3.9 uit 59 beoordelingen
30 minuten
koken 1 uur

Zelf kippensoep maken

Wil je zelf kippensoep maken? Dan heb ik zo’n lekker recept voor je klaarstaan. Het is een ouderwetse kippensoep, zoals mijn oma die maakte. Deze soep is makkelijk om te bereiden. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, omdat de soep moet pruttelen. Een bijkomend voordeel is dat het huis lekker ruikt en daarna word je beloond met heerlijke kom soep.

Zelfgemaakte kippensoep is perfect voor zieke kinderen

Wat geef je iemand te eten die ziek is? Ik werd een beetje radeloos, nadat mijn dochter zelfs een beschuitje niet binnen hield. Op van die “oma weet raad” sites las ik ooit dat zelfgemaakte kippensoep een goed medicijn is. Inmiddels is er zelfs onderzoek naar gedaan en het zou werken bij griep en verkoudheid. Ik wilde aan de slag met een recept voor zelf kippensoep maken. Baat het niet, dan schaadt het niet.

De allerlekkerste kippensoep maak je zelf zonder pakjes en zakjes

Bij lieve vriendin M. at ik laatst een heerlijke kop zelfgemaakte kippensoep, voordat wij een weekendje naar Maastricht vertrokken. Haar recept had ik als een halve notitie in mijn telefoon gezet. Wat heb ik ook al weer nodig? Dan is Whats App een ideaal communicatie middel. “Dochterlief is ziek en nu wil ik jouw kippensoep maken”. Via de App stuurde ze mij de ingrediënten en bereiding. Op mijn beurt stuurde ik foto’s en kleine filmpjes terug om de tussenfasen en het eindresultaat te showen.

Het kommetje krachtvoer is goed bevallen en niet alleen bij onze dochter. Manlief houdt niet van soep. Altijd en overal weigert hij een kom. Dit is de eerste soep die hij wel lekker vindt. Zou dit door het vlees en de vermicelli komen? De komende tijd zal ik meer van dit soort zelfgemaakte soepen online zetten.

Zelf kippensoep maken doe je in een handomdraai. Je hebt alleen een beetje geduld nodig. De soep wordt getrokken van kippenbouten met bouillon blokjes. Je kunt een stap verder gaan en zelf de bouillon trekken met kruiden en ook de soepgroente zelf te snijden. Hier heb ik de tijd niet voor genomen. Een ziek kind vraagt toch meer aandacht dan verwacht.

zelf kippensoep maken

Zelf kippensoep maken

Ingrediënten

Aantal personen3 Liter
 • 4 kippenbouten
 • zout
 • peper
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 3 liter water
 • 6 kippen bouillon blokjes *
 • 400 gram soepgroente
 • 80 gram vermicelli

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je kippensoep?

 • Kruid de kippenbouten aan beide kanten met zout, peper en de paprikapoeder.
 • Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook (zie tip). Voeg 6 kippen bouillonblokjes en 4 kippenbouten toe. Laat de soep zachtjes pruttelen, totdat het vlees van de botten valt. Na een uur, kun je het vlees van de botten halen. Na 2 uur valt het vlees er letterlijk af. Kijk gewoon even hoeveel tijd je hebt. Pluk het vlees in kleine stukjes en zorg dat je alle botjes verwijdert.
 • Doe het vlees terug in de pan, voeg de soepgroente en vermicelli toe en laat 10 minuten koken. Mocht de soep teveel ingekookt zijn, voeg dan extra water toe. Proef de verse kippensoep en breng op smaak met peper en zout.

Linda’s Tips

 • Tip: zet voordat je start met de soep maken alvast de waterkoker aan. Dit scheelt je tijd bij stap 2.
 • Tip: zin in een ander lekker verwarmende soep? Probeer deze zoete aardappelsoep eens.
 • * Mijn favoriete blokjes zijn van de natuurwinkel met minder gist & zout, hiervoor geldt vaak 1 blokje op 500 ml dus 6 stuks totaal

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.