Wat geef je iemand te eten die ziek is? Ik werd een beetje radeloos nadat mijn dochter zelfs een beschuitje niet binnen hield. Op van die “oma weet raadt” sites las ik ooit dat zelfgemaakte kippensoep een goed medicijn is. Inmiddels is er zelfs onderzoek naar gedaan en het zou werken bij griep en verkoudheid. Op de planning dan ook zelf kippensoep maken. Baat het niet, dan schaadt het niet.
Bij lieve vriendin M. at ik laatst een heerlijke kop zelfgemaakte kippensoep voordat wij een weekendje naar Maastricht vertrokken. Haar recept had ik als een halve notitie in mijn telefoon gezet. Wat heb ik ook al weer nodig? Dan is Whats App een ideaal communicatie middel. “Dochterlief is ziek en nu wil ik jouw soep maken”. Via de App stuurde ze mij de ingrediënten en bereiding. Op mijn beurt stuurde ik foto’s en kleine filmpjes terug om de tussenfasen en het eindresultaat te showen.
Het kommetje krachtvoer is goed bevallen en niet alleen bij onze dochter. Manlief houdt niet van soep. Altijd en overal weigert hij een kom. Dit is de eerste soep die hij wel lekker vindt. Zou dit door het vlees en de vermicelli komen? De komende tijd zal ik meer van dit soort zelfgemaakte soepen online zetten.
De kippensoep maak je in een handomdraai. Je hebt alleen een beetje geduld nodig. De soep wordt getrokken van kippenbouten met bouillon blokjes. Je kunt een stap verder gaan en zelf de bouillon te trekken met kruiden en ook de soepgroente zelf snijden. Hier heb ik de tijd niet voor genomen. Een ziek kind vraagt toch meer aandacht dan verwacht.
Zelf kippensoep maken
recept voor 3 liter
- 4 kippenbouten
- zout, peper
- 2 theelepels paprikapoeder
- 3 liter water
- 6 kippen bouillon blokjes (mijn favo van de natuurwinkel met minder gist & zout)
- 400 gram soepgroente
- 80 gram vermicelli
Hoe kun je zelf kippensoep maken:
- Kruid de kippenbouten aan beide kanten met zout, peper en de paprikapoeder.
- Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook (zie tip). Voeg 6 kippen bouillonblokjes en 4 kippenbouten toe. Laat de soep zachtjes pruttelen, totdat het vlees van de botten valt. Na een uur, kun je het vlees van de botten halen. Na 2 uur valt het vlees er letterlijk af. Kijk gewoon even hoeveel tijd je hebt. Pluk het vlees in kleine stukjes en zorg dat je alle botjes verwijderd.
- Doe het vlees terug in de pan, voeg de soepgroente en vermicelli toe en laat 10 minuten koken. Mocht de soep teveel ingekookt zijn, voeg dan extra water toe. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout.
Tip: zet voordat je start met de soep maken alvast de waterkoker aan. Dit scheelt je tijd bij stap 2.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hoihoi mijn partner kan niet tegen de gistextract, gehydroliseerd eiwit en andere rare ingrediënten in n bouillonblokje. Is er een variant te bedenken waardoor je geen bouillonblokje nodig hebt?
Hi Judith, heb je al eens een bezoekje aan de natuurwinkel, Marqt etc gebracht? Ze kunnen je daar waarschijnlijk verder helpen. Gr. Linda
Ik lees nu jouw vraag en bedacht me dat je dan misschien ook een kruidenbuiltje kunt gebruiken. Net even nagekeken, daar zitten echt alleen maar kruiden in.
Hoi Judith, als je geen bouillonblokje wilt gebruiken moet je meer kruiden teoveogen. In zo’n blokje zit vooral,veel zout en smaakversterker.
De soep moet dan wat langer trekken en je voegt er, na het afschuimen, prei, wortel eui en selderi aan toe ( of zakje soepgroente). Deze laat je helemaak stuktrekken. Drie of vier uur. Dan de soep zeven en alleen het vlees terug doen bij de bouillon, opnieuw verse soepgroenten en vermicellie toevoegen.
Je kan ook je eigen groentenbouillonpoeder maken. Er staan diverse recepten op internet.
Oh heerlijk Marion. Dank je wel voor de tip. Ik gebruik altijd wel bouillonblokjes van de natuurwinkel. Maar ook daar zit nog zout in. Gr. Linda
Ik heb het net gemaakt en het is heerlijk! Simpel recept eigenlijk, maar zo lekker! Dank je wel!
Enne… ik ben benieuwd naar je andere soeprecepten!
Kan je de kippenbouten ook vervangen door kipfilet? Dat plukken is niet aan mij weggelegd.
Natuurlijk. Nog lekkerder zijn kippendijen. Die zijn wat vetter van smaak en dat maakt de soep nog lekkerder. Gr. Linda
Ooh dat ga ik proberen! En dan in stukjes snijden en ook zo 2 uur laten pruttelen of is de bereiding dan anders?
Groetjes
Hi misschien heb je dan al aan een uurtje genoeg. Probeer het gewoon uit. Het kan niet misgaan. Gr. Linda
Ik heb deze recept vanmiddag gemaakt.
Alleen had ik beter veel minder bouillonblokjes kunnen doen, ik denk zeker de helft ervan, vond hem erg zoutig smaken.
Een de volgende keer ga ik proberen 3 blokjes op 3 liter water.
Verder een super (makkelijke) recept!
Hi hallo, hmm ik gebruik biologische blokjes zonder gist. Dat zou een verklaring kunnen zijn, want die zijn niet zo sterk. En om eerlijk te zijn, houd ik van zout…. Voor de rest een lekker soepje toch?
Net klaar! Er staat een overheerlijk kippensoepje af te koelen. Straks de helft in de vriezer en van de andere helft vanavond genieten.
Hmmmm
Moed het vel van de kippenpoten.
Nee hoor, juist de poten met vel koken. Dat zorgt voor smaak en vervolgens haal je het vel eraf als je de kip plukt. Gr. Linda
Vandaag gemaakt; heerlijk soepje!
Hi Annette, goed om te horen.
Dank voor je reactie en nog een fijne dag vandaag.
Lekker soepje zeg! Ik dacht eerst: paprikapoeder. Dat geeft een beetje gek kleurtje, maar erg lekker Ik heb er vanuit gewoonte ook 2 laurierbladeren bij gedaan. En lekker peperig. Een skijken wat het gezin ervan zegt vanavond… Bedankt!
Hi Esther, hoe is de soep bevallen? Ik ben benieuwd. Gr. Linda
Vandaag deze soep aan het maken voor de mensen van mijn woongroep. Ik ben benieuwd wat ze er van vinden en of dit eentje is die voor herhaling vatbaar is.
Enne, hoe heeft het jullie gesmaakt?
De mensen hebben gegeten!! Ze vonden het heerlijk! Zelfs collega´s hebben een bakje gehaald. Dus zeker voor herhaling vatbaar.
Dag Linda,
ik ben de soep nu aan het bereiden maar vroeg me af of er wel of geen deksel op de pan moet wanneer de soep 2 uur pruttelt? Het pruttelt nu al een tijdje zonder deksel maar ben bang dat er zo teveel water verdampt…
Gr. Floor
HI Floor, ik zie je berichtje nu pas. Is het nog gelukt? Je kunt er gerust een deksel op plaatsen of eventueel nog wat vocht toevoegen.
Hallo Floor, Volgens mij moet altijd een deksel op de pan. Houdt de warmte vast en zijn de maaitijden eerder klaar. Goede recepten. Maak ik gebruik van als weduwnaar. Ben kookanalfabeet
Heerlijke soep! Restaurant waardig!
Mijn dochter is een moeilijke eter en is er gek van!
Hi Madelon, wat heerlijk om te horen! Ik heb nog een andere variant met kip online gezet. Misschien lust ze deze soep ook wel. https://www.lekkeretenmetlinda.nl/chinese-tomatensoep-met-kip/ Gr. Linda
Waarom kippenbouillonblokjes?
Je trekt toch al kippenbouillon!
Hi Diane, de keuze is aan jou. Zonder bouillon blokjes vind ik de soep te flauw. Kijk dus wat bij je past.
Gr. Linda
Ik heb net de soep gemaakt voor een vriendin die net bevallen is. Hij smaakt goed! Hoe lang (en op welke manier) kan ik de soep het best bewaren?
HI Sjoeke, ik zou de soep maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt natuurlijk ook porties invriezen en het bakje de avond voor gebruik laten ontdooien in de koelkast.
Deze kippen soep lijkt mij heerlijk.
Kun je deze ook koken in de snelkookpan?
Dan is de kooktijd ongeveer 45 minuten.
Gr.
Hi Lenie,
Ik heb zelf geen snelkookpan. Het lijkt mij zeker dat dit kan. Alleen durf ik je niet te zeggen wat de kooktijd is. Succes ermee. Het is zo’n zalig recept.