• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • PASEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • PASEN 2021
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Zelf bouillonpoeder maken in de oven

Zelf bouillonpoeder maken

september 17, 2020 door Linda 9 Reacties

Het idee voor zelf bouillonpoeder maken komt van mijn vader. “Lindje, ik heb iets voor je” en uit de tas van mijn moeder komt een potje met zelfgemaakte bouillonpoeder. Vol verbazing zat ik mijn vader aan te kijken, want ik had geen idee dat je zelf bouillonpoeder kon maken.

De blog staat vol met “zelf maak” recepten van producten die je normaal kant en klaar koopt. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat je eet. In mijn keukenkastje staan altijd biologische bouillonblokjes zonder gist. De zelfgemaakte bouillonpoeder is nog gezonder want het is 100% natuurlijk zonder  smaakversterkers of andere onbekende ingrediënten. Je kunt naar smaak zout toevoegen. Wat mij betreft dus een ideaal recept.

Bouillonpoeder maken in de oven

De basis voor de bouillonpoeder is soepgroente, knoflook, verse kruiden en gedroogde kruiden, die je droogt in de oven. Je hebt er wel even de tijd voor nodig, maar dan ben je de komende maanden klaar met je zelfgemaakte poeder.

Bouillonpoeder maken van groenten en kruiden

Zelf bouillonpoeder maken

recept voor 40 gram

  • 400 gram fijne soepgroente
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram platte peterselie
  • verse tijm en rozemarijn van een Italiaans kruidenpakketje
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
  • optioneel: 1 theelepel kurkuma, snufje nootmuskaat, fijngestampte pimentkorrels of korianderzaad

Stappen om zelf bouillonpoeder te maken

  1. Verwarm de oven voor op 80 graden.
  2. Meng de soepgroente, knoflook en verse kruiden tot een egale massa in de blender of keukenmachine.
  3. Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 6 tot 7 uur in de oven. Elke oven is anders bij mij is het mengsel na 6,5 uur klaar.
  4. Schep een keer per uur de kruiden om. Zodra het mengsel droog en krokant aanvoelt is de bouillonpoeder klaar. Maal alles in een keukenmachine tot poeder en voeg eventueel zout toe.
  5. Bewaar de zelfgemaakte bouillon poeder in een goed afsluitbare pot op een droge koele plek. Het poeder is zeker een half jaar houdbaar.

Tip: ga lekker experimenteren met je eigen receptuur. Bovenstaand recept is een basis om zelf bouillon te maken. Je kunt altijd meer groente zoals bleekselderij, venkel of extra ui toevoegen. Voeg ook zeker meer verse kruiden toe dan de hoeveelheden zoals ik nu heb aangegeven. Hoe meer kruiden, des te meer smaak het poeder krijgt. Zo is selderijblad of bieslook ook heerlijk in dit mengsel. De volgende keer ga ik eens extra kruiden toevoegen zoals foelie. Voor inspiratie kun je de ingrediënten declaratie bekijken van je huidige bouillonblokjes, dan kom je weer op nieuwe ideeën.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf bouillonpoeder maken in de oven met groente, knoflook en kruiden

Zelf bouillonpoeder maken is makkelijker dan je denkt

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Pinterest | Instagram |Twitter | Bloglovin’ |
Recept: Linda | Foto credits: My Lucie

Categorie: SNACK Tags: bouillon, groente, knoflook, peterselie, rozemarijn, soepgroente, tijm, verse kruiden

Lees Interacties

Reacties

  1. Florina zegt

    september 17, 2020 om 2:57 pm

    Dag Linda! Wat een geweldig idee! Ik ga het meteen proberen. Maar hoeveel poeder heb je dan met die 400 gram verse groenten? Ik denk in jampotjes ?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      september 17, 2020 om 5:29 pm

      Hi Florina,

      Het is totaal 40 gram en dat is iets minder dan de helft van een bonne maman jam pot. Heb je zo een goed beeld?
      Succes ermee.

      Beantwoorden
      • Florina zegt

        september 17, 2020 om 6:42 pm

        Dank je wel Linda. Morgen ga ik het proberen. Ik heb een moestuin bij de boerderij dus alles lekker vers en #weetwatjeeet uit Nederland ?

        Beantwoorden
        • Linda zegt

          september 21, 2020 om 1:42 pm

          Hi Florina, is het je gelukt? Ik ben benieuw. Groeten, Linda

          Beantwoorden
          • Florina zegt

            september 22, 2020 om 9:26 pm

            Yessss! Gelukt! korter in de oven na twee mislukte rondes bouillonpoeder maken, maar koken is proberen en daarvan leren, dus de derde keer vandaag is het gelukt! Ik deed het nog even in de blender en nu kan ik het in een kruidenpotje doen en uitstrooien. En die smaak….Zo puur! Ik deed er ook nog lavas in (maggiplant, want ik heb een knots in de tuin waarvan ik het hele dorp kan voorzien van een bosje voor in de soep!) wat dus letterlijk een maggi-smaakje eraan geeft. Linda, topper ben je. De smaak is geweldig! Dank je wel!

            Beantwoorden
  2. Simone zegt

    oktober 24, 2020 om 2:44 pm

    Hallo Linda, kunt u mij vertellen hoeveel fijngestampte pimentkorrels of korianderzaad erbij moet?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      oktober 26, 2020 om 2:46 pm

      Hi Simone, ik doe dit een beetje op gevoel en zou beginnen met 10 korrels van elke (ongeveer 1 theelepel) en kijk dan of je de hoeveelheid eventueel wilt verhogen. Succes ermee.

      Beantwoorden
      • Simone Kusters zegt

        oktober 30, 2020 om 12:23 pm

        Hallo Linda, de bouillonpoeder is goed gelukt. Maar hoe is de verhouding in het gebruik van poeder en water?

        Met vriendelijke groet Simone

        Beantwoorden
        • Linda zegt

          november 2, 2020 om 4:11 pm

          Ik zou starten met 1 eetlepel per liter water. Je kunt het beste zelf uitproberen welke verhouding je het lekkerst vind. Dit heeft ook te maken of je eventueel zout gebruikt of nog andere kruiden toevoegt.

          Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu makkelijke recepten 202

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • aspergesoep van schillen Aspergesoep van schillen – 3 recepten
  • verse loempia recepten 3 x spring roll recepten (verse loempia’s)

Aanmelden nieuwsbrief

Aanbevolen door Linda

  • Pasta met zalm en doperwten Pasta met zalm en doperwten
  • Plaattaart met ei, ei recepten voor Pasen Plaattaart met ei en groene asperges
  • Low-budget gerechten is een nieuwe categorie op de blog. Dit goedkope recept van tortellini soep met spinazie en worst past hier perfect bij. Een flink gevulde maaltijdsoep. Tortellini soep met spinazie en worst
  • Gourmetrecepten met vlees Gourmetrecepten met vlees

Instagram

lekkeretenmetlinda

Linda Peek
WEEKMENU ~ Het weekmenu stond sinds gisteren al vo WEEKMENU ~ Het weekmenu stond sinds gisteren al voor jullie klaar hoor. Het is een beetje rommelig hier, want we zijn gestart met de voorbereidingen van de buitenkeuken. Ik zal later vandaag in mijn stories even laten zien wat de plannen zijn en wat de huidige status is. Het wordt zo tof, ik kan niet wachten.

Kun je inspiratie gebruiken voor het avondeten deze week? Bekijk dan de eetplanning met een lekker vegetarisch recept, een visje, kipfilet uit de oven, krieltjes en onwijs lekkere kipburgers met een krokant korstje van gemalen nachochips.

Voor het weekend heb ik ook twee lekkere recepten geselecteerd. Zo start je de zaterdag met een tropische verrassing. Verzamel alvast oud brood hiervoor. Voor zondag staat er een toetje op de planning. Niet zomaar een toetje maar een chocolade lava cakeje met salted caramel.

Swipe naar rechts of check mijn stories. De recepten staan in de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-203/

Bewaar dit weekmenu ter inspiratie als je een lekker recept hebt gezien. Klik op het icoontje rechts onder de foto.

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #pasen #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten
10 x snelle pasta recepten ~ Wil je binnen 20 minu 10 x snelle pasta recepten ~ Wil je binnen 20 minuten een lekkere en makkelijke pasta maaltijd op tafel zetten? Bekijk dan snel mijn lijstje met 10 snelle pasta recepten.

Met een pasta recept scoor je punten aan tafel. Iedereen lust het en een pasta recept is makkelijk om te maken. Bij ons staat er bijna twee keer per week pasta op tafel. In het overzicht staan een aantal klassiekers zoals macaroni zonder pakjes en zakjes, een pasta met carbonara saus en een vegetarische pasta met spinazie. Daarbij geef ik je ook de tip om een super snelle verse pastasaus van tomaten te maken. Deze pastasaus is binnen 5 minuten klaar voor gebruik. Klinkt goed toch?

Sla het blog voor de 10 snelle pasta recepten op. Druk op het vlaggetje onder de foto, zodat je deze makkelijke recepten niet vergeet als je inspiratie zoekt. De recepten vind je in de bio.

#makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #pasta #spaghetti #penne #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten #snel #snellerecepten #avondeten
Vegetarische wokschotel met bloemkoolrijst ~ Dit i Vegetarische wokschotel met bloemkoolrijst ~ Dit is een een ontzettend makkelijk en snel recept. Het is een lichte avondmaaltijd, ideaal om te maken voordat je bijvoorbeeld gaat sporten.

Dit koolhydraatarme recept heb ik twee keer gemaakt. Bij een gerecht met slechts een handjevol ingrediënten, wil ik zeker weten dat het gerecht smaakvol is. Het geheime ingrediënt is een scheutje sojasaus. Dit smaakt fantastisch bij de kastanje champignons en pimpt de maaltijd direct op.

Sla het recept voor de bloemkoolrijst op. Druk op het vlaggetje onder de foto, zodat je dit makkelijke recept niet vergeet voor als je inspiratie zoekt. Het recept vind je in de bio.

#makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #wokken #bloemkoolrijst #koolhydraatarm #koolhydraatarmerecepten #koolhydraatbeperkt #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten #vegetarisch #vega #spinazie
WEEKMENU ~ Het is zaterdag en het weekmenu met mak WEEKMENU ~ Het is zaterdag en het weekmenu met makkelijk recepten 202 staat weer klaar. De eetplanning is deze week een klein beetje anders, vanwege Pasen. Op maandag staat er een heerlijk gebraden kip uit de oven op de eetplanning. Zoek je nog een laatste ontbijt recept, amuse of hoofdgerecht voor Pasen? Bekijk mijn bio voor directe links naar de paasrecepten.

De rest van de week ziet eruit zoals je gewend bent met een stamppot vol lente smaken, een vispakketje en een eerste recept met witte asperges. Het weekend kun je aan de bak met ontbijtwafels en heerlijke muesli repen. Geniet lekker van je paasweekend.

Kun je inspiratie gebruiken voor het avondeten deze week? Swipe naar rechts of check mijn stoires. De recepten staan in de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-202/

Bewaar dit weekmenu ter inspiratie als je een lekker recept hebt gezien. Klik op het icoontje rechts onder de foto.

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #pasen #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten
Meer laden Volg mij op Instagram

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in