Op mijn wishlist voor jullie staat al maanden manliefs tzatziki. Wij eten dit het hele jaar rond als dip bij rauwkost of bij gehaktballetjes in tomatensaus. Op verjaardagen staat dit standaard op tafel en vooral zomers kunnen wij er geen genoeg van krijgen. Bij een barbecue of lekker etentje in de tuin mag dit tzatziki recept ook bij jullie niet ontbreken.
De saus is natuurlijk lekker bij brood, alleen adviseer ik niet om daar je buik mee vol te eten. Combineer de saus juist ook met allerlei soorten rauwkost. Kinderen zijn gek op dippen, dus zet gerust als extra gerecht op tafel en laat ze hun gang gaan. Succes gegarandeerd en zo krijgen ze stiekem een extra portie groente binnen.
Manlief staat bekend om zijn tzatziki en ik deel graag zijn geheime recept met jullie. Ten eerste, koop zo’n goed mogelijke Griekse yoghurt. Wij zijn dol op die van Total, omdat de structuur lekker dik is en de smaak fluweelzacht. Zijn tweede truc is om de yoghurt vooraf 1 uurtje te laten uitlekken in een ouderwets koffiefilter met houder. De saus wordt op die manier lekker dik. De 3e tip is om de komkommer te raspen en het vocht er goed uit te drukken. Als laatste zet hij de saus minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de smaken kunnen intrekken. Kortom, het maken van de tzatziki is zo gepiept, start de voorbereiding alleen eerder dan je gewend bent.
Zin in nog meer lekkere recepten voor de barbecue? Download dan nu het gratis E-book barbecue recepten.
Tzatziki
voor 1 flinke kom:
- 3/4 komkommer
- 500 ml Griekse Yoghurt (Total)
- 1-2 teentjes knoflook
- scheutje extra virgine olijfolie
- zeezout & vers gemalen zwarte peper naar smaak
Stappen om tzatziki te maken:
- Laat de Griekse yoghurt 1 uur uitlekken in een koffiefilter met houder of een theedoek in een vergiet.
- Rasp de komkommer klein en druk het vocht eruit.
- Snijd 1 tot 2 teentjes knoflook fijn.
- Voeg de komkommer en knoflook toe aan de (uitgelekte) yoghurt. Breng de tzatziki op smaak met olijfolie, zout en peper.
Tip van manlief: de tzatziki een nachtje in de koelkast laten staan doet wonderen. De smaken zijn dan nog beter ingetrokken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hij lijkt me super. Vaak vind ik het te dun, maar met het uitlekken van de joghurt wordt hij lekker dik. Ik ga hem snel proberen!
Heerlijk is het! Deze Total (0%) yogurt smaakt ook heerlijk met walnoten en honing! Of met vers fruit. Echt Grieks!
Super lekker recept. Ik heb hem vande week voor de bbq gemaakt. Mijn kids waren er ook gek op. Lekker stukjes paprika, komkommer en cherry tomaatjes er in doppen en op eten. Zo krijgen ze hun extra portie groente binnen.
Ik ga hem zeker vaker maken.
Ik ben al een tijd opzoek naar een lekker recept voor tzatziki. Deze klinkt als een variant die ik zeker moet onthouden!
Ooooh ziet er geweldig uit! Ben gek op Tzatziki, en groot gelijk dat je hem maakt met échte Griekse yoghurt. Total: zou ik deze proberen!
Mooie site, complimenten.
Groetjes, Naomi
Tzatziki is geen saus maar een volledig grieks gerecht, die fout word heel vaak gemaakt.
Hi Michalis, je hebt gelijk! Ik heb het saus genoemd omdat wij het zo thuis gebruiken.
Klinkt heerlijk! Ik mag alleen geen lactose….. Zou ik de Griekse yoghurt dan t beste kunnen vervangen door lactosevrije yoghurt of lactosevrije kwark?
Ik maak hem lactose vrij door de Griekse yoghurt van minus-l te gebruiken. Werkt goed en smaakt super.
Zelf voeg ik nog een eetlepel witte of roze wijnazijn bij en gebruik meer knoflook. De zaden haal ik uit de komkommer en rasp hem dan en goed uitlekken.
Hmm klinkt ook goed.
Waarom zou je 0% yoghurt gebruiken, daar zit dan meteen weer zooi in. Ga voor de echte volle Griekse yoghurt dat is nog veeeel lekkerder! Voor de rest heerlijk recept, zo maken wij hem ook altijd! Alleen gebruiken wij ipv olie citroensap!
De beste tip kreeg ik van een Griek. Komkommer uitknijpen in een aardappelpureeknijper. Ik kocht hem bij de Ikea. Niet meer lang wachten en al het vocht er uit. ?
Ook doe ik er een beetje citroensap door en de olie is natuurlijk een goede Griekse olie. De kalamata olie bij AH is lekker. (Iliada premium extra vierge olijfolie)
Top recept!
Hey, ik zet de knijper op mijn lijstje. Dat scheelt inderdaad een hoop tijd. Dank voor de tip.
Graag gedaan!!