Het idee voor zelf bouillonpoeder maken komt van mijn vader. “Lindje, ik heb iets voor je” en uit de tas van mijn moeder komt een potje met zelfgemaakte bouillonpoeder. Vol verbazing zat ik mijn vader aan te kijken, want ik had geen idee dat je zelf bouillonpoeder kon maken.
De blog staat vol met “zelf maak” recepten van producten die je normaal kant en klaar koopt. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat je eet. In mijn keukenkastje staan altijd biologische bouillonblokjes zonder gist. De zelfgemaakte bouillonpoeder is nog gezonder want het is 100% natuurlijk zonder smaakversterkers of andere onbekende ingrediënten. Je kunt naar smaak zout toevoegen. Wat mij betreft dus een ideaal recept.
De basis voor de bouillonpoeder is soepgroente, knoflook, verse kruiden en gedroogde kruiden, die je droogt in de oven. Je hebt er wel even de tijd voor nodig, maar dan ben je de komende maanden klaar met je zelfgemaakte poeder.
Zelf bouillonpoeder maken
recept voor 40 gram
- 400 gram fijne soepgroente
- 2 teentjes knoflook
- 15 gram platte peterselie
- verse tijm en rozemarijn van een Italiaans kruidenpakketje
- 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
- optioneel: 1 theelepel kurkuma, snufje nootmuskaat, fijngestampte pimentkorrels of korianderzaad
Stappen om zelf bouillonpoeder te maken
- Verwarm de oven voor op 80 graden.
- Meng de soepgroente, knoflook en verse kruiden tot een egale massa in de blender of keukenmachine.
- Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 6 tot 7 uur in de oven. Elke oven is anders bij mij is het mengsel na 6,5 uur klaar.
- Schep een keer per uur de kruiden om. Zodra het mengsel droog en krokant aanvoelt is de bouillonpoeder klaar. Maal alles in een keukenmachine tot poeder en voeg eventueel zout toe.
- Bewaar de zelfgemaakte bouillon poeder in een goed afsluitbare pot op een droge koele plek. Het poeder is zeker een half jaar houdbaar.
Tip: ga lekker experimenteren met je eigen receptuur. Bovenstaand recept is een basis om zelf bouillon te maken. Je kunt altijd meer groente zoals bleekselderij, venkel of extra ui toevoegen. Voeg ook zeker meer verse kruiden toe dan de hoeveelheden zoals ik nu heb aangegeven. Hoe meer kruiden, des te meer smaak het poeder krijgt. Zo is selderijblad of bieslook ook heerlijk in dit mengsel. De volgende keer ga ik eens extra kruiden toevoegen zoals foelie. Voor inspiratie kun je de ingrediënten declaratie bekijken van je huidige bouillonblokjes, dan kom je weer op nieuwe ideeën.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dag Linda! Wat een geweldig idee! Ik ga het meteen proberen. Maar hoeveel poeder heb je dan met die 400 gram verse groenten? Ik denk in jampotjes ?
Hi Florina,
Het is totaal 40 gram en dat is iets minder dan de helft van een bonne maman jam pot. Heb je zo een goed beeld?
Succes ermee.
Dank je wel Linda. Morgen ga ik het proberen. Ik heb een moestuin bij de boerderij dus alles lekker vers en #weetwatjeeet uit Nederland ?
Hi Florina, is het je gelukt? Ik ben benieuw. Groeten, Linda
Yessss! Gelukt! korter in de oven na twee mislukte rondes bouillonpoeder maken, maar koken is proberen en daarvan leren, dus de derde keer vandaag is het gelukt! Ik deed het nog even in de blender en nu kan ik het in een kruidenpotje doen en uitstrooien. En die smaak….Zo puur! Ik deed er ook nog lavas in (maggiplant, want ik heb een knots in de tuin waarvan ik het hele dorp kan voorzien van een bosje voor in de soep!) wat dus letterlijk een maggi-smaakje eraan geeft. Linda, topper ben je. De smaak is geweldig! Dank je wel!
Hallo Linda, kunt u mij vertellen hoeveel fijngestampte pimentkorrels of korianderzaad erbij moet?
Hi Simone, ik doe dit een beetje op gevoel en zou beginnen met 10 korrels van elke (ongeveer 1 theelepel) en kijk dan of je de hoeveelheid eventueel wilt verhogen. Succes ermee.
Hallo Linda, de bouillonpoeder is goed gelukt. Maar hoe is de verhouding in het gebruik van poeder en water?
Met vriendelijke groet Simone
Ik zou starten met 1 eetlepel per liter water. Je kunt het beste zelf uitproberen welke verhouding je het lekkerst vind. Dit heeft ook te maken of je eventueel zout gebruikt of nog andere kruiden toevoegt.