Tips voor soep

Een kom soep geeft je het ultieme comfortgevoel. Zodra het buiten kouder en natter is, maken we het binnen warm en gezellig. Kaarsjes aan, knisperend hout in de haard en een pan soep op het vuur. Verwarm jezelf aan soep. Met deze tips is je soep nog lekkerder.

Tips voor soep

Dit zijn mijn tips om je soep nog lekkerder te maken. Soep maken kun je op heel veel verschillende manieren doen. In de herfst of winter eet ik graag een kom soep bij de lunch. Op zondag kook ik een pan voor de hele week en dat doe ik vaak op een hele snelle manier. Water koken, bouillon blokje erbij en 2 of 3 soorten groenten. Echter, om de soep smaakvoller te maken gebruik ik één of een combinatie van onderstaande soep tips.

Tips voor soep

1. Investeer in een gietijzeren braadpan

Een gietijzeren pan gebruiken voor het bereiden van soep heeft zijn voordelen. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling ontstaat een heerlijk rijke smaak. Het stevige deksel houdt niet alleen het vocht vast, maar ook die onmisbare smaak. Zo kan de soep langzaam en gelijkmatig sudderen zonder dat je voortdurend hoeft te roeren. Natuurlijk kun je ook gewoon een hoge soeppan gebruiken, daar is niks mee. Sterker nog, je kunt op een eenvoudige manier een grote hoeveelheid soep maken.

1. Gebruik zelfgemaakte bouillon

De basis van elke soep is de bouillon. Mocht je tijd hebben, maak dan zelf bouillon door groenten, vlees en kruiden te laten trekken voor een diepere smaak. Of maak een portie bouillon poeder uit de oven. Hiermee heb je voor een langere tijd voorraad. Voor het gemak kun je ook kant en klare bouillon in een pot kopen. Een kwalitatieve goede bouillon kun je vinden van het merk De Kleinste soepfabriek met verschillende varianten.

2. Groente uit de oven

Rooster groente in de oven, voordat je het aan de soep toegevoegd. Het roosteren van groente zorgt voor een diepere smaak aan de soep. Kijk maar eens bij mijn zoete aardappelsoep hoe ik dat doe.

Tips voor soep

3. Groente fruiten

Een andere manier is om groente te fruiten voor in de soep. Eerlijk, hier neem ik lang niet altijd de tijd voor. Ik ben vaak team snel en gooi de groente direct bij de bouillon. Fruit de groenten op een laag vuur aan en neem er de tijd voor. Hoe langer de groente zachtjes wordt gebakken des te meer smaak er vrijkomt.

4. Gebruik aromatische groenten

Aromatische groenten zoals ui, knoflook, prei en selderij geven soep direct een heerlijke smaak. Voeg deze groenten dan ook toe aan je soep.

5. Maak de soep een dag eerder

Net als bij stoofvlees komen de smaken van soep door rusten nog beter toch zijn recht. Hoe fijn is het als er na een dag werken een pan soep op je wacht? Verwarm alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en vries de rest in.

Tips voor soep

6. Laat soep pruttelen

Neem de tijd en laat de soep zachtjes pruttelen op het vuur. Zo krijgen de smaken de tijd om zich te mengen. Dit proef je terug in de zelfgemaakte kippensoep. Deze soep staat bij mij vaak 2-3 uur op het vuur en is ideaal voor als er in mijn gezin griep heerst.

7. Soep afkoelen

Laat soep zo snel mogelijk afkoelen. Vooral erwtensoep en tomatensoep kunnen snel bederven. Hiervoor heb ik nog een handige tip. Leg een onderzetter in de spoelbak. Zet de hete pan erop. Vul de spoelbak voorzichtig met water tot een paar centimeter onder de bovenkant van de pan. Roer af en toe en binnen 30 minuten is de soep afgekoeld en klaar om in de koelkast te plaatsen.

8. Soep koken met kliekjes

Soep is ideaal om restjes en kliekjes in te verwerken. Denk aan restjes groenten, kruiden, vlees maar ook rijst of pasta. Zo maak ik graag een eenvoudige broccolisoep van de stronken. Voeg ook eens rijst toe aan bijvoorbeeld Chinese tomatensoep. Dit zorgt direct voor extra vulling.

Tips voor soep

9. Kruidenboeket

Rol kruiden zoals peterselie en tijm op een paar blaadjes laurier en bind vast met keukentouw. Hang het kruidenboeket in de soep. Bind een stukje touw om het handvat van de pan, zodat je eenvoudig de kruiden uit de soep kunt vissen. Of vul een thee ei met kruiden of gebruik lege theezakjes voor losse thee en vul dit met kruiden.

10. Toppings

Maak de soep af met een lekkere topping. Hierbij kun je denken aan zelfgemaakte croutons, gehakte noten of zaden, gebakken uitjes of verse kruiden. Denk ook eens aan een gekookte eitje in stukjes of een lepeltje pesto. Met geraspte kaas voeg je een rijke en romige smaak toe aan soep. Mijn voorkeur gaat uit naar Parmezaanse vlokken.

Tips voor soep

11. Balans in smaken

Een soep is het beste in balans door een goede combinatie van zout, zuur, zout en pittig. Voor eens een zuurtje toe zoals azijn, citroensap, balsamico azijn of sojasaus om de smaak een oppepper te geven. Geef de soep pit met chilipoeder. Mijn favoriet voor pit is een lepel curry pasta. Dit bak je kort zodat de smaken en geuren vrijkomen. In mijn pittige zoete aardappelsoep lees je hoe je dit doet. Blijf proeven zodat de smaak helemaal naar jouw zin is.

12. Romige soep

Met kokosmelk of slagroom kun je romige soep maken. Roer deze ingrediënten pas op het laatste door de soep anders kan het gaan schiften. Als je de soep nog wilt invriezen kun je de slagroom beter niet toevoegen. Kookroom is dan een handig alternatief.

13. Maak de soep romig zonder room

Het is ook mogelijk om de soep een soort van romig te maken zonder room toe te voegen. Roer eens een lepel notenpasta door de soep. Of voeg gekookt aardappel, brood zonder korst of geroosterde bloemkool toe. Ja, dat laatste is verrassend en werkt als een dolle.

14. Soep niet te dun of te dik

Naast een goede smaak, is ook de textuur van soep van belang. Je wilt geen waterige soep, maar ook niet te dik. Start met 1 liter water op 500 gram groente. Je kunt altijd extra bouillon toevoegen. Is de soep te dun? Maak de soep steviger met maïzena, gekookte aardappel of aardappelzetmeel.

Tips voor soep

15. Tips voor soep; presentatie

Eten doe je ook met je ogen. Een mooie presentatie werkt mee aan een goede smaak. Presenteer je soep eens in een glaasje of maak een mooie swirl met room zoals in de Italiaanse tomatensoep met tortellini.

Hopelijk geven deze tips voor soep je genoeg inspiratie om fantastische soepen te maken! Heb je een specifiek soort soep waar je meer over wilt weten?

Hier staan in ieder geval alle soep recepten bij elkaar. Geniet ervan.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.