Nog geen beoordelingen

Zelf bouillonpoeder maken in de oven

Het idee voor zelf bouillonpoeder maken komt van mijn vader. “Lindje, ik heb iets voor je” en uit de tas van mijn moeder komt een potje met zelfgemaakte bouillonpoeder. Vol verbazing zat ik mijn vader aan te kijken, want ik had geen idee dat je zelf bouillonpoeder kon maken.

De blog staat vol met “zelf maak” recepten van producten die je normaal kant en klaar koopt. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat je eet. In mijn keukenkastje staan altijd biologische bouillonblokjes zonder gist. De zelfgemaakte bouillonpoeder is nog gezonder want het is 100% natuurlijk zonder smaakversterkers of andere onbekende ingrediënten. Je kunt naar smaak zout toevoegen. Wat mij betreft dus een ideaal recept.

Bouillonpoeder maken in de oven

De basis voor de bouillonpoeder is soepgroente, knoflook, verse kruiden en gedroogde kruiden, die je droogt in de oven. Je hebt er wel even de tijd voor nodig, maar dan ben je de komende maanden klaar met je zelfgemaakte poeder.

Bouillonpoeder maken van groenten en kruiden

Zelf bouillonpoeder maken

Ingrediënten

40 gram
  • 400 gram fijne soepgroente
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram platte peterselie
  • verse tijm en rozemarijn van een Italiaans kruidenpakketje
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper

Optioneel

  • 1 theelepel kurkuma snufje nootmuskaat, fijngestampte pimentkorrels of korianderzaad

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe kun je zelf bouillonpoeder maken?

  • Verwarm de oven voor op 80 graden.
  • Meng de soepgroente, knoflook en verse kruiden tot een egale massa in de blender of keukenmachine.
  • Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 6 tot 7 uur in de oven. Elke oven is anders bij mij is het mengsel na 6,5 uur klaar.
  • Schep een keer per uur de kruiden om. Zodra het mengsel droog en krokant aanvoelt is de bouillonpoeder klaar. Maal alles in een keukenmachine tot poeder en voeg eventueel zout toe.
  • Bewaar de zelfgemaakte bouillon poeder in een goed afsluitbare pot op een droge koele plek. Het poeder is zeker een half jaar houdbaar.

Linda’s Tips

  • Ga lekker experimenteren met je eigen receptuur. Bovenstaand recept is een basis om zelf bouillon te maken. Je kunt altijd meer groente zoals bleekselderij, venkel of extra ui toevoegen. Voeg ook zeker meer verse kruiden toe dan de hoeveelheden zoals ik nu heb aangegeven. Hoe meer kruiden, des te meer smaak het poeder krijgt. Zo is selderijblad of bieslook ook heerlijk in dit mengsel. De volgende keer ga ik eens extra kruiden toevoegen zoals foelie. Voor inspiratie kun je de ingrediënten declaratie bekijken van je huidige bouillonblokjes, dan kom je weer op nieuwe ideeën.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Categorieën

Categorieën Snacks

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.