Food tour door Leeuwarden deel 2

Een paar maanden geleden was ik met 20 foodbloggers op pad in Friesland. Het ochtendprogramma was zo vol, dat ik een tweede blog nodig heb om meer te vertellen over mijn food tour door Leeuwarden. De middag heb ik allerlei delicatessen gegeten en ook mijn grenzen verlegd. Het heeft te maken met stierenballen en onderaan de blog lees je precies wat ik gedaan heb. Enne, ik heb ook nog 2 leuke aanbiedingen voor een weekendje weg voor je klaarstaan.

Lunch
Wij hadden de ochtend al zoveel gegeten en toen moest de lunch nog komen. Tot onze grote verrassing stond er een heuse Amerikaanse schoolbus klaar om ons te vervoeren. De schoolbus bracht ons naar restaurant Sems, waar de culinaire smaakproeverij werd voortgezet met een 5 gangen menu. Gelukkig allemaal kleine hapjes. De start was veelbelovend met een mini pizza met paddenstoelen en truffel (hier kom ik voor terug), noodles met buikspek, gevuld eitje, sandwich met makreel, een zalig wortel citroengras sapje, etos mess van hangop perzik en mergingue en bij de uitgang nog een bonbon met sinaasappel in witte chocolade. Helaas zaten wij in tijdnood en konden wij niet uitgebreid genieten van de perfect georganiseerde lunch.

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

Hup snel de bus weer in, waar wij opgewacht werden door Boer Bart met koe Wybe en kip Antionette.Als er iemand mijn hart die dag gestolen is, is het Bart wel. Samen met zijn vrouw heeft hij een boerderij die in het teken staat van duurzaam agrarisch ondernemen. Als boer vind ik dat je moet durven kijken naar de mogelijkheden die de natuur ons geeft. Dan zie je, dat alles met elkaar samenwerkt en samenhangt. Zo lopen hun kippen buiten die zo het land omploegen en de mest van de koeien verspreiden. De varkens spitten de potstal om waar de koeien in de winter verblijven en zo versnellen ze de werking van natuurlijke processen. Kijk voor het hele verhaal even op zijn site, echt een aanrader.

food tour door Leeuwarden

Vervolgens splitsen de groep zich in tweeën. De keuze was zelf schapenyoghurt maken bij Bongastate of naar een presentatie van de Duindoorn powerbes. Ik was met name nieuwsgierig naar het laatste want ik had nog nooit van de Duindoornbes gehoord. De bes wordt gebruikt voor jam of saus. Daarnaast heeft het geneeskracht en voorkomt het hart- en vaatziekten. De presentatie over de duindoorn werd gehouden op het prachtige landgoed van Martenastate. Na een korte wandeling stond Jan klaar op de Tunmanswente (daar is ook een fijne Bed & Breakfast) voor zijn verhaal en een compleet 7 gangen menu van een student van het Friesland college. Oeps, ik ben een grote eter en had er qua hoeveelheid een beetje moeite mee. Wat een fantastische smaken zeg!

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

Nu had ik eigenlijk wel zin in een kleine powernap. Het vroege opstaan, de lange reis en het volle programma begon zijn tol te eisen. De vermoeidheid trok snel bij aankomst bij het Friesland college voor een jamsessie met vier Friese chefs. Esther van Indonesisch restaurant Tandjong Priok stond weer klaar. Net als Daan Nagelkerke van restaurant van Buren, Kees Meinderts van Landgoed Lauswol en Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos.

food tour door Leeuwarden

Willem werkt in zijn restaurant volgens het principe “from head to toe“. Dit houdt in dat hij van de dieren geen onderdeel weggooit ook de organen niet. Het klinkt een beetje griezelig en dat bleek het niet te zijn. Hij gaf ons een uitleg hoe je hart en stierenkloten moest fileren. Hilariteit alom en alle foodbloggers waren direct uit hun dip. Spannend! Vervolgens een leuke uitleg van John van De Wilde Oogst die ons bewust maakte van wat de natuur te bieden heeft. Zo kregen wij onkruid te zien en te proeven.

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

Tijd voor een opsplitsing. De groep van Esther maakte een pittige saté met een Indonesiche kroket van aardappel met een salade op een stukje witlof. De groep van Kees presenteerde een kunstwerkje van wilde waddenoesters en Daan had een waanzinnig lekkere souffle van Fries suikerbrood gemaakt. En ja Willem ging aan de slag met zijn organen. 3x raden wat ik gekozen heb? Ja, je bent een slagersdochter of niet.

food tour door Leeuwarden

Ik was ontzettend nieuwsgierig naar die stierenkloten. Alle andere 18 bloggers durfden het niet helemaal aan. Ondertussen vermaakte Francesca en ik ons opperbest met het schoonmaken van de kloten. Het hart werd gebakken als biefstuk en ook rauw als een soort carpaccio. De kloten werden gebakken en lijkt qua smaak op lever.

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

Aan alle leuke dingen komt een einde en na de jamsessie en het proeven van elkaars gerechten was het tijd om naar huis te gaan. Ik heb een fantastische dag gehad. De liefde voor het vak spatte er van af bij alle deelnemende partijen. Dat maakte deze dag voor mij als foodblogger extra leuk. Dank je wel Wearegrutsk, Cherry Picker, Merk Fryslan, Leeuwarden Hoofstad van de Smaak en Beleef Friesland voor de onwijs leuke en inspirerende dag! Ik kom graag eens terug.

 

Ook in dit blog heb ik gebruik gemaakt van een aantal foto’s van Simone.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.