3.5 uit 8 beoordelingen
10 minuten
koken 30 minuten

Zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep! Soep geeft je het ultieme herfstgevoel. Nu het buiten kouder en natter is, maken we het binnen warm en gezellig. Kaarsjes aan, knisperend hout in de haard en een pan soep op het vuur. Verwarm jezelf aan deze soep met zoete aardappel. Het is comfort food ten top.

Zoete aardappelsoep met geroosterde groenten

Houd je van zoete aardappel? Dan wil je dit zoete aardappelsoep recept uitproberen. In plaats van koken, wordt de bataat met de ui, peen, knoflook en gember geroosterd in de oven. Dit geeft de soep een extra smaak accent. Deze zoete aardappelsoep maak je net even spannender door een snuf chilipoeder en limoensap. Het zuurtje en de pit zorgen voor contrast met de zoete smaak van de zoete aardappel. Love it!

Zoete aardappelsoep 3 a

Zoete aardappel is van oorsprong een tropisch gewas dat buiten Europa wordt geteeld. De zoete aardappel voor deze soep komt uit Nederland! Bijzonder toch? Een paar weken geleden was ik op bezoek bij Thijs Koenraadt. Hij is één van de lokale boeren die exclusief voor PLUS supermarkt zoete aardappel teelt. Inmiddels kan de bataat hier groeien door de hogere temperaturen en experimenten om de warmte te behouden met o.a. biologisch afbreekbaar folie. Productie van eigen bodem scheelt enorm in transportkosten en is dus een duurzame keuze.

Zoete aardappelsoep 2 a

In mei gaan de zoete aardappel plantjes de grond in. Dit groeit uit tot een soort klimop, zoals je kunt zien op de foto. In oktober start het rooien. Dit moet voorzichtig gebeuren in verband met de kwetsbare schil van de aardappel. Na 2 weken “rust”, worden de zoete aardappels gewassen en verpakt. In alle PLUS filialen kan je nu al losse zoete aardappelen uit Nederland halen. Vanaf week 43 komt ook de verpakte variant uit Nederland.

Linda met zoete aardappel van Nederlandse bodem

Maak dit makkelijke recept voor zoete aardappelsoep voor de lunch of als makkelijke maaltijd met een lekker geroosterd desembrood erbij. Qua topping kun je los met pompoenpitten of cashewnoten. Verse kruiden erbij, zoals platte peterselie of koriander, doet het ook altijd goed. Met deze soep kun je heerlijk variëren. Vervang de winterpeen eens door tomaten, paprika of appel.

Zoete aardappelsoep 6 a

Zoete aardappelsoep

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 kilo zoete aardappel in stukken
  • 1 winterpeen in stukken
  • 2 uien in stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember geschild en in stukjes
  • 1 liter bouillon naar keuze
  • flinke snuf chilipeper
  • 2 eetlepels limoensap
  • 400 ml kokosmelk
  • materialen: bakpapier staafmixer

Voor erbij

  • Korenlanders desem brood
  • pompoenpitten
  • verse peterselie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je zoete aardappelsoep?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de stukken zoete aardappel, winterpeen, ui, knoflook en gember erop. Rooster 30 minuten in de oven.
  • Verwarm een pan met dikke bodem. Voeg de geroosterde groente en bouillon toe en breng aan de kook.
  • Breng op smaak met de chilipeper en limoensap. Roer 3/4 van de kokosmelk erdoor.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Garneer de zoete aardappelsoep met pompoenpitten en verse peterselie. Wil je ook zo’n mooie swirl van koksmelk in de soep? Verdeel een beetje kokosmelk met een theelepel over de soep. Neem een satéprikker en trek swirls door de kokosmelk. Serveer met plakken desembrood.

Linda’s Tips

  • Tip: verwarm een eetlepel rode curry pasta mee bij stap 3 voor een Aziatische touch.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zoete aardappelsoep 10 a

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS Supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.