het recept ga ik maken zoals jij dit beschrijft alleen zonder de passata.
Vriendelijke groet,
Marianne
HI, het zijn twee grote blikken van elke 310 gram ofzo. Gr, Linda
Ook heerlijk de chili als een soort lasagne te stapelen tot een chili taart met wraps .
Wrap chili geraspte kaas- Wrap chili geraspte kaas enz enz dan nog even in de oven om kaas te smelten. heerlijk ook koud bij lunch volgende dag.
Gemaakt in de slowcooker en overheerlijk😃😃
Wel wat meer chilipeper, gewone zwarte peper, zout, paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder en sambal er bij in gedaan en toen was het compleet voor onze smaak. Dit is een blijvertje, geen zakjes meer maar dit recept (en een beetje van mezelf 😉)
Oh heerlijk zo’n reactie Jantien. Dit is nu precies wat ik zo leuk vind aan mijn werk. Geef juist je eigen draai aan een recept. Gr. Linda
Super lekker!! Al vele malen gemaakt voor mezelf….
Vnv speciaal voor een date afspraakje! Ben benieuwd of hij ook zijn vingers erbij opeet…. 😉
Ik maakte hem verder op smaak met gerookte paprika poeder (1 goede theelepel)..
Inderdaad zeker geraspte kaas toevoegen in de pan of pas aan tafel…..
Ook lekker ipv rijst om er wraps mee te vullen (aan tafel).. Beetje ijsbergsla erbij…
Hi Inge, hoe vond je date het gerecht? Leuk die toevoegingen die je erbij doet.
Hai ik wil dit recept graag in van die kleine pannetjes maken, maar is anderhalf uur in de oven dan niet te lang?
HI Suzanne, ik denk dat dit ook te lang is. Daarbij kun je het kaneelstokje maar in 1 bakje stoppen en dat zorgt juist voor de bijzondere smaak. Mijn advies is anders om dit gerecht in een grote pan klaar te maken en bij het serveren in kleine pannetjes te doen, die je even voorverwarmd. Ik denk namelijk dat je het gerecht juist op een leuke manier wilt serveren, klopt dat?
Ik hoor het graag. Groeten, Linda