Nog geen beoordelingen

Croutons maken

Croutons maken voor een heerlijke crunchy bite in een salade of soep. Zelfgemaakte croutons zijn eenvoudig te maken en veel lekkerder dan een kant en klaar zakje uit de winkel. Daarbij is het ook de ideale manier om oud brood op te maken. Een win win situatie dus.

Croutons maken van oud brood

Eigenlijk kun je met allerlei soorten oud brood croutons maken. Oud brood is steviger waardoor het minder snel uit elkaar valt en de smaken beter opneemt. Als je brood nog niet oud genoeg is, kun je het brood op lage temperatuur uitdrogen in de oven. In dit recept is een stokbrood gebruikt. Je kunt ook croutons maken van ciabatta, Italiaanse bollen, afbakbroodjes / pistolets of oud gesneden brood gebruiken. Vergeet ook niet om de kapjes op te snijden.

Croutons maken uit de oven of koekenpan

Er zijn verschillende manieren om croutons te maken. Je kunt kiezen voor croutons uit de oven, koekenpan of zelfs de Airfryer. Persoonlijk kies ik voor de oven vanwege de constante temperatuur.

Croutons maken doe je zo

In de basis breng je croutons op smaak met olijfolie, peper en zout. Vervolgens kun je allerlei smaakmakers toevoegen zoals kruiden, citroenrasp of Parmezaanse kaas. Ik kies ervoor om eerst knoflookolie te maken en het brood hier doorheen te scheppen.

Croutons bewaren

Croutons bewaar je het beste in een luchtdichte trommel. Een tip: zet deze trommel niet in het zicht van je huisgenoten. De croutons worden hier als snoepjes opgegeten….

Croutons maken van oud brood

Croutons maken

Ingrediënten

Aantal personen1 portie
  • 1 klein stokbrood van minimaal 2 dagen oud max 300 gram
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 – 2 eetlepels fijn gesneden verse peterselie
  • snufje zout en peper naar smaak

Extra nodig

  • luchtdichte trommel

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd de knoflook in fijne plakjes. Verwarm een koekenpan met olijfolie en voeg de knoflook toe. Laat 2 minuten zachtjes bakken. De knoflook mag niet verbranden, dit zorgt namelijk voor een bittere smaak. Verwijder de knoflook.
  • Snijd het brood in even grote vierkante blokjes.
  • Doe de knoflookolie in een kom. Voeg het brood toe en hussel goed door elkaar.
  • Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin in de oven. Schep het brood tussentijds een keer om.
  • Doe de warme croutons terug in de kom. Breng op smaak met de verse peterselie, zout en peper naar smaak. Laat de croutons afkoelen.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Croutons maken in de oven

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.
Recept: Linda Foto credits: Het Spijsdecor

Categorieën

Categorieën Lunch

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.