Chinese tomatensoep met kip, wie lust dit nu niet? Ik moet altijd aan mijn oma denken, omdat zij geweldige Chinese tomatensoep kon maken. Al jaren ben ik op zoek naar haar recept. Op een of andere manier hoop ik nog steeds dat een oom of tante tussen oude papieren recepten van haar vindt tijdens een grote schoonmaak. Mijn moeder heeft het recept in ieder geval niet.
Ondertussen ben ik zelf aan de slag gegaan met de ingrediënten die mijn oma gebruikte. In de supermarkt waren er toen nog geen exotische kruiden zoals gember. Ik heb dan ook een lekkere eenvoudige Chinese tomatensoep gemaakt. De soep van mijn oma was wel zoeter. Waarschijnlijk deed mijn oma er suiker in, dat vermoed mijn moeder ook. Ik heb de soep gezoet met appelmoes. Voeg ook zeker de rijst toe, dat maakt de soep lekker vullend.
Chinese tomatensoep met kip
Ingrediënten
- 1,5 liter water
- 2 kippen bouillon blokjes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 kippenbouten
- 2 pakken passata (gezeefde tomaten)
- 200 gram appelmoes bv Servero zonder suiker
- 3-4 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels azijn
- 1-2 eetlepels maizena
- 1 prei
- 1 flinke kop gekookte rijst
- optioneel: scheutje gembersiroop
Hoe maak je Chinese tomatensoep met kip?
- Breng het water met de bouillon blokjes aan de kook. Snijd de ui in stukjes en de tenen knoflook fijn. Voeg de groente en de kippenbouten toe aan de bouillon. Laat 1 uur zachtjes koken, totdat het vlees boterzacht is. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan.
- Laat de kip afkoelen, haal het vlees van de botten en trek uit elkaar met twee vorken. Houd apart.
- Voeg ondertussen 1 liter passata, appelmoes, ketjap en azijn toe. Laat 10 minuten koken.
- Maak een glad papje met maizena en koud water. Voeg toe aan de soep, zodat dit dikker zal worden. Snijd ondertussen de prei fijn. Kook 5 minuten mee. Verwarm vervolgens de kip en rijst nog even mee.
Linda’s Tips
- Tip: voor meer soep inspiratie eens bij alle soep recepten
Recept: Linda | Foto credits: My Lucie